Pulpeciki w sosie słodko kwaśnym 260bogate w witaminy i syte. Sos jest również pyszny na zimno! Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 1 cebula 1 czerwona papryka 4 młode marchewki 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 pomidor 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 łyżka natki pietruszki(...)szklanki bulionu drobiowego 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Pulpeciki: Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą, natką pietruszki, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, wkładamy pulpeciki, gotujemy do momentu wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną
VioletoweKucharzenie
Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym 185SKŁADNIKI: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego drobiowego sól czarny pieprz mielony 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki kaszy manny 1 jajko 1-2 łyżki tartej bułki ( opcjonalnie ) Sos: 1 łyżka masła 200 g kurek sól czarny pieprz mielony 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 750 ml wody 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki śmietanki(...)pietruszki i jajko. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Wsypać kaszę mannę i dokładnie wyrobić - jeśli masa jest zbyt klejąca dla łatwiejszego jej formowania można dodać tartą bułkę. Z wyrobionej masy mięsnej uformować pulpeciki. W garnku zagotować osoloną do smaku wodę z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do gotującej się wody włożyć pulpeciki i gotować około
WSZYSTKO SMACZNE
Burgery z czarnej fasoli z sosem tzatziki 197ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¾ łyżeczki wędzonej papryki w proszku ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu czarnego Olej do smażenia Dodatkowo: 4 bułki 1 pomidor Kilka liści sałaty 5 pieczarek Sos tzatziki 200g jogurtu greckiego 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku Sól i pieprz do smaku *Możecie zastąpić fasolą(...)tarce na dużych oczkach. Dodać koperek i jogurt grecki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków. Możecie dodatkowo podać z odrobiną oliwy z oliwek. Bułki przekroić na pół, położyć sałatę, kotlety, sos i dodatki np. pomidor i przesmażone pieczarki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Makaronowe gniazdka z klopsikami 176puszki, jednak jeżeli mamy dostęp do świeżych i smacznych pomidorów to polecam użyć właśnie takich. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa 8 gniazdek makaronowych 1/2 szklanki startego żółtego sera Składniki na sos pomidorowy: 1,5 kg świeżych pomidorów ( zamiennie można użyć(...)mieszamy z dwiema łyżkami sosu pomidorowego i dodajemy do całości, mieszamy *** *** Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki *** *** W żaroodpornym naczyniu wykładamy surowe gniazdka makaronowe (użyłam cienkiego makaronu, jeżeli
Blog z Apetytem
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 179suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące, słodkie, takie jakie tylko latem potrafią być! Składniki: 2 ciabatki(...)kawałek bułki francuskiej Mała czerwona cebula Dwie garści sałaty: rzymska, mieszanka sałat 2 garście pomidorków koktajlowych lub miks różnych, dojrzałych pomidorów – 4-6 sztuk Kilka plastrów wędzonej/suszonej szynki Pół pęczka pietruszki Pół pęczka bazylii 3 łyżki octu balsamicznego albo soli z cytryny 3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Krok 1 Rozgrzej patelnię bez tłuszczu, wyłoż
Niedzielny kucharz
Kotlet po kowalsku 859plastry schabu 3 łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 łyżka miodu (u mnie lipowy) sól i pieprz do smaku 1 duża cebula (ok. 210g) 1-2 jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego 60 g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlet po kowalsku – Wykonanie: Każdy plaster(...)minut. Jeśli nie lubicie posmaku słodkości w daniach mięsnych, to teoretycznie możecie pominąć miód. Po zamarynowaniu się mięsa zamoczyć je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety schabowe z obu stron na rumiano. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę (posypaną delikatnie solą i pieprzem
Kulinarne Przeboje
Kotlety z karkówki marynowane w mleku 401Dzięki marynowaniu mięsa w mleku i cebuli, kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste. Polecam! Składniki: 3 plastry karkówki 1 cebula 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy osuszamy i dość cienko rozbijamy *** *** Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plastry karkówki, całość umieszczamy w misce(...)godziny a najlepiej na całą noc *** *** *** Po tym czasie mięso odsączamy i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Kotlety panierujemy w mące, w jajku i w bułce tartej *** *** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI
Blog z Apetytem
Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym 298kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony SOS SEROWY: 1 łyżka mąki pszennej 50 g masła 2 szklanki mleka 150 g sera żółtego goudy pieprz czarny szczypta gałki muszkatołowej Kalafior oczyścić(...)Gotować przez 10 min. Odsączyć z wody, przełożyć do okrągłej miski i wyciąć głąb. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą i przyprawami. Wyrobione mięso wyłożyć do kalafiora wypełniając wolne przestrzenie między różyczkami. Miska zachowa półkulisty kształt, więc można mocniej dociskać. Faszerowany kalafior przełożyć do naczynia do pieczenia, odwracając miskę
