buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:28/41)

Kokietki – kuchnia podkarpacka 176

ciasteczka z makiem, które w smaku bardzo przypominają sucharki, choć są od nich znacznie cieńsze. Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy(...)opór, dlatego wymaga sporo siły ;) Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1 białko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek szczypta soli Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko

Trzeci talerz
Zupa z czerwonych buraków 160

Mój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie(...)liść laurowy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2-3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej  4 jajka Wykonanie: Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram

Bea(u)ty kitchen
dynia z kozim serem 182

godziny do stężenia. MUS DYNIOWY 200 gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej 1 łyżka śmietany kremówki sól i gałka muszkatołowa do smaku Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz. MUS ŚLIWKOWY garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz. KOZI SER 150 gram sera koziego mąka do obtaczania  oliwa do smażenia(...)plastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno. DODATKOWO złoty burak czerwony burak marchew ugotowana kawałek ogórka świeżego roszpunka boćwina marchewka purpurowa Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty burak zmienił

na gazie
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 196

małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni(...)minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
BARSZCZ UKRAIŃSKI 159

gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1-2 ząbki czosnku starte na tarce 1 cebula opalona nad ogniem 1 marchewka pokrojona(...)kostkę kawałek selera pokrojonego w drobną kostkę 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1 ćwiartka z kurczaka/ opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY : 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, opcjonalnie-2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego majeranku

cool and minty
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 128

Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree 1-2 cebule drobno posiekane i zeszklone(...)zalać wodą. Dodać również listek laurowy, ziele angielskie i grzybki. Zagotować. Gotować na malutkim ogniu około 1 godziny. Zdjąć z palnika. Dodać sól, cukier, sok z cytryny, wymieszać. Dodać śmietanę, jeszcze raz wymieszać. Podawać z ziemniakami puree z cebulką na osobnym talerzyku

Posadzone i zjedzone
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 267

rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele(...)pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany  2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam

bastalena
Domowa ćwikła z chrzanem 207

tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę(...)zrobić dwie wersje : łagodną i ostrą. Jeśli nie zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu, żurku, czy śmietany. Wyszło mi z tej porcji 2,5 słoika litrowego… Smacznego Post Domowa ćwikła z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Słodkie co nieco i Lapońska odyseja 183

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zainspirowane tym przepisem . Składniki: 1 filiżanka mąki ½ filiżanki mleka szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 2-3 plastry ananasa z puszki marmolada jabłkowa* syrop z buraków cukrowych/inny słodki syrop * Możesz kupić gotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj(...)mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi 5-6). Podawaj z ulubionymi owocami, konfiturą i syropem. Pasuje do nich również śmietana. Lapońska Odyseja (2010, Dome Karukoski). Faktycznie film o podróży, ale nie takiej zwykłej... chodzi o zdobycie cyfrowego TV boxa. Warunek stawia Inari, a bezrobotny Janne wyrusza w podróż pełną pokus

Qlinarnie i Qlinarnie
Chłodnik z botwinką 196

W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala

Kuchnia domowa Ani
Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii oraz nowa książka kucharska od Lidla 401

śmietany, możemy posypać świeżą natką.  Smacznego :)  Z całości wychodzi około 12 placków -  3 placki na porcję (są zaskakująco sycące!). 1 porcja - z jogurtem - 289 kcal (ze śmietaną 320 kcal) - białka - 11,6 g                            (11,1 g) - tłuszcze(...)Okrasy. To bardzo fajna pozycja (zresztą jak poprzednie wydawnictwa od Lidl Polska ). Świetne przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie.  Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka śledziowa z burakiem - fit 244

nowy pomysł na podanie tej smaczne ryby, urozmaicone menu zawsze mile widziane. To sałatka idealna dla zwolenników zdrowego odżywiania, bo wiadomo śledź to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę ma mało kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany(...)wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu. Składniki: 200 g śledzi 2 ugotowane czerwone buraczki 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 70 g serka (0,2% tłuszczu) 100 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany 2-3 ogórki konserwowe 1-2 łyżki marynaty z ogórków 1 duże jabłko szczypiorek sól, pieprz z młynka Wykonanie: ugotowane wcześniej czerwone buraczki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ostatnie dni do świąt 175

już naprawdę ostatni dzwonek. Sztuczną choinkę warto znieść ze strychu, umyć i oczywiście ubrać.   W kuchni coraz więcej pracy, a coraz mniej czasu. Sprawdź zakwas z buraków. Jeśli jest pleśń, zrób go znów. Kup ostatnie produkty, które będziesz potrzebować do przygotowania ciast i dań. Na dzień przed Wigilią przygotuj karpia w galarecie. Warto zaopatrzyć się też w karpia(...)Wigilię wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3 dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam dzień wigilijny nie pracować na pełnych obrotach od samego rana.   Na 1-2 godziny przed kolacją udekoruj

Gotuję Testuję
Gęsta zupa z fasoli 181

dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo . Kilka nasion fasoli rozgnieść widelcem - to spowoduje, że zupa będzie gęstsza i nie trzeba będzie dodawać ani śmietany, ani zasmażki, ani mąki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półtalarki i dodać do fasoli. Wsypać(...)lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika zetrzeć do zupy czosnek. I podawać :) ------- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Fasolowa na buraku

Weekendy w domu i ogrodzie
Botwinka 218

Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który(...)typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku

Kulinarna Pokusa
Chłodnik Rodziny Podlasków. 159

Chłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje

dolcevitainmykitchen
PLACKI Z BURACZKÓW,TWAROGU I GRUSZEK 156

delikatne. Składniki:   3 niewielkie czerwone buraki 2 gruszki lub jabłka 40 dag twarogu jajko 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody łyżeczka cukru sól Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Twaróg i kilka łyżek mleka utrzeć na jednolitą masę.Gruszki lub jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.Jajko ubić(...)rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron Są one bardzo delikatne,trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę. Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną ale dla mnie pyszne są bez dodatków

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania