bardzo wyrazistego smaku, ktory doskonale komponowal sie ze slodycza i delikatnoscia pomidorow. Pomidory nadziewane ciecierzyca skladniki: 4 duze pomidory 200g ciecierzycy z puszki 2 kromki czerstwego chleba razowego 1 cebula 1 zabek czosnku 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne 1 lyzka mielonego kminku 1 lyzka mielonej kolendry sok z 1 cytryny sol, pieprz swieza kolendra wykonanie: W piekarniku podpiekamy chleb(...)papierowych reczniczkach by ociekly. Miazsz pomidorow, odciete kapelusiki, ciecierzyce, sok z cytryny i czosnek mieliny blenderem. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy i pdsmazamy przez okolo 4 minuty cebule pokrojona w kostke, pieprz cayenne, kminek i kolendre. Dodajemy to do puree wraz ze startym chlebem, sola, pieprzem i swieza kolendra. Farszem napelniamy pomidory. Ukladamy je w nasmarowanym oliwa naczyniu zaroodpornym
Przysmaki Karolkiktora pozostala mi po nadziewanych pomidorach. Jest to tez ostatnia propozycja w ramach "Tygodnia z ciecierzyca" Makaron z ciecierzyca i warzywami skladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta(...)szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki) wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmazamy cebule pokrojona w piorka. Po okolo 3 minutach dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smazymy 2 minuty az wszystkie przyprawy uwolnia swoj aromat. Wlewamy bulion, dorzucamy pomidory i cukinie pokrojona w polplastry. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koncu dodajemy ciecierzyce, doprawiamy
Przysmaki Karolkizamienic tradycyjny kuskus na cieplo na ta wspaniala, zimna salatke, ktora doskonale smakuje w upalne dni. Taboule z papryka i pomidorem skladniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 2 pomidory garsc rodzynek okolo 6 listkow swiezej miety 1 woreczek kaszy kuskus sok z polowy cytryny okolo 4 lyzki oliwy z oliwek wykonanie: Kuskus wkladamy do miseczki bez gotowania(...)zalewamy go oliwa z oliwek. Papryke i cebule kroimy w drobna kostke. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skory, a nastepnie wydrazamy pestki i kroimy w drobna kostke podobnie jak papryke. Wszystko dokladamy do kuskusu. Dorzucamy garsc rodzynek oraz posiekana drobno miete. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowany kuskus zalewamy okolo 250 ml zimnej wody. Doprawiamy sola, mieszamy i odstawiamy
Przysmaki Karolkinastepnym razem chyba zrobie je z podwojnej porcji, bo wszyscy prosili o dokladke. Placuszki cukiniowo-ziemniaczane skladniki: 2 cukinie 2 duze ziemniaki okolo 1 szklanki maki 1 duza cebula 2 jajka 1/4 lyzeczki ostrej papryki mielonej 1 lyzka tymianku peczek pietruszki (ja zapomnialam dodac) 2 zabki czosnku 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce(...)wode. Cukinie dokladnie mysjemy, osuszamy i scieramy na duzych oczkach. Solimy i odstawiamy na chwile by puscila sok, a nastepnie odsaczamy. Cukinie laczymy z ziemniakami, dodajemy bardzo drobno posiekana cebule i czosnek oraz pozostale skladniki. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystko dokladnie mieszamy, a gdy masa jest za luzna dodajemy make. Lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy na dobrze
Przysmaki Karolkiwyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla do smazenia curry galka muszkatalowa pieprz koperek smietana wykonanie: Na masle podsmazamy posiekana cebule, czosnek i imbir
Przysmaki Karolkiulubionych warzyw. Do tego daje tyle mozliwosci. Chce sie wiec cieszyc nia jak najdluzej. Tarteletki z cukinia skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duza cukinia 1 zabek czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 jajko 50g sera gouda - startego na duzych oczkach sol, pieprz okolo 0,5 lyzeczki chili tymianek oregano wykonanie: Tarteletki wykladamy ciastem francuskim, na ktorym ukladamy papier(...)czasie robimy farsz. Cukinie scieramy na tarce o duzych oczkach, solimy i odstawiamy na okolo 10 minut by pusciala sok. Odsaczamy ja. Na patelnii podsmazamy pokrojona w kostke cebule i posiekany czosnek. Calosc dodajemy do cukini. Z pomidora sciagamy skorke i wydrazamy pestki. Kroimy w kostke pozostaly miasz i rowniez dodajemy do cukini. Doprawiamy chili, pieprzem, dodajemy ziola, starty
Przysmaki Karolkibedzie sie dobrze komponowalo z zapieczona cukinia. A efekt moich cukiniowych rozmyslan wyglada tak: Cukinia faszerowana pomidorami skladniki: 3 cukinie 3 duze pomidory 50g drobnego makaronu 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego sol, pieprz tymianek 2 lyzki oliwy z oliwek parmezan oliwa do posmarowania foremki wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy na pol po dlugosci. Z cukini wydrazamy srodek(...)pozostawiajac boki o grubosci 1 cm. Solimy srodek by cukinia puscila sok i po okolo 10 minutach odlewamy go. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Pomidory obieramy ze skorki, kroimy w kostke. Najlepiej gdy pomidory sa miazszyste, jesli nie to pozbawiamy je pestek, a w kostke kroimy tylko miazsz. Dodajemy pomidory, koncentrat i surowy
