uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to piekę tylko na nim. Cieszę się(...)nadzieję, że uda mi się efektami podzielić z Wami. Dzisiaj pierwszy z moich kwarantannowych wypieków – chleb otrębowy. Bardzo puszysty i delikatny. Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży
Be Fit Be Stronguwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to piekę tylko na nim. Cieszę się(...)nadzieję, że uda mi się efektami podzielić z Wami. Dzisiaj pierwszy z moich kwarantannowych wypieków – chleb otrębowy. Bardzo puszysty i delikatny. Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży
Be Fit Be Strongnaprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Chleb wyjdzie nawet największemu laikowi kulinarnemu, zachęcam więc do rozpoczęcia swojej przygody z domowym wypiekiem chleba od tego przepisu. Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków. Co jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty do zrobienia. Zrobi go nawet dziecko. Wszystkie(...)chleba wyrabiać, więc nie napracujemy się przy jego robieniu. A zapach przy pieczeniu chleba domowego unoszący się w mieszkaniu, jest po prostu bezcenny. Jeśli boisz się chlebów na zakwasie, a nawet tych na drożdżach, to jest to przepis na chleb właśnie dla Ciebie. Chleb ma fajny miąższ i nawet po 4 dniach nadal jest smaczny. Jeśli lubicie, wierzch chleba możecie
Mieszam w Garnkudomu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę(...)oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik
CookYourselfutrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek(...)drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić
CookYourselfProsty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni
talerz przyjemnościjeszcze chleba ani nie robiłem, ani nawet nie jadłem :) Przepis podpatrzyłem w książce Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener "Pieczenie chleba w domu". I pomyślałem, że spróbuję :) No i jak pomyślał tak też zrobił :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g orzechów laskowych 350 ml wody 20 g swieżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej 1/2 łyżeczki soli
Marder&Marder Manufacturewody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpodam proporcje. 30 dkg mąki 650 10 dkg mąki orkisozwej 10 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej 2,5 dkg drożdży 0,5 l wody ciepłej 2 łyżki cukru 1 łyżka płaskie soli 2 łyżki octu garść przyprawa do pieczenia chleba Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować
Moje domowe kucharzeniePyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren 🍞 Chrupiąca skórka... Do tego masło, świeże warzywa i powstaje śniadanie idealne Składniki : 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g świeżych drożdży 1 jajko 80 g masła 1 szkl. ciepłego mleka 5 łyżek dowolnych ziaren (np. sezam, ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie(...)przez kilka minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 min. Po upływie czasu piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja użyłam małej tortownicy) wysmarowanej olejem. Chleb nacinamy nożem. Posypujemy odrobiną mąki. Pieczemy
Czarnawisienkaszklanki pełnoziarnistej mąki żytniej 8 połówek suszonych pomidorów 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej i drożdże instant. Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące. Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól(...)ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką będzie chrupiąca i zarumieniona. Po upieczeniu
Ze smakiem i z pasjąpowodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle, że w zasadzie zjedliśmy cały na kolację. Nie dodałam fig, bo moje dziecko za nimi(...)linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota
Pieguskowa Kuchniapowodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle, że w zasadzie zjedliśmy cały na kolację. Nie dodałam fig, bo moje dziecko za nimi(...)linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota
Pieguskowa Kuchniaproszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku(...)żyta 50 g gryczanych płatków 120 g mąki żytniej 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki orkiszowej 100 ml czerwonej borówki, mrożonej 70 g rodzynek 50 g suszonych moreli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1½ łyżeczki soli 20 g mąki z dzikiej róży, można pominąć 2 łyżki nasion sezamu do posypania Przygotuj dwie miski
codojedzeniaZgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego(...)Thermomix, długa keksówka oraz czas. To co, do roboty! Składniki na zakwas: – 150g mąki żytniej pełnoziarnistej – 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki na ciasto właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm : – 375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu
Be Fit Be Strong