chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:44/89)

Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 271

wystarczy upiec chlebek z mąki żytniej i cieszyć się doskonałym chlebem, który nie powinien Ci podnieść bardzo cukru. Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką

Mieszam w Garnku
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 144

taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący.  Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej(...)ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Jajko mieszamy z kawą i smarujemy nim bochenki. Do piekarnika wstawiamy metalowa miseczkę z wodą. Wstawiamy chleby do pieca. Po 5 minutach ponownie smarujemy mieszanką jajka i kawy. Dopiekamy dalsze 25-30 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-orkiszowy 143

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 szkl mąki pszennej 1 op. drożdży suchych (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 204

twarożkiem. Szczerze zachęcam Was do samodzielnego wypieku chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych(...)pół godziny do wyrośnięcia. 6. Po wyrośnięciu wkładamy blaszkę z ciastem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy chleb do wystygnięcia. Chrupiącej skórki Wam życzymy

W kuchni Katie
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 281

pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) dodatkowo u mnie 1/3 szklanki siemienia lnianego i odrobinę siemienia do posypania Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym

UgotujmyTo.pl
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 154

chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb(...)leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wypiekały: Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Chlebek-pszenny-Idealny… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/rogale…/… Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/chleb… Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/szybkie… Bożena

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 231

chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb(...)leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wraz ze mna wypiekały: (wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia). Wszystkim uczestniczkom pięknie dziękuję za wspólne, drożdżowe wypiekanie. Wydrukuj przepis The post Rogale drożdżowe

mojewypiekiinietylko
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 168

jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :) SKŁADNIKI 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki

Mała w garnku miesza
Najlepsze pomysły na fit śniadanie! 209

przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Smacznego

Kuchnia Ellie
Domowy chleb pszenno-żytni 133

Moja kolejna wariacja w pieczeniu chleba. Zapraszam po przepis: Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g świeżych drożdży szczypta cukru 1 łyżeczka soli 1 szkl ciepłej wody keksówka 12x24 Przygotowanie: Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki pszennej. Rozcieramy łyżką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb drożdżowy 139

Wyjątkowo prosty przepis na chleb, inspirację znalazłam w książce kucharskiej „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl . Przyjemne uczucie jeść na śniadanie własnoręcznie zrobiony chleb :) Polecam! Składniki (1 duży bochenek): - 2 szklanki mąki krupczatki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka płatków owsianych - 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni - 3 łyżki dowolnych otrąb - 1 duża łyżka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki

Corner With Recipes
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 157

lekko ciepłej wody Ciasto właściwe: 200 g zaczynu 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 230-250 g lekko ciepłej wody ½ łyżki soli 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania chleba 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek dodatkowo: świeże liście chrzanu Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką

Codziennik Kuchenny
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 152

nadal pieczywo (tylko na kolację,śniadania stanowią płatki owsiane),teraz wypiekane z udziałem mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.Zapraszam do przepisu. Składniki(...)dużą keksówkę: 220 g zakwasu 3-stopniowego 100 g mąki żytniej jasnej 997 400 g mąki orkiszowej jasnej 630 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży instant-opcjonalnie 400 ml wody dodatkowo: 2 łyżki sezamu do posypania 2 łyżki otrąb do wysypania foremki 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Wykonanie:  do zakwasu przesiać mąki,dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas domowy do żurku 84

Przepis na domowy zakwas do żurku nie tylko na Wielkanoc. Najlepszy zakwas na żurek z mąki żytniej pełnoziarnistej. Proste i niekłopotliwe przygotowanie zakwasu, na pewno zachęca do jego zrobienia. Dzięki niemu z łatwością przyrządzimy pyszny żur lub żurek. Zakwas domowy do żurku jest bardzo łatwy do przygotowania i warto zrobić go samodzielnie. Robi się praktycznie sam, jeśli zapewnimy mu ciepło(...)Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + 5 dni kiszenie Składniki na zakwas domowy do żurku: 1 szklanka mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista) 3 szklanki przegotowanej wody 1 - 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego lub skórka od chleba żytniego pieczonego na zakwasie 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu Dodatkowo: duży słoik ręcznik papierowy

Kuchcik gotuje
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 144

się okazało, korzystałam już z tego przepisu ponieważ był na blogu "Pracownia wypieków" ale to nic. Bochen wart upieczenia!!! Orkiszowo-żytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie zaczyn: 100 g żytniego zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryg. orkiszowej) 100 ml wody Składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. 30 g siemienia lnianego 60 g wody(...)przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić objętość. Z ciasta formujemy bochenek, u mnie był okrągły. Przekładamy go do koszyczka wysypanego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypana mąką). Chleb powinien wyrastać ok. 45 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy lub z blachą do 230 st.C. Na dnie pieca umieszczamy metalową miseczkę z wodą. Gdy chleb wyrośnie szybko przerzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry