burrito - 368 przepisów (strona:20/25)

Chili con carne 189

tortilla chips (pot. nachos). Jako takie może z powodzeniem stanowić samodzielne, i to całkiem sycące danie. Może też jednak stanowić dodatek/składnik do przyrządzenia innych potraw (np. do wypełnienia buritos). Chili con carne 2016-02-05 09:57:38 Klasyczne meksykańsko-teksańskie chili con carne, czyli „chili z mięsem”. Proste, sycące i uniwersalne, zwłaszcza dla miłośników pikantnych smaków. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
Ryż meksykański (arroz rojo) 568

dodatkiem mielonej czerwonej papryki. Smażenie ma też kluczowe znaczenie dla smaku potrawy. Czerwony ryż może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem czy składnikiem innych (np. do fajitas czy buritos). Jeśli jest podawany samodzielnie, mogą towarzyszyć mu różne dodatki. Ja osobiście podaję go wówczas z czerwoną fasolą i świeżą kolendrą (patrz uwagi pod przepisem). Ryż meksykański (arroz rojo

Kulinarna Pokusa
Zacznij pozytywny dzień z yerba mate! 139

Nerwowy, nie uzależnia. Dla Was przetestowałam trzy rodzaje yerba mate ze sklepu ymt24 . yerba mate Pajarito Hierbas 40g - idealna mieszanka yerba mate i aromatycznych ziół: mięty pieprzowej, burrito i cedronu. Wspomaga odchudzanie pozytywnie wpływając na nasze trawienie. yerba mate Pajarito Menta Limon 40g - mate z Paragwaju, która mocno odświeża i wyjątkowo smakuje. Do klasycznej mate dodano limonkę

Bike By Life
Burrito meksykańskie 296

Jeśli jesteście fanami kuchni meksykańskiej i zdecydowanie lubicie ostrą kuchnię, to zapraszam na burrito w moim wykonaniu. Bardzo syte, bardzo smaczne, bardzo ostre. Choć przyznam bez bicia, że dla siebie zrobiłam ciut lżejszą wersję ;) Składniki: Na dwie duże porcje: 2 placki- tortille o śr. 30cm 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów 50 dkg mięsa mielonego

Kuchnia w czekoladzie
Wegetariańskie "burrito" 267

Wiem, że burrito jest zawinięte w tortillę, ale chcąc zmniejszyć trochę kaloryczność obiadu postawiłam na przepis na Naleśnillę od Dietetycznych Fanaberii . Muszę przyznać, że danie było pyszne, a naleśnilla od razu podbiła moje serce, bo smaży się bardzo dobrze i jest taka, że omnomnomnom! ;) Zachęcam! ;) Składniki: Na naleśniki (5-6 sztuk): 4 jajka 200ml wody 80g mąki pszennej pełnoziarnistej

Czerwona Porzeczka
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 463

Chińczycy wychodzą z założenia że spring rolls mają być małe na tyle, by dały się zjeść w 3-4 kęsach. Nie róbcie gigantycznych, wypełnionych po brzegi pakunków. To nie burrito czy krokiety na obiad z teściami. Nakładamy potrzebną ilość farszu nieco poniżej środka namoczonego wcześniej papieru ryżowego. Ściskamy farsz tak, żeby stanowił jedną całość, obrazowo mówiąc – balasek. Dolny brzeg zawijamy

Karo in the Kitchen
Guacamole 177

Guacamole to meksykańska salsa, która jest robiona na bazie avocado. Może być dodatkiem, który podaje się do większości meksykańskich potraw takich jak tacos czy burrito, a także dipem do nachosów Składniki: - 2 avocado - 1 pomidor - 1/4 cebuli czerwonej - sok z 1/2 limonki - liście świeżej kolendry - sól, pieprz - szczypta chili w proszku Porcja dla 4 osób.   Do miseczki wyciskamy

Kuchenne Wariacje
Burrito w pszennej tortilli 127

Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam meksykańskie smaki. Kolendra, limonka, kumin, fasola, wołowina i tequila. Te produkty są najważniejsze. Kiedy pierwszy raz zrobiłam meksykańskie danie, … Przeczytaj cały artykuł Post Burrito w pszennej tortilli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pszenne tortille 117

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rewelacyjne meksykańskie placki. Doskonały składnik burrito czy fajity, chimichangi i quesadilli. Niestety nie wychodzą takie okrągłe jak te ze sklepu, … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne tortille pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Salsa z mango 153

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kolejny świetny dodatek do mięs z grilla, owoców morza, frytek czy nachos. Mi najlepiej smakuje z burrito . Do mojej … Przeczytaj cały artykuł Post Salsa z mango pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Burrito z wołowiną i pomirodami zapiekane z cheddarem 246

dlatego, że tortille, wrapy i naleśniki to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania szybkiego i atrakcyjnego posiłku. Przyznacie, że lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka!     Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej

Kulinarne Inspiracje
Burrito 170

dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy) i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez kilka minut.  Uwaga: Burrito można podawać samo lub z dodatkiem ulubionej surówki

In my kitchen
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 180

skrapiam sobie wszystko jeszcze sokiem z cytryny oraz hot chili sauce - może być tez tabasco. Mniam :) Uwaga:  - z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli lub kukurydzy można natomiast przyrządzić buritos  Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tortilla pszenna 167

placek o różnej średnicy - mniejszej dla tortilli kukurydzianych i większej dla pszennych. Tortille w Meksyku podaje się prawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także obowiązkową bazą do quesadilla, burrito, fajitas, tacos, enchiladas i wielu innych potraw. Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły

Pełny talerz
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 223

takim kotletem, głodnemu by się przejadło. Już to miałem dziś wyrzucić, jednak coś mnie pod sercem zabolało i się w ostatnim momencie opamiętałem. No i robię zmasakrowane drobiem burrito. Czego nam będzie potrzeba? Najpierw ciasto na placki: -100 gram mąki kukurydzianej -100 gram mąki pszennej TYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy

BaRepas