cebula - 11518 przepisów (strona:535/768)

Krokiety z mięsem. 151

ciasto na krokiety: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju, łyżka masła klarowanego farsz: 500 g łopatki zmielić na grubych oczkach 1 cebula sól, vegeta, pieprz i papryka 100 g śmietany 12-18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki na ciasto miksuję

Kuchnia Beaty
Kluseczki z kapustą. 307

Gotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta  cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól  WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić

Kuchnia Beaty
Kotlety schabowe z odzysku... 292

przepyszne!! SKŁADNIKI: wczorajsze schabowe trochę masła lub margaryny 3- 4 łyżki koncentratu 3/4l wody sól, pieprz, przyprawa Kamis - bazylia,suszone pomidory i czosnek WYKONANIE: na maśle lub margarynie smażymy cebulę, dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy ( łącznie z koncentratem), dolewamy wodę, wkładamy schabowe- gotujemy 15 min., wykładamy na półmisek, możemy posypać startym serem żółtym i gotowe!! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Żurek 171

białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego  łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE: w 1,5 l  wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa, wkładamy boczek, białą kiełbasę

Kuchnia Beaty
Krem z zielonych ogórków. 208

ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu. SKŁADNIKI: 3 średnie zielone ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki), pozostałe warzywa również w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy

Kuchnia Beaty
Rolady wieprzowe-2 165

przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, mięso posypujemy przyprawami, smarujemy ketchupem, nakładamy farsz

Kuchnia Beaty
Ryby smażone w zalewie octowej. 191

SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc.  4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych  1/2 łyżeczki soli  10 ziarenek ziela angielskiego  6 ziarenek pieprzu  3 łyżki cukru WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym

Kuchnia Beaty
Oszukane kacze confit 188

którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli

W kuchni wieczorem
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 218

mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona.   Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu sól,pieprz do smaku świeże gałązki oregano

Z Majeczką w kuchni
Domowa lasagne 193

Lasagne. Może nie wyszła jak z restauracji, ale w smaku boska :) Składniki:     500g mięsa mielonego     1 cebula     2-3 ząbki czosnku     2 łyżki oliwy (oleju)     500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu)     świeża lub suszona bazylia     250 g makaronu lasagne

Amatorka kuchenna
Pieróg calzone 158

łyżki oliwy (oleju)      szynka (kiełbasa)      kukurydza konserwowa      około 40 dag pieczarek      2 cebule      starty żółty ser      sos pomidorowy Przygotowanie:     Robimy zaczyn: Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki

Amatorka kuchenna
Kopytka 224

samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną

Amatorka kuchenna
Pierogi ruskie 186

szczypta soli      farsz:      250 g twarogu      około 300 g ziemniaków ugotowanych      2-3 cebule      sól, pieprz      łyżka masła Przygotowanie:      Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulkę mielimy. Doprawiłam

Amatorka kuchenna
Kotlety jajeczne 224

bardzo proste i co dla mnie ważne dość szybko się je robi :) Składniki:   8 ugotowanych jajek   2 surowe jajka   2-3 łyżki bułki tartej   2 cebule   sól   pieprz   bułka tarta Przygotowanie:   Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Ugotowane jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą

Amatorka kuchenna