Kolejna wspaniała sałatka, którą proponuję do obiadu, pochodząca z przepisu siostry Anastazji z książki 123 sałatki i surówki:) Gorąco polecam. Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki
Bea(u)ty kitchenBaardzo smaczna i lekka przystawka lub kolacja :) A do tego bardzo efektowne. Słodki smak buraka idealnie współgra ze słonym kozim serkiem i wyrazistym sosem balsamicznym. Przepis
My Culinary Artoliwek olej ryżowy Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka
vegetanieJutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta
Basia w kuchnijajku i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni z masłem. Schabowe podałam synkowi z ziemniaczkami ugniecionymi z jogurtem naturalnym typu greckiego. Dodatkowo trochę rukoli i ugotowany i starty buraczek. :) Smacznego
ClauditteMissCookingDzisiaj kolejna propozycja na domowe przetwory. Tym razem zapraszam na pyszna sałatkę z buraków i papryki. Idealnie komponuje się ona z daniami mięsnymi ale także wybornie
Krakowskie smaki AniJak prawie każda osoba lubię czasem zjeść coś niezdrowego w moim przypadku są to chipsy solone :) tak Basia w kuchni je chipsy solone :))) czy ja
Basia w kuchniZimą ciężko dostać cudowne słodkie owoce, warzywa. Jest jedno z warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby
Basia w kuchniCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamaChłodniki, jeśli już jadłam, to tylko z sezonowymi owocami. Jakiś czas temu Kaja, ta cudowna Kaja od aniołków dla dzieci, baletek w pokoju Hani i kilku
bistro mamaPo wstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne
bistro mama"Podróże kształcą, konduktor rzekł". Nawet te służbowe, zwane delegacjami. Kilka tygodni temu, z ludźmi, których pierwszy raz w życiu widziałam na oczy, miałam okazję
bistro mamaNa zdjęciach, które widzicie poniżej, oprócz smoothie z burakiem, znajdują się jeszcze dwie książki. Położyłam je w tym miejscu zupełnie przypadkiem, bo było tam puste miejsce
bistro mamakupił czereśnie. Lato zbliża się wielkimi krokami a ja jeszcze nie nacieszyłam się wiosną! wczoraj deszcz i wiatr dzisiaj skwar z nieba. Zapomniałam posmarować kremem Syncia i mam buraczka czerwonego, który właśnie zasypia
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji
My Culinary ArtSurówka z buraków z jogurtem...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Do tego drobno posiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1
Gospodyni MiejskaZupa buraczkowa mojej babci, jedna z moich ulubionych, smak dzieciństwa i ten uśmiech babci jak mogła poczęstować gości jedzeniem- bezcenne SKŁADNIKI: - buraki ok kg - włoszczyzna (2
Basia w kuchniCzas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa pora, aby zacząć pić soki warzywne. Bogactwo witamin, które bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto
Basia w kuchniDzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji
My Culinary Artłyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif...Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe
Mango Papajaroladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu. Roladę z kurczaka skrop obficie oliwą z oliwek i piecz około 45 minut w piekarniku co jakiś czas podlewając sokiem z naczynia. Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIjajkiem i pysznym sosem. Na lunch albo lekką kolację będzie w sam raz. Na szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w sałatce prezentują się bardzo ładnie.Zobacz także przepis na Sałatkę ze szparagów z jajkiem
Smaczna PyzaDomowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową
Kulinarne przygody GatityWiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
Kulinarne przygody Gatityrukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty wytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste Potrawymięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu. Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków
prawdziwe jedzeniegodzinę i wyłączamy piekarnik ale mięso zostawiamy w piecu. Musi powoli ostygnąć a najlepiej jakby poleżało w piekarniku jeszcze przez kilka godzin. Polecam podać schabik z chlebem i buraczkami
prawdziwe jedzeniemięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos. Jest pyszny. Tym sposobem właśnie przygotowałam zrazy wołowe zawijane na nasz świąteczny stół, do nich podałam kulki z ziemniaków z koperkiem i buraczki. Tym zrazom wołowym zawijanym nikt się nie oprze. The post Przepis na zrazy wołowe zawijane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak. Moja propozycja nie dość że smakuje, to jeszcze pięknie wygląda! :-) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 nieduże buraki 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli Przygotowanie: Buraczki ugotowałam na parze, wystudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę i zblendowałam na gładką masę. Do masy buraczanej dodałam jajka, oliwę i sól i całość raz jeszcze
Kulinarny Pamiętnikgałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę
Gorący kąsekPyszna pożywna zupka z botwinką i ziemniakami z dodatkiem młodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa. składniki: 600 g botwiny (buraczki i łodyżki) 600 g ziemniaków(...)bulionu 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora) 2 łyżki majeranku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej sól Kamis pieprz Kamis Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę
Monia miesza i gotujeprzygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki
Brzuszki Łakomczuszkimłodszy pan Ziółko przyjechał sprzedawać swoje plony ! Czegóż tam nie było ! Różne rodzaje sałat, ziół i zielska różnej maści, zielony groszek, bób, fasolka szparagowa , cebula, ogórki, cukinia, buraczki, brukiew, kolorowe kalafiory , cykoria liściasta, jarmuż, kwiaty cukinii , nasturcji, bratków i ogórecznika - to tylko część asortymentu. Wszystko nakłada się samemu - ile potrzebujesz, na ile masz ochotę. Można wybierać, przebierać i próbować
Smaczna Pyzaolej rzepakowy, np. RAPSO sól, pieprz łyżka śmietany łyżeczka octu jabłkowego jajka Olej rozgrzać w garnku. Cebulkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Podsmażyć. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodygi i liście pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą - gotować do miękkości. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Zaprawić śmietaną. Do zupy
kolorowotorcikowoogniu bez przykrycia, aż śliwki się rozpadną, a chutney nabierze odpowiedniej konsystencji. Kochani, biorę udział w konkursie JAMAR na marynatę. Jeśli ktoś chce i może - proszę o głosy na buraczki. Tylko uwaga - dodały się 2x... Prosze więc tam, gdzie jest więcej głosów. tu można głosować Dziękuję za każdy głos
kolorowotorcikowoBotwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści. Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków. Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut. Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo. SKŁADNIKI: * duży pęczek botwiny * 700 ml bulionu
kolorowotorcikowoPyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1 szt polędwiczka wieprzowa Marynata 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki
Ala piecze i gotujeSAŁATEK . Moja propozycja sałatki jest lekka ale i pożywna za sprawą kurczaka. Jest też przepyszna, więc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem
Magiczne Życie Martypieprz czarny ziarnisty * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja dla Was. Mam już zaplanowany urlop od 16 sierpnia. Wyjeżdżam na 2 tygodnie do Gdyni
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćsię wszyscy z menu, bardzo zresztą atrakcyjnym. Pełno aromatów i smaków łączyło się ze sobą, w sposób blogerom znany, ale również zupełnie nowy, nietypowy. MENU: KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI
W kuchni Karmel-itkicebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe do smaku przyprawa uniwersalna 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki pszennej Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować(...)buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty
Monia miesza i gotujeszybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 listki laurowe Kamis kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis kilka ziarenek jałowca Kamis sól morska z pieprzem Kamis 3 łyżki majeranku woda ok 2 l 3-4 łyżki(...)morska z pieprzem Kamis 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 20 g margaryny szczypta soli Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pieruszkę, cebule i kawałek selera oraz ząbki czosku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż buraczki będa miękkie. Na koniec
Monia miesza i gotujeJakąś odmiana kolorystyczna zwykłych naleśników? Osobiście wydała mi się bazie interesująca i przede wszystkim niezwykle smaczna! :) czas na różowe, a nawet purpurowe naleśniki ze szpinakiem. U
MamaOskarkanaszym stole będą jajka faszerowane różnymi farszami, więc dzisiejszy przepis ma mikro składniki na 4 jajka. Na wielkanocnym stole będą u nas różne połączenia smakowe. Przepis na Jajka faszerowane buraczkami: 4 jajka sól z pieprzem w młynku 2 łyżeczki buraczków grubo tartych Nasze Domowe 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu wiosennego z koperkiem Przygotowanie: Jajka(...)gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną część i wydrążamy wyciągając żółtko. Odcięte białka wraz z żółtkami siekamy, dodajemy posiekane buraczki, posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem buraczkowym. Jajka układamy na półmisku i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! The post Jajka faszerowane buraczkami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodaje jajko na twardo, ziemniaki i korniszona ( a jak jest to kawałek jabłka , cebulę ). Można tez dodać inne dodatki które akurat są na zbyciu ( kawałek kiełbasy, wędzonej ryby, ugotowany buraczek, śledzia
Buniabaje w kuchniprzetestowania. Stwierdzam, że można je serwować nie tylko od święta! Jajka marynowane w buraczkach Miałam ułatwione zadanie, bo z zimowych zapasów sięgnęłam po słoiczek z buraczkami , zamarynowanymi jesienną porą octem winnym. Teraz wystarczyło tylko wyjąć buraki z zalewy, w ich miejsce umieścić ugotowane na twardo i obrane jajka, zakręcić słoik i odstawić(...)lodówki. Można je również przygotować w zalewie ze świeżo ugotowanych buraczków - potrzebować wówczas będziesz: 6 małych, całych ugotowanych buraczków 1 cebulę pokrojona w cienkie plasterki 6 jaj ugotowanych na twardo i obranych 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu winnego Płyn z ugotowanych buraczków zlej do rondelka. Dodaj do niego ocet, cukier i gotuj na małym ogniu około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała