bułki - 33426 przepisów (strona:815/2229)

JAJKA FASZEROWANE SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM 94

Zbliżają się Święta Wielkanocne więc dziś zapraszam Was na jajka którymi możecie ugościć swoich gości :) Składniki szczypiorek 1 olej rzepakowy pieczarki 8 cebula biała 1 majonez 4 łyżki bułka tarta sól pieprz czarne oliwki jaja na twardo 6  Jaja gotujemy na twardo. Kroimy je na pół delikatnie. Wydłubujemy z nich środek tak żeby skórka nie pękła. Miąższ jajka ugniatamy(...)widelcem i dodajemy do nich posiekany szczypior, pokrojone na drobno pieczarki podsmażone, oliwki i cebulę. przyprawiamy i dodajemy majonez. na wierzchu obsypujemy bułką tartą i podsmażamy górę jajek na oleju rzepakowym Gotowe. Łatwe,prawda?  3 powody dla których w mojej kuchni nie zabraknie oleju rzepakowego to: + jest idealny do smażenia, pieczenia i do sałatek + jest zdrowszy niź olej słonecznikowy

Kuchnia w oparach
MINI ZAPIEKANKI MAKARONOWE Z JABŁKAMI Z BABCINEGO SADU 107

cukru waniliowego szczypta soli waniliowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g sera białego 50 g masła sok z 1/4 cytryny 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu garść płatków migdałowych bułka tarta i masło do wysmarowania foremek Obrane jabłka zetrzeć. Dodać sok. wymieszać. Ze startymi jabłkami wymieszać żurawinę, kakao,  cukier i sól waniliową oraz miód. Dodać pokruszony biały ser i wymieszać(...)gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony makaron zalewamy roztopionym masłem. Dodajemy masę jabłkową i mieszamy. Na sam koniec dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Formę to tartaletek smarujemy masłem i bułką tartą. Wykładamy makaron z masą do każdej formy. Posypujemy cynamonem każdą mini zapiekankę oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st przez ok 10-12 minut pod przykryciem oraz kilka

Kuchnia w oparach
ZAKRĘCONE BUŁKI POMIDOROWO-BAZYLIOWE Z PATELNII 128

przyprawami Ja podjęłam się wyzwania i udowadniam, ze koncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny. WARSTWA JASNA : 250 g mąki chlebowej 135 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru(...)Ciasto rollujemy i tniemy na małe bułeczki (ok 2-3 cm). Zostawiamy bułeczki na 15 minut. Po tym czasie smażymy nasze bułeczki po ok 7 cm z każdej strony. Bułki idealnie nadają się do podania ich wraz z pastami warzywnymi lub rybnymi. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
BABKA ZIOŁOWO-GRUSZKOWA NA OLEJU 139

mięta i melisa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej DEKORACJA: 100 g masła 50 g kakao 4 łyżki mleka 120 g cukru pudru gruszki masło oraz bułka tarta do posmarowania formy Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy brzeg i spód bułką tartą.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę

Kuchnia w oparach
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 102

cukrzyce ponieważ Es pumisan Max nie zawiera cukrów. No więc czego potrzebujemy? 10 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą

Kuchnia w oparach
SMAŻONE JAJKA NA TWARDO Z PANIERCE ORZECHOWO-SEROWEJ 84

sosem majonezowo-ketchupowym do którego wykorzystałam klasyczny majonez dekoracyjny Winiary 10 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka Majonez Dekorazyjny Winiary sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą

Kuchnia w oparach
Jajka z zielonym farszem i chrupiącą panierką 149

jajka kl. L (1 do panierki) 2 – 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette mały ząbek czosnku łyżeczka szczypiorku łyżeczka koperku łyżeczka soku z cytryny 4 – 5 łyżek bułki tartej olej/ oliwa do smażenia (Ilość zależna od wielkości patelni.) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy jajka na twardo (przez ok. 8 minut), obieramy je ze skorupki(...)najlepiej nałożyć farsz szprycą cukierniczą, ze wzorzystą nakładką. Wierzch można ozdobić kiełkami, czy rzeżuchą. I gotowe!) Maczamy je w roztrzepanym jajku, doprawionym solą i pieprzem. Później obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na dość głębokim tłuszczu, do zrumienienia. Wyjmujemy je i odsączamy na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego jajka

