tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym i nie mieli dowagi się do niego zabrać. Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu(...)zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 250 g mąki
Kulinarne przygody GatityKilka dni temu pediatra powiedziała nam, że Bruno powinien jeść pieczywo, ale nie byle jakie pieczywo tylko najlepiej na zakwasie i że dobrze jest dodać do niego siemie lniane. Od tamtej pory upiekłam już 3 chleby, ale dopiero ten doczekał się(...)zdjęć :) Nie miałam siemienia lnianego, ale przeszukałam szafki i znalazłam mielony len w którym mały miał się kiedyś kąpać :) do kąpieli nie użyliśmy, do chleba jest jak znalazł. Przepis jest banalny: 0,5 l zakwasu (ja mam karmiony mąką pszenną i żytnią) 0,5 kg mąki (u mnie 100g pełnoziarnistej, 200g pszennej i 200g żytniej) 0,25 l wody
Z butelką mleczka w tleSkładniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3
Aga w kuchnihttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać
w mojej kuchnidlatego dodajemy już tylko troszkę drożdży, gdy już minie więcej czasu, nie będziemy ich dodawać. Drożdże skracają również czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy(...)piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu. Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego. Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu, to chleb musisz wyrabiać dłużej ok. 15-20 min.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące. I rosnąć musi dwa razy, czyli po pierwszym wyrobieniu, ciasto zostawiasz w misce do wyrośnięcia
Pasje Jolkiuaktywniam zakwas na chleb Zakwas na chleb ( link do przepisu podaję w składnikach) musi być aktywny. Jeśli na co dzień pieczesz chleb, to jest każdego dnia dokarmiany i aktywny. Jeśli tak jak ja pieczesz chleb raz na kilka dni, to przechowujesz go w lodówce. Na dzień przed pieczeniem chleba, wyjmuję zakwas z lodówki i dokarmiam 4 łyżkami mąki oraz(...)obserwuję i jeśli chleb zaczyna być coraz bardziej brązowy, to wyjmuję z piekarnika. Wskazówka. Ostatnio piekłam chleb żytni na drożdżach – polecam przepis . W tej metodzie wyrośnięte ciasto drożdżowe na chleb wkładam od razu do zimnego piekarnika i nagrzewam. Podczas nagrzewania piekarnika, żytnie ciasto drożdżowe dodatkowo wyrasta. Spróbowałam kilkukrotnie tej metody do pieczenie chleba żytniego na zakwasie i zauważam
Ania gotujeProsty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony Moje Wypieki składniki 150 g zakwasu żytniego 300 g letniej wody 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową) 100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam) przygotowanie Wszystkie(...)posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami. Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity. Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej
Stare GaryLitwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę(...)litr wody 100 g cukru 3-4 łyżki otrąb 100 g płatków owsianych duża łyżka soli Przygotowanie: Przygotowanie takiego chlebka najlepiej zacząć rano, bo chleb musi dochodzić ok. 12 godzin. Do zakwasu dodajemy szklankę ciepłej wody i dokładnie mieszamy,aby nie było grudek. Wszystkie suche składniki przekładamy do plastikowej, lub szklanej misy, w środku robimy wgłębienie i wlewamy
Kuchnia ŁukaszaChleb pszenno-żytni na zakwasie... Okrągły, złocisty bochenek. Na bazie mąki pszennej i żytniej. Pyszny, domowy, pachnący. Polecam! Składniki: 230 g zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej(u mnie typ 650); 100 g mąki żytniej (typ 720); 300 g ciepłej wody; 1 łyżeczka cukru; 1 łyżka soli; Ewentualnie(...)łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć rośnięcie chleba). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie
Gospodyni MiejskaOstatnio modne są pojedynki, np. Pascal kontra Okrasa, no więc zapragnęłam być przez chwilę modna i wymyśliłam własny pojedynek. Potrzebowałam dwa bochenki chleba na imprezę. Wiadomo, że chleb na zakwasie robi się caaały dzień, więc wymyśliłam, że zrobię jeden bochenek zakwasowy i jeden drożdżowy. Do pojedynku wybrałam przepisy: drożdżowy z Moich Wypieków i zakwasowy od koleżanek z forum . Upieczone(...)chleby zważyłam - każdy ważyl 1,2 kg, jednak chleb drożdżowy był zdecydowanie większy (na zdjęciu po prawej - dla pewności). Chleb na zakwasie jest bardziej treściwy, gęstszy, ten na drożdżach jest bardziej nadmuchany, może dlatego chleba na drożdżach można zjeść zdecydowanie więcej, a chlebem na zakwasie najadamy się jedząc już drugą kromkę. Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali
Z butelką mleczka w tlePrzygotowanie chleba na zakwasie wcale nie jest trudne. Przepis , który prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej
Anioły w kuchniprzechowuję w otwartym chlebaku. Smacznego :-) Nocny orkisz poleca także swoje pozostałe chleby na zakwasie: Żytni razowy, na zakwasie Orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie orkiszowym chleb owsiano-orkiszowy na dwóch zakwasach chleb 100% żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie chleb orkiszowo-gryczany, na dwóch zakwasach, mój zdecydowany faworyt, od lat chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z chrupiącą makową skórką chleb ziarno przy(...)ziarnie, na zakwasie chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z mąką pełnoziarnistą i makiem chleb pszenno-żytni na zakwasie (jeden z niewielu u mnie
Smaczne Zdrowenajprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga Pieczarka Mysia , z tym, że ja nie dodawałam do chleba nasion słonecznika. Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony(...)godzin wcześniej. Pamiętajmy też, że chleb żytni najsmaczniejszy jest kilka godzin po upieczeniu, pozwólmy wiec mu trochę dojrzeć, zanim go pokroimy :-). Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Składniki: I faza 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 150 ml wody 150 g mąki żytniej typ 720 II faza 380 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki . Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej(...)zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12 godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin. Z tej proporcji wyjdą
Kulinarne przygody GatityBeatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli
Kulinarne przygody Gatity