budyń - 12640 przepisów (strona:95/843)

Sernik z pierniczkami 191

biszkopcie,  z zatopionymi w serze piernikami.  Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam  od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami  na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru na masę serową: twaróg mielony we wiaderku 1 kg 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 Kasia(...)pieczemy biszkopta .Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy dodając szczyptę soli, jak dobrze ubite wsypujemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, następnie po jednym żółtku nie przestajemy ubijać.  Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy.  Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia.  Wkładamy do nagrzanego

Takie tam pichcenie
Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką 133

dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów(...)suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180 o C). Przygotować krem Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń

Czerwień i błękit
Karpatka 318

wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła   Dodatkowo: cukier puder do posypania  masło/margaryna i mąka do formy Przygotować(...)otwierać piekarnika.) Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i w taki sam sposób upiec drugi placek. Przygotować krem.   Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami. Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. (W trakcie stygnięcia - co jakiś

Di gotuje
PLACEK CZESKI – PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY 236

pergaminowy i smarujemy wcześniej tłuszczem. Po upieczeniu zabieramy papier z plackiem i odstawiamy do wystygnięcia. Placki powinny być zrumienione, cienkie i po jakimś czasie bardzo twarde. Po przełożeniu ich budyniem, staną się idealnie miękkie. SKŁADNIKI NA KREM/ BUDYŃ 0,5 L mleka szklanka cukru 1 łyżka mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 kostka margaryny Mleko zagotować(...)mąki, z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i z 1 łyżką kakao. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać do tego roztwór ciągle, dynamicznie mieszając rózgą. Gdy tylko zrobi się gęsty budyń, dodajemy do tego kostkę masła i rozpuszczamy, cały czas mieszając, tak by budyń się nie zwarzył. Teraz, przekładamy placki gorącym budyniem. Staramy się wymierzyć trzy równe porcje i polewamy każdy

Calzonella.com
Rafaello z adwokatem na biszkopcie 218

ciasto na biszkopcie z kuleczkami kokosowymi. Na pewno wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt murowany. SKŁADNIKI Na biszkopt: 9 jajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Na krem 2 ½ szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)ciemnej czekolady do polania po wierzchu WYKONANIE Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy  cukier waniliowy. Mieszamy z ubitymi białkami. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 minut. Przygotowanie masy. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół

W kuchennym oknie Ewy
Kora orzechowa 157

blaszek składniki dzielimy na pół i każdy spód przygotowujemy osobno bezpośrednio przed pieczeniem. Krem brzoskwiniowy: syrop z jednej dużej puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 300 ml cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 300 g masła Do garnuszka wlewamy syrop z brzoskwiń oraz  150 ml wody i gotujemy. W osobnej miseczce mieszamy pozostałą wodę(...)budyniem, żółtkami i mąką - mieszankę wlewamy do gotującego się syropu i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponadto: 1/3 szklanki likieru kawowego lub kawy wymieszanej z wódką 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie pozostałe z puszki pokrojone w plasterki Galaretki rozpuszczamy

Słodka Kraina Wypieków
Torcik z pianką 142

zwartą konsystencje  górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w gazetach z przepisami. Składniki: - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów  - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 650 ml mleka - 2 galaretki truskawkowe - 200 g masła  - 330 ml mleka skondensowanego - 500 ml wody - 2 galaretki cytrynowe - mleczka czekolada Przygotowanie: W jednej szklance mleka(...)rozrabiamy budynie, pozostałą część mleka gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy rozmieszany budyń w mleku cały czas mieszając do zgęstnienia. Przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy dokładnie biszkoptami. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego porcjami budyń. Całość przekładamy na biszkopty, wyrównujemy

Kulinarne życie
Tarta z letnimi owocami 87

budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki schłodzonej kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania(...)przez ok. 20 min.  Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obracamy do góry dnem na talerz.  Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń mieszamy z 1/2 szklanki mleka a pozostałe mleko gotujemy. Po zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie

Kulinarne życie
Napoleonka na cieście francuskim 176

Chrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję, że w końcu skuszę się także na wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275(...)szklanek mleka (1250 ml) 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka cukier u mnie ok 6-7 łyżek 250 g masła Piekarnik rozgrzać na 200-220 C. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie ponakłówać aby ciasto opadło. Piec dalej aż ciasto

Monia miesza i gotuje
Snickers wg Siostry Anastazji 482

cukier, ubijamy. Potem dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 25-30 min. KREM Składniki: 2 szkl. mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki pszennej 40 dag masła Wykonanie: W 0.5 szkl. zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenną i żółtkami.  Resztę mleka gotujemy(...)dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy

psgotujemy
Francuskie kwadraciki z budyniem i brzoskwiniami 238

Prosty, pyszny i szybki przepis na słodkie kwadraciki z ciasta francuskiego z waniliowym budyniem i brzoskwiniami z puszki. Takie „bułeczki” pamiętam jeszcze z czasów szkolnych, kiedy były sprzedawane w piekarni nieopodal mojego domu (często kupowałam je na drugie śniadanie) :) W pamięci utkwił mi ich fantastyczny zapach, delikatność i kruchość łamiących się podczas jedzenia listków ciasta francuskiego, a do tego pyszne(...)nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko podgrzanym dżemem morelowym :) Składniki (na 7-8 kwadracików): 1 op. ciasta francuskiego (moje ważyło 375 g) 1 op. budyniu waniliowego 7-8 połówek brzoskwiń z puszki 350 ml mleka 1-2 łyżki cukru 1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając mniej mleka (350 ml). Odstawiamy

MyCookBook.pl
Tort bananowo - pomarańczowy 161

Wcześniej pokazywałam Wam przepis na biszkopt idealny do tortu, na jego bazie zrobiłam prosty torcik z kremem budyniowo bananowym i pomarańczami. Składniki: - biszkopt wg tego przepisu, - 1 budyń śmietankowy w proszku, - 2 banany, - 1 duża pomarańcza, - 1 mandarynka, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Zmiksować 2 banany na gładko, dodać do nich tyle wody żeby było 0,5 l płynu(...)dodać esencję waniliową. Zetrzeć skórkę z wyparzonej pomarańczy (wystarczy z połowy), dodać do bananów. Odlać 3/4 płynu bananowego - wymieszać z budyniem, resztę zagotować, do gotującego wlać budyń, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Biszkopt przekroić na pół lub na trzy części w zależności od tego jakie grube części chcemy. Dolną część położyć na spodzie tortownicy. Wycisnąć sok z pomarańczy, nasączyć

Co na wege obiad?
Ciasto orzechowe 234

zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 250 g masła Polewa: 225 g margaryny 1 i 1/4 szkl cukru pudru 7,5 łyżki(...)Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Krem budyniowy: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać

Ala piecze i gotuje
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami 153

otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe bez cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 żółtka 25 dag masła puszka brzoskwiń w syropie 50g płatków migdałowych do posypania Białka ubić(...)powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180 o C). Przygotować krem Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń

Czerwień i błękit
Szarlotka z budyniem 268

jest coś co bardzo lubie ze względu na moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g  cukru - 1 op. cukru waniliowego - 200 g zimnego masła(...)magaryny) - 5 żółtek - 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany Masa: - 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka) - 1/2 l tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem

Kubki smaku