budyń - 12640 przepisów (strona:646/843)

Ciasto Snikers 355

minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Sernik z tofu 152

proszku do pieczenia szczypta soli ¼ kostki wegańskiej margaryny 1 płaska łyżeczka przecieru z mango Masa: 350 g naturalnego tofu ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki waniliowego budyniu ½ szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 szklanka gęstego mleka kokosowego, dobrze schłodzonego spora garść rodzynek, namoczona w ciepłej wodzie przez

Roślinna - blog wegański
Śmietankowy deser z krówkową słodyczą - dla dużych i małych łasuchów. 201

niej żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą. Następnie do ciepłego (!) mleka dodajemy zawartość miski, dokładnie mieszamy unikając powstania grudek. Całość podgrzewamy, aż masa zgęstnieje (konsystencja rzadszego budyniu). Masę przelewamy do kieliszków (lub mniejszych szklanek). Odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. Następnie każdą porcję posypujemy startymi krówkami i opcjonalnie dodajemy ozdoby. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Krem cytrynowy – lemon curd 216

ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (można robić to jak dotychczas w kąpieli wodnej, ale trwa to znacznie dłużej). Po około 3 -5 minutach masa powinna mieć już konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia dodajemy miękkie masło lub olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Gotowy krem przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Sernik na orzechowym spodzie 173

późno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć

Karczma Honorietty
Klasyczna babka waniliowa 205

Delikatna i pachnąca wanilią :) Składniki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka 3/4 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do … Czytaj dalej Klasyczna babka waniliowa

czarrna od kuchni
Kremowa kostka orzechowa 213

Jajka ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 193

połową cukru.  Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą kawę, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując.  Kremówkę ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szachownica sernikowa 305

masła      3 łyżki kakao       masa sernikowa:     1 kg twarogu zmielonego     1,5 szklanki cukru     budyń śmietankowy (40g)     6 jajek     skórka starta z limonki i sok wyciśnięty z limonki     150g miękkiego masła     1 serek mascarpone  (250g

Amatorka kuchenna
Skąd pochodzą pączki i faworki? 130

podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane

Moja smaczna kuchnia
Ciasto bounty 477

wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 200g masła Polewa:  1 tabliczka mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić

Malinowo w kuchni
Waniliowy pudding z tapioki z syropem klonowym 111

smaku? To nic, bo w odpowiednim połączeniu tworzy rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku. W puddingu  z tapioki zakochają się wszyscy wielbiciele budyniu. WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI  z SYROPEM KLONOWYM Składniki: 1/2 szklanki tapioki (użyłam tej mniejszej) 2,5 szklanki mleka (może być np. kokosowe) 1,5 szklanki wody  3 łyżki

Bon appetit mon amie
Sernik pomarańczowy 183

masa serowa:   Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki można dodać budyń waniliowy albo śmietankowy -proszek). Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy startą skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy Masę serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy

Bon appetit mon amie
Ryż na mleku kokosowym 170

Mój mąż uwielbia wszelkie deserki, leguminki (budynie, puddingi) i tym podobne. Taki z niego słodki pamper. Ja zasadniczo też lubię takie słodkości. Dzisiaj chcieliśmy Was zaprosić do naszej kuchni na szczególny deser. Ryż na mleku. W czym tkwi jego niezwykłość? Ugotowany na mleku kokosowym, takim tłustym, jest delikatny. Rozpływa się w ustach i ma niesamowity aromat. Do tego świetnie pasuje

Szybko Tanio Smacznie
Polenta - wersja podstawowa 126

Wodę z solą zagotować. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając drewnianą łyżką bardzo powoli do gotującej się wody wsypywać mąkę kukurydzianą. Wodę z mąką gotować aż do otrzymania konsystencji budyniu. Następnie dodać masło i wymieszać. Polente od razu podawać lub przełożyć do naczynia. Po ostygnięciu polente można bez problemu kroić

Mama Gotuje