cebula - 11518 przepisów (strona:175/768)

Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 149

przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki na 24 sztuki: 60 dag mąki pszennej(...)ciepłej wody łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki curry w proszku 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów Nadzienie: 4-6 sztuk kabanosów 4 średnie cebule oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 10-15 dag sera żółtego w kawałku do starcia sól pieprz 1.  W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem

Apetyczna babeczka
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 209

Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki(...)pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1  kg czerwonych pomidorów Limo 1  kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli  1 kg ogórków gruntowych  1 kg kapusty białej  1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli 1 małe

Apetyczna babeczka
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 192

gustach się nie dyskutuje. Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule  3 łyżki smalcu sól  pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego,  KLIKNIJ TUTAJ . 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy(...)przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.  2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. 3. Nadziewamy

Apetyczna babeczka
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 170

został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam  odstawić go jednak do ostudzenia.  Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej soczewicy 3 cebule 4-5  ząbków czosnku 2 jaja garść słonecznika 5 dag orzeszków piniowych  4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych 5-6 suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżeczka tymianku(...)Soczewicę gotować z podanymi przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy. 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć

Apetyczna babeczka
Czebureki 686

chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki  1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku  sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę z oliwą oraz wodę

Apetyczna babeczka
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 247

Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona(...)łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż idokładnie opłukujemy przestrzenie między półpierścieniami) , obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek równiez obieramy i siekamy na bardzo drobno. Pory kroimy w średniej grubości półpierścienie, a obraną pietruszkę w ćwiartki. Koperek siekamy na bardzo drobno

Symfonia Smaków
Gołąbki w kapuście pekińskiej 249

Gołąbki w kapuście pekińskiej  kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody(...)gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z brokułami 209

Kotlety mielone z brokułami mięso mielone wieprzowe -0,5 kg jajko -1 szt bułka czerstwa -1 szt cebula 1 szt mała tłuszcz sól i pieprz różyczki brokuła -6 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą namoczyć

Kuchnia Danusi
Mielone z kalafiorem 181

Mielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę(...)cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z marchewką 165

Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Zawijaniec drobiowo prowansalski 159

Zawijaniec drobiowo prowansalski SKŁADNIKI: 1 kurczak 1 kg piersi z kurczaka 0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej 1 łyżka zioła prowansalskie 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy chili sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 opak przyprawy do kurczaka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso(...)kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać

Kuchnia Danusi
Pieczeń rzymska 166

Smakuje dobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy mięsnej, na masie ułożyć paski papryki i plasterki pieczarek. Przykryć drugą połową masy mięsnej,oprószyć papryką ostrą,posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego

Kuchnia Danusi
Faszerowany kalafior 231

mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić(...)plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika

Kuchnia Danusi
Warstwowa sałatka gyros 345

Warstwowa sałatka gyros SKŁADNIKI: kapusta pekińska-0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup pikantny majonez przyprawa gyros-0,5 opak sól i pieprz olej RAPSO do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka,pokroić w grubsze paski,przełożyć na patelnię,podlać olejem i usmażyć dobrze obsypując przyprawą(...)gyros na złoty kolor. Ogórki pokroić w kostkę. Cebulę obrać,pokroić w plasterki. Sałatkę układać warstwami. Dno salaterki wyłożyć połową mięsa,polać mięso keczupem i majonezem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków,cebulę i kukurydzę,polać keczupem i majonezem. Kapustę pekińską cienko pokroić,posypać sałatkę.i znów warstwę mięsa,ogórki,kukurydzę. Polać sałatkę keczupem i majonezem. Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską

Kuchnia Danusi