Pyszny Duet
Tort orzechowo-migdałowo-kawowo-kokosowy... 251

jajka 3 łyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: 3 jajka 10 dag kokosu 10 dag cukru 1 łyżka bułki tartej 1/4 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych) 2 łyżki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt(...)orzechowy: 3 jajka  3 łyżki cukru 12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki krupczatki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jajeczna: 1,5 kostki masła w temp. pokojowej 2 jajka 10 dag cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego mała puszka kajmaku polewa czekoladowa zmielone orzechy do posypania Biszkopt kawowy: Białka

Smakołyki Asi
Perfekcyjny kotlet schabowy 213

mleka 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej roślinny lub smalec do smażenia   Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych preferencji(...)lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety osusz ręcznikiem papierowym.   Następnie panieruj klasycznie: mąka, rozmącone jajo i bułka tarta.   Smaż na oleju lub smalcu na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

kuron.com.pl
Ciasto marchewkowe / Carrot cake 148

szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glass of brown sugar szczypta soli / pinch of salt 8 marchew ek / 8 carrots  1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon   olej / oil bułka tarta / bread crumbs   Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość sztuk ok.: 10 Marchewki obieramy, myjemy i miksujemy w blenderze . Orzechy również miksujemy(...)mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Ciasto wlewamy d o formy (średnica 24 cm) wysmarowanej olejem i bułką tartą . Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 - 40 minut. Smacznego! ***** We peel the carrots, wash and we mix it in a blender. Nuts also mixes in a blender

Projekty ze smakiem
Kotlety z płatków 113

mięsa! :) Potrzebujemy: 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych 1/2 szklanki startego oscypka 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy na tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną(...)namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała mi się w szafce kuchennej, także z powodzeniem możecie je zapanierować w czym macie ochotę. Smażymy z obydwu stron na rumiano. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 249

jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz Sos pieczarkowy: 300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny 350g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 80g żółtego sera(...)czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie kaszy

Szalona Kuchnia Eweliny
Kulki ziemniaczane z serem 371

Kulki z gotowanych ziemniaków, z dodatkami, to dobra propozycja na przystawkę lub na obiad. -- Skład: gotowane ziemniaki, ser żółty, cebula, jajka, zielenina, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, tłuszcz. Cebulę smażymy do zrumienienia i studzimy. Ser drobno siekamy lub ucieramy na tarce, gdy mamy go w kawałku. Ziemniaki mielimy/tłuczemy/przeciskamy przez praskę ... żeby dobrze rozgnieść. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy(...)cebulę, ser, zieleninę, jajka, bułkę i przyprawy. Wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę i potem formujemy kulki, które otaczamy mąką. Tak przygotowane kulki ziemniaczane smażymy na głębokim tłuszczu 3-4 minuty. Po usmażeniu serwujemy na gorąco lub zostawiamy do podania na zimno. Smacznego

chleba naszego
Ryżowe kotlety z pieczarkami 422

tego są bardzo szybkie i łatwe do zrobieni. Składniki: 2 woreczki ryżu 500 g pieczarek 50 g żółtego sera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przełożyć do miski, wystudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki razem(...)małych oczkach. Do ryżu dodać cebulę z pieczarkami, ser, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać.  Z masy uformować kotleciki, następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z serem feta i kurczakiem 196

sera feta 100g sera żółtego 1 kulka mozarelli [125g] 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia 2 łyżki oliwy - do smażenia czosnek granulowany, pieprz czarny, sól - do smaku Przed pieczeniem Porcję ciast a na tartę(...)godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry . Po pieczeniu Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się . Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki

Grunt to przepis!