ziaren dyni 70 g sera gorgonzola 1 łyżeczka soli 1 kostka bulionu warzywnego 2 szklanki wody Przygotowanie (15-20 minut) : - brokuła gotujemy 10 minut - w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy - ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody - dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy - zupę
Pora na pora i pomidoradefinicję salsy jako "kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony" (źródło: wikipedia) Składniki: 1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody z kostką bulionową i łyżką oleju. Wlać namoczoną kaszę, gotować mieszając około
Tradycyjna Kuchniasuszonych pomidorów (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę(...)zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy
les mirabellesszparagów2 papryki- żółta I czerwona2 ząbki czosnku200 ml bulionu kurczakowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oleju Indyka myjemy I kroimy w kostki. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym, sokiem z cytryny.Rozgrzewamy wok- dajemy 1 łyżkę oleju.Smażymy indyka aż przestanie być różowy.Drób przekładamy na talerz. Nalewamy do woka pozostałą
Smaki Edytyjego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata ) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać
Di gotujeSkładniki: 1 pierś kurczaka 5 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki, doprawić ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, kostką rosołową, szczyptą papryki ( ostrość dowolna ) skropić łyżką oliwy i wymieszać. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, solą i szczyptą koperku ( woda z ziemniaków jest świetna do wymoczenia stópek
Gaździnka warzycebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta imbiru puszka pomidorów bez skórki sos sojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki z indyka pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie(...)Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć 5-8 min mieszając. Przyprawić,wlać pomidory z puszki i odrobinę wody (tak równo z linią warzyw). Dusić do miękkości. Wątróbkę zmielić, dodać do niej żółtko, sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej
Gaździnka warzyduża marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa) 1 szt. czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 słoik selera konserwowego - 10 dag rodzynek - majonez - sól, pieprz - 1 kostka rosołowa Wykonanie Przygotować bulion z kostki według przepisu. Mięso pokroić w drobną kostkę, ugotować w przygotowanym wcześniej bulionie, odcedzić. Rodzynki sparzyć w gorącej wodzie, odcedzić, osuszyć. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z kurczakiem, rodzynkami, odsądzoną kukurydzą i odsączonym selerem. Dodać
Świat Smakuosób lub na 2 dni Potrzebujemy: 30dkg mortadeli 4 duże ziemniaki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 duże cebule olej (ryżowy) 1/2szkl. bulionu (kostka rosołowa) 1/2 szkl. ketchupu pikantnego 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki S&P Obrane ziemniaki(...)kroimy np. na grubą kostkę i lekko obgotowujemy. Cebulę i mortadelę również kroimy w grubą kostkę a papryki w paski. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z szczyptą cukru, dodajemy paprykę i smażymy 1 min. Dodajemy podgotowane ziemniaki i mortadelę, delikatnie mieszamy i smażymy 3 min. /Nastawiamy piekarnik na 180C/ Dodajemy sok z cytryny oraz bulion z ketchupem. Mieszamy. Teraz
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pęknie w miejscu gdzie jest zdrewniały). Obrane szparagi kroimy na 2 cm paski. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut
Poezja smakuziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej(...)kroimy na trzy Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującym sie brokułem Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę Vegety. Można dodać kostkę rosołową z kury Gotujemy ok. 30 minut. Można pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki i marchewka są już miękkie. Jeśli juz dochodzą do siebie, wówczas wsypujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtarki 150g pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki 1 cebula - średnia, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Porcję(...)wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić
Grunt to przepis!pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo(...)cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek. Na ciasto
ale Pyszniemasła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: - 1,5 szklanki ryżu arborio - 1 cebula pokrojona w małą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki
Kuchnia bezglutenowa Loliściśle jeden obok drugiego 9. wierzch gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi, żeby nie spaliły się podczas pieczenia 10. w 0,5 l wrzątku rozrabiamy kostkę bulionu, a następnie dodajemy koncentrat 11. powstałym roztworem polewamy gołąbki 12. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 kostka bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% mąka do zagęszczenia Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy
Kolorowy Przepisownikpęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 12 volt - 4 jajka na twardo - botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostek bulionu drobiowego (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) - łyżeczka koncentratu pomidorowego – dodać w trakcie gotowania dla dodania kolorku i smaku - zagotowany wywar wystudzić i potem wstawić na godzinkę do lodówki
upichconałuskanego ,lub paczka mrożonego pół brokula 600ml wody 100ml bitej śmietany pieprz sól pieprz 1 kostka rosołowa warzywna Wykonanie: W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia z kostki bulionu warzywnego. Wymieszać groszek i brokuł i stopniowo dodawać do bulionu. . Dusić do miękkości..tj.około 8-10 minut Doprawić solą i pieprzem i,dodać szczyptę papryki. Przecedzić,pozostawiając
w mojej kuchniWyławiamy na talerze i po chwili dobrze jest odlać wodę, która obciekła z pierogów. Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki
vegetaniezniwelować wilgoć. Na koniec dodajemy serek wiejski, z którego należy pozbyć się całkowicie płynu. Farsz jest gotowy :) Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz
vegetaniesię rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie.Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego.Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek).Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną wodą. Uwaga nigdy nie dodajemy zimnej wody - potrawa straci smak
Smaki Brazylii