Przysmaki Karolkiniemal spadl mi z nieba. Teraz krotki wpis na blogu i znow zmykam do mych obowiazkow. Zatrzymam sie pewnie dopiero wieczorem. Kurczak z jablkami skladniki: 3 winne jablka 2 cebule 1 zabek czosnku 4 piersi kurczaka 2 lyzki rodzynek sol, pieprz, curry 100ml bulionu drobiowego 100ml bialego wina sok z cytryny 3 lyzki masla maka do zageszczenia sosu wykonanie: Jablka(...)lyzkach masla z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w cieple miejsce. Do tluszczu pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut. Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem
Przysmaki KarolkiMaxi cuisine pazdziernik/listopad 2009 Druga propozycja to zupa bardzo sycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni. Zupa marokanska z dynia i soczewica skladniki: 1 lyzka oliwy 1 cebula - drobno posiekana 1 roztarty zabek czosnku 2 lyzki mielonego kminu 1 lyzka przyprawy marokanskiej 6 szklanek bulionu warzywnego 1 kg dyni pokrojonej w kostke 1 duzy pokrojony ziemniak 1 szklanka(...)czerwonej soczewicy sol, czarny pieprz szczypiorek do dekoracji wykonanie: Na srednim ogniu rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc cebule i czosnek. Dodac orzyprawe marokanska, zmielony kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut. Gdy warzywa breda juz miekkie zmiksowac zupe na krem, doprawic sola i pieprzem. Na talerzu udekorowac szczypiorkiem. Podawac
Przysmaki Karolkipowrotem by w zaciuszu domowej kuchni przygotowac cos co poprawi moj nastroj. Dzis jest to sloneczny krem marchewkowy. Krem marchewkowy skladniki: okolo 800g marchwi 3 lodygi selera naciowego 2 cebule skorka z 1 cytryny 1 lisc laurowy okolo 1 litr bulionu warzywnego 4 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzeczki octu balsamicznego sol, pieprz wykonanie: Na 4 lyzkach oliwy z oliwek(...)podsmazamy przez 3 minuty pokrojona w plastry marchewke, seler, cebule. Po tym czasie dokladamy do rondla zest z cytryny, lisc laurowy i zalewamy calosc bulionem. Gotujemy 30 minut az warzywa zmiekna. Odkladamy kilka plastrow marchewki do dekoracji, a reszte miksujemy. Doprawiamy octem balsamicznym, sola i pieprzem. Krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy marchewka. Mozna tez udekorowac paroma listkami miety. Smaczego
Przysmaki Karolkiprzekor wszedobylskiej szarosci zagralam w zielone. Drozdzowy placek z porem skladniki: 250g maki 20g drozdzy 1 lyzeczka cukru sol 150g boczku wedzonego 1 lyza oliwy 1 por 2 cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac sol i cukier. Wlac 160ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci(...)blachy. Przelozyc na natluszczona blache, uformowac brzegi. Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc na patelni. Dodac do boczku posiekana w plastry cebule i por. Poddusic. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Zestawic z ognia, przestudzic i wylozyc na ciasto. Ciasto piec przez 25 minut w piearniku nagrzanym wczesniej do 200°C lub do 180°C z termoobiegiem. Podawac zaraz
Przysmaki Karolkipare minut gotuje pyszna i prosta zupe. Najbardziej sie ciesze, ze smakowala mojej dosc wybrednej Corce. Zapewne i Wam zasmakuje. Krem ze szparagow skladniki: 2 duze ziemniaki 1 cebula 1 peczek zielonych szparagow 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek smietana 18% wykonanie: Szparagi myjemy, odciamy koncowki i obieramy do 2/3 wysokosci. Kroimy na kawalki. Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostke. Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie zeszkli przekladamy ja do rondelka wraz z ziemniakami i szparagami i zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa zmiekna, a nastepnie miksujemy je blenderem. Doprawiamy sola, pieprzem i smietanka. Podajemy z grzankami. Smacznego
Przysmaki Karolkiwakacji i tesknota za sloncem. Roladki z kurczaka z szalwia skladniki 4 male piersi z kurczaka lub indyka 8 plastrow szynki parmenskiej 16 listkow szalwi oliwa z oliwek 1 cebula - drobno posiekana 200ml bialego wina 200ml bulionu drobiowego sol i pieprz wykonanie: Po umyciu mieso rozbic i przekroic wzdluz na pol. Doprawic pieprzem i sola. Na kazdym kawalku miesa ulozyc(...)wykalaczka. Roladki mozna ugrillowac - to pierwszy wariant. Drugi wariant to dusic roladki w sosie z wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo 15 minut. W tym czasie sos powinien sie zredukowac. Smacznego
Przysmaki Karolkiktorej juz nie raz prezentowalam tu przepisy. Mam wiec nadzieje, ze i Wam przypadnie do gustu moja propozycja. Crumble z cukini skladniki: 700g cukini 150g serka kremowego naturalnego 1 cebula 2 szczypty kuminu 2 galazki miety 1 lyzka tymianku sol, pieprz 80g maki pszennej razowej 100g masla 40g zmielonych orzechow laskowych oliwa z oliwek wykonanie: Na oliwie z oliwek podsmazamy(...)posiekana cebule. Gdy sie lekko zeszkli dodajemy pokrojona w talarki cukinie oraz tymianek i kumin. Wszysko dusimy okolo 10 minut. Nastepnie dodajemy posiekana miete i serek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Wszystko przekladamy do naczynia do zapiekania. Z maki, zmielonych orzechow i masla zagniatamy kruszonke. Mozemy ja doprawic delikatnie pieprzem. Gotowa kruszonke rozsypujemy na cukini. Calosc zapiekamy
Przysmaki Karolki