Nawet nie wiecie jak bardzo mi się tęskni za kolejną podróżą w nieznane! To właśnie w marcu miałam zwiedzić wymarzony Izrael, a miesiąc później wyruszyć gdzieś
Ostra na Słodkozapiekankach czy po prostu jako dodatek do kanapek. To jeden z moich ulubionych rodzajów sera. Przepisu na tosty nie muszę nikomu przedstawiać. Wystarczy dobrej jakości ser, ulubione dodatki i chleb tostowy. Pamiętajcie, że takie tosty w mini wersji sprawdzą się również na przyjęciach. Ale co poza nimi? Czym zaskoczyć przyjaciół i rodzinę? Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy(...)czerwonej papryki. Serowe muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego. Serowe paluchy 300 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 4 łyżki śmietany 18% 100 g masła 1 jajko + 1 do posmarowania paluchów 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki suszonego oregano 0,5 łyżeczki tymianku 1 mały ząbek czosnku
Słodkie okruszkiMamy kwiecień, trudno uwierzyć, że to już, że zieleń bucha, słońce świeci a temperatury sięgają nawet 25 stopni!!! Dzisiaj opowieść o płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w
Dzieje kuchennej WiewióryTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Częstotliwość publikacji troszkę spadła, ale mam nadzieję, że to chwilowe :) Zajadając się kanapeczkami na szwedzkim chlebie knackebrod, chciałabym Wam napisać o nowym projekcie, w którym mam przyjemnością uczestniczyć. Z dniem 18 maja w internecie zadebiutował nowy portal codzisw.menu . Skierowany jest do osób, które nie mają ochoty ślęczeć nad książkami kucharskim czy śledzić dziesiątek stron w internecie, natomiast szukają prostych(...)świetnie je uzupełnia. Smacznego! Składniki Krackebrod 12g świeżych drożdży 250ml wody 230g mąki żytniej razowej 80g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki
W kuchni wieczoremChyba każdy zna chlebek pita. Mięciutki chlebek zazwyczaj naładowany mięsem i sosem czosnkowym. Nie wiem dlaczego, w Polsce pokutuje to zestawienie. Tymczasem na Bliskim Wschodzie pita
ladykitchenDzisiaj przepis na najlepsze, wprost idealne mleczne bułeczki śniadaniowe. Planowałem, że z rodziną zjemy je z rana na śniadanie, ale znikły tuż po upieczeniu wieczorem. Ich
Kuchnia ŁukaszaJedną z wielkich zalet blogowania jest to, że poznajemy fajnych ludzi z podobnymi pasjami. Razem wpadamy na ciekawe pomysły, potrafimy się wspierać, służyć dobrą radą, a
Mienta blogbiałka do posmarowania), - drożdże - pół kostki - 50 g, - mleko - 200 ml, - cukier - 2 łyżeczki, - sól - płaska łyżeczka, - masło - 5-6 łyżeczek, - kaszka kukurydziana do posypania, WYKONANIE: Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mieszamy mąki. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól(...)panowie - powiedzcie nam co na Was jeszcze działa? :)))) jeśli masz ochotę na więcej - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce " PRZEPISY
Wypisz Wymalujparowy SteamBake Electrolux. O szczegółach poczytacie pod przepisem, serdecznie zapraszam! Focaccia ze szparagami Czas przygotowania: 180 minut Składniki Ciasto: 350 g mąki typ 00 do pizzy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 2 dodatkowo 2 łyżki do smarowania ok. 220 ml letniej wody Wierzch: 1/2 pęczka zielonych szparagów świeży lub suszony rozmaryn gruba(...)przyspiesza jego rozpoczęcie. Duży zakres temperatur - piekarnik posiada zakres temperatur od 30 do 300 stopni Celsjusza. Niska temperatura pozwala przygotowywać jogurty i wyrastać drożdżowe ciasta, a wysoka piec idealne chleby, pizzę i pitę. Szybkie nagrzewanie - tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Krótsza faza nagrzewania w porównaniu z tradycyjnym urządzeniem pozwoli
Kulinarne przygody GatityCoraz więcej osób, zamiast kusić się na wyroby cukiernicze dostępne w sklepach, próbuje swoich sił, samodzielnie przygotowując ciasta, desery i różnego rodzaju słodkości. Odpowiednie przybory kuchenne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński Kapuśniaczki to jeden z tych tradycyjnych wypieków, które są równie popularne, co różnorodne. Z pozoru
Trzeci talerzNie wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie
Mieszam w Garnkuciasta przeterminowanego środka spulchniającego odniesie skutek odwrotny do zamierzonego. Zawsze sprawdzajmy datę ważności naszych drożdży, bądź proszku do pieczenia. Jeśli mamy wątpliwości to lepiej ich nie używać. Żywotność drożdży możemy sprawdzić poprzez aktywowanie ich w ciepłej wodzie/mleku wymieszanej z cukrem. Po 20 minutach drożdże powinny podwoić swoją objętość. Sytuacja wygląda podobnie przy nieprawidłowym ubijaniu piany z białek . Dodanie piany(...)zamiast tego będzie gumiaste i ciężkie. Niewłaściwa mąka. Ogromne znaczenie ma mąka jaką wybieramy do wyrobu ciasta. Inną mąkę używamy do wypieku biszkoptów (Typ 450) inną do wyrobu chleba (mąki chlebowe). Mąki różnią się między sobą zawartością glutenu oraz ilością związków mineralnych. Im wyższy typ mąki tym ciasto będzie bardziej zbite i ciemniejsze w kolorze. Z mąk niższego typu wyrabia
SmartBake.plłyżeczką cukru, wlewamy 2 łyżki podgrzanego mleka - mieszamy. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. 2. Na stolnice wsypujemy niecałą mąkę (zostawiając około 100 g). Na środku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły(...)Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje
Wypisz WymalujPączki hiszpańskie znane są też pod nazwą "gniazdka" lub "pączki wiedeńskie". Pod tymi określeniami kryją się krążki z ciasta parzonego, smażone, tak jak wszystkie karnawałowe smakołyki
Smakołyki Bereniki