https:KKuchniaMniam
Festiwal Burgerów - Stekówka - steki i burgery, Rajskie Jadło Bałuty, Szpulka 201będzie można spróbować także po festiwalu, bo wejdzie na stałe do karty, a naprawdę warto 😋 W Manufakturze odwiedziliśmy Szpulkę i spałaszowaliśmy Łódzkiego burgera inspirowanego produktami regionalnymi z woj. Łódzkiego – bułka żytnia na zakwasie, biała kiełbasa z Łasku, chutney z nagawskich jabłek, sos na bazie chrzanu z Osjakowa, pikle i sałata, podawany z kubkiem łódzkiej zalewajki Cena: 36 zł To najmniej(...)odmówić pomysłowości, bo biała kiełbasa i zalewajka to po prostu łódzki klasyk! ❤ Swoją przygodę z festiwalem zakończyliśmy dziś w Stekówka - Steki i Burgery burgerem ze strusiną 😍 Strusioburger w rustykalnej bułce – grillowane, szarpane mięso strusia (180 g), ser koryciński z dodatkiem czarnuszki i czosnku, polska szynka dojrzewająca, podsmażane na maśle podgrzybki i szparagi, żółty, słodko-ostry sos majonezowy i liście rzodkiewki
Cooking Monster
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 211zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy. Śliwki: Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i myjemy. Osuszone układamy na cieście. Opcjonalnie posypujemy szczyptą cukru i cynamonu. Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy. Śliwki: Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i myjemy. Osuszone układamy na cieście. Opcjonalnie posypujemy szczyptą cukru i cynamonu. Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Pogotujmy.pl
CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI 204ucieranym na maślance. Ciacho jest łatwe, szybkie, pyszne i zawsze się udaje! Śmiało można je robić ze wszystkimi, sezonowymi owocami. W przypadku tych bardziej mokrych pamiętajcie o posypywaniu bułką tartą przed ułożeniem owoców Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) * maślanka – 250 ml * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * olej – 125 ml – wanilia – 1 laska * proszek(...)Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej – mieszamy. Mąkę z proszkiem i ziarna wanilii wsypujemy do masy – mieszamy. Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki. Ciasto wylewamy na blachę. Posypujemy bułką tartą. Układamy brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 45 minut w 180. Smacznego
Ostra na Słodko
Najeść się do syta, czyli makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym 171przepis to sposób na wykorzystanie tego, co mamy teraz pod ręką. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki na 9 pulpecików: 300 g mięsa mielonego 1,5 łyżki bułki tartej (14 g) 1 małe jajko ½ małej cebulki (30 g) ½ łyżeczki soli (4 g) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki (4 g) Składniki(...)nasienne i kroimy w kostkę o średniej wielkości, z pomidorów zdejmujemy skórkę i również kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, wyrabiamy masę mięsną rękoma przez minimum 1 minutę. Otrzymaną masę dzielimy na 9 części, z każdej formujemy okrągły pulpecik. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pulpeciki
KulinarneImpresje.pl
Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami i porem 173obraniu) 3 – 4 pieczarki 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka gorącej wody oliwa, olej sól, pieprz, natka pietruszki, curry bułka tarta Sposób przygotowania: Warzywa obierz, marchewkę i pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki, a por oraz cebulę drobno pokrój. Całość daj na patelnię z odrobiną oliwy i podsmaż (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną(...)zimną wodą. Do powstałej mieszanki dodaj gorącą wodę – całość wymieszaj, a następnie połącz z warzywami. Powstałą masę dopraw według uznania. Formuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć
Via Gusto
KRUCHA ROLADA Z MIĘSEM MIELONYM I OGÓRKAMI 260gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI : 1 opakowanie ok 380 g ciasta kruchego 300 g mielonego mięsa ja dałam wołowe 1 cebula 3 ogórki małosolne 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 15 dag sera żółtego tartego 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki przyprawy do mięsa: sól i pieprz do smaku, papryka słodka mielona i ostra ok 1/2 łyżeczki 2 łyżki(...)dodaję do mięsa. Cebulkę obieram i również kroję drobno, przekładam do mięsa. Do miski dodaję jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, tarty ser żółty, jajko oraz bułkę tartą. Na koniec dodaję musztardę i ketchup. Mieszam dokładnie. Na gotowe, kruche ciasto przekładam farsz. Zawijam . Końcówki ciasta dokładnie zlepiam tak by farsz nie wypadł podczas pieczenia. Ciasto dokładnie smaruję
Gotowanie Patki
Filety z kurczaka faszerowane szynką parmeńską, gorgonzolą i gruszką 233duże filety z kurczaka 150g sera gorgonzola 100g tartej mozzarelli 1 nieduża gruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Gruszkę kroimy w kostkę, gorgonzolę rozgniatamy, szynkę parmeńską siekamy. Mieszamy z mozzarellą do dokładnego połączenia składników. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Przyprawiamy(...)przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie przygotowanym farszem. Spinamy wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. 3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Szefowa kuchni