bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:482/587)

Drożdżówki z serem i jeżynami 153

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych

Wędrówki po kuchni
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 178

Chałwa królową słodyczy! Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki

Grunt to przepis!
Jagodzianki - najlepsze! 7300

Jagodzianki to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe

maniapieczenia
Jagodzianki najlepsze 115

Na durszlaku trwa akcja Kulinarne Wspomnienia. A więc będzie sentymentalnie. Moje wspomnienie kulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były

Pełny talerz
CIASTO Z ORZEŹWIAJĄCĄ MASĄ SEROWĄ 160

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Masa serowa: 2 jajka 150 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 - 3  łyżki mąki ziemniaczanej 300 g sera białego skórka otarta z jednej cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny(...)sztywno. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno. Przełożenie: Do tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić

Ciastka - domowe słodkości
Keks 283

upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie(...)gładkiej konsystencji, masa powinna wyjść bardzo gęsta - bakalie oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do masy, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - masę przełożyć do keksówki, wyrównać - keks wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka - keks można piec również początkowo

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 232

smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy w pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę. Drożdżówka: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko(...)każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło

Poezja smaku
Chleb z cukinią i porem 191

lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem(...)mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Pita 157

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce

Smakowity Blog Kulinarny
Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 175

jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem? Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim Potrzebujesz: Ciasto: 120g zimnej margaryny 220g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 2 średnie cebule  pęczek botwiny 1/2 łyżki miodu 1 łyżka wody sól pieprz olej do smażenia(...)koloru. 2. Dopraw solą, pieprzem i dodaj listki tymianku oberwane z gałązek. Całość: 1. Zimne ciasto rozwałkuj i dokładnie wyłóż nim formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C. 3. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika ( nie wyłączaj go!) i nałóż farsz równomiernie. 4. Całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 230

LxWxH):     350g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna typ 1850 - następnym razem zmienię jednak proporcje na 250g:250g bo chleb trochę się kruszył... 150g mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania chleba p rzed pieczeniem(...)przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić

Grunt to przepis!
Proziaki. Pieczywo na sodzie 184

Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe 159

zrobić bez trudności. PS. Zdradzę Wam sekret: bułeczki mleczne zjedzone ze szklanką ciepłego mleka smakują jeszcze lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe - przepis:  500 g mąki pszennej 300 ml mleka  7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 1 jajko rozmiaru M 1 łyżeczka soli  70 g masła  50 ml mleka(...)podwoi swą objętość.  Po wyrośnięciu, przekładamy ciasto na stolnicę i jeszcze raz lekko zagniatamy. Ponownie formujemy kulę i przekładamy do miski. Odstawiamy na 20 min. Jeżeli chcemy upiec bułki z rana, to przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.  Po czym, ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Jeżeli mamy wagę kuchenną, to ważymy całkowitą wagę

Kuchnia Łukasza
Kukiełka drożdżowa – kuchnia podkarpacka 193

Kukiełka drożdżowa - kuchnia podkarpacka Kukiełkami nazywane są podłużne pulchne bułki, upieczone ze słodkiego ciasta drożdżowego. Ich historia sięga XV wieku, a popularne były i nadal są szczególnie na południu kraju. W zależności od regionu, kukiełki bywają plecione, lub gładkie. Miewają też postać wielkich, prostokątnych ciast. Na Podhalu kukiełkami nazywa się chałki. Kukiełka pełniła niegdyś rolę ciasta, ale bywała też spożywana(...)foremki) Kukiełka drożdżowa - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 28x15 (lub keksówkę 35x12): 60 g drożdży 3 jajka 3/5 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 3/5 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej duża szczypta soli opcjonalnie garść rodzynek lub smażona skórka pomarańczowa Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Będziemy je kolejno wkładać do miski, ale początkowo nie będą ze sobą mieszane. Jaja

Trzeci talerz
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 148

pyszną babkę pochodzi z bloga  Ania gotuje .  Ponieważ po raz pierwszy piekłam coś z mąki migdałowej nie odważyłam się sama "stworzyć" przepisu, zamieniając np zwykłą mąkę pszenną na mąkę migdałową, dlatego, że ma ona zupełnie inną konsystencję i inaczej zachowuje się podczas obróbki. O  korzystnych właściwościach tejże mąki  pisałam  tutaj , więc nie będę się powtarzać(...)masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować masłem). Do foremki wykładamy masę. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na około

Walijskie Pichcenie
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 231

mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja 10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   500g łodyg rabarbaru - waga przed obraniem KRUSZONKA: 2/3 szkl. maki pszennej   1/3 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej; nie używać tu margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle   1/3 szkl cukru - pisząc szklanka(...)kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .   Na wierzch

Grunt to przepis!