śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1). Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaje do śmietany. Dodaję szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na 8 minut do osolonej wrzącej wody. Odcedzamy i studzimy. Sałatę wykładamy na talerzyki. Paprykę kroimy w plastry i dokładamy do sałaty razem z brokułami
ChilliJemyfood, to ciągle kombinujemy nad nowymi rozwiązaniami. Dzisiaj zdrowe, smaczne i soczyście zielone brokułowe burgery z dodatkami :) :) :) Brokułburger - burger z brokuła Przepis na ok. 8-9 burgerów Potrzebujemy: - 1 brokuł - pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej - 2 garście rukoli - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego świeżego koperku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 3-4 łyżki mąki(...)szklanki kaszy jaglanej : 1 szklanka wody. Odrobinę solimy. 4. Rukolę siekamy i wsypujemy do miski, w której będziemy mieszać naszą masę na burgery. 5. Kiedy kasza się ugotuje, a brokuł się poddusi (rozdrabniamy go widelcem) - czekamy aż nasze składniki ostygną. 6. Następnie do miski z rukolą dodajemy wszystkie składniki i przyprawy i całość dokładnie mieszamy. 7. Nasze burgery możemy usmażyć
Bananowe PoleSałatka z brokułem... Prosta i smaczna sałatka, która rozpływa się w ustach. Składniki: brokuł pomidory jajka sól, pieprz majonez Wszystko kroimy na większe kawałki, dodajemy majonez, sól i pieprz i gotowe
Pelusiowa Kuchniawersja naleśników obiadowych dla tych specjalistów, którzy nie lubią obiadów na słodko. Mnie smakują bardzo, są niezwykle sycące i idealne jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Naleśniki z brokułem 300ml mleka (krowiego, koziego, roślinnego) 2 jajka 130g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła bądź innego tłuszczu (np. oleju kokosowego) 1 brokuł 150g fety (dla maluchów lepszy będzie zwykły serek
Przepysznik - BLW i nie tylkorobię też własne pasty (np. jajeczną KLIK albo słonecznikową KLIK ). Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję, tym razem brokułowo-serową, jedną z naszych ulubionych. Pasta brokułowa 1 duży brokuł 150g sera (feta, Philadelphia bądź zwykłego twarogu potraktowanego blenderem) ząbek czosnku pieprz ziołowy Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Mniej więcej 2l wody doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy(...)składników odżywczych, niż wrzucony do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy brokuła mniej więcej 15-20 minut, ale zawsze warto sprawdzić najpierw czy brokuł jest już wystarczająco miękki. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Serek rozgnieść dokładnie widelcem, wcisnąć do niego czosnek, wsypać pieprz do smaku i przemieszać, na koniec dodać rozgniecionego jak najdokładniej brokuła
Przepysznik - BLW i nie tylkoskładników poniżej wyszło mi tak ok. 1,5 litra zupy. 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego. najlepiej domowego ale dobra kostka rosołowa też jest ok 1 duży brokuł 3 serki topione (trójkąciki) śmietankowe sól I pieprz do smaku Brokuł rozdzielamy na różyczki a grubą łodygę kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem I gotujemy do miękkości tak ok.8 minut. Następnie
Smaki Przyprawy i Kolorypróbowania przepisów z tofu - pyszne i zdrowe! Znacie już wszystkie nowe smaki Bio Tofu od Polsoji? Jesli nie - KLIKnijcie tutaj i zapoznajcie sie z nimi :) TOFU, QUINOA I BROKUŁY przepis autorski // 1 porcja ~50g czarnej quinoa Fresano ~1/2 kostki BIO tofu naturalnego Polsoja ~40ml sosu sojowego ~100ml wody ~ząbek czosnku ~200g świeżego (lub poza sezonem mrożonego) brokuła Tofu kroimy(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec lekko solimy do smaku. Brokuła również gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W miseczce układamy usmażone tofu, następnie quinoa i brokuły. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarłyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów 1/4 kg młodych cukinii Zebrać razem wszystkie składniki. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Ziemniaki ugotwać w skórkach; odcedzić i delikatnie obrać ze skórki, spryskać oliwą i solą. Cebulki ze szczypiorem(...)czosnku, ugotowane ziemniaki; spryskać całość octem balsamicznym, oliwą i poprószyć solą morską i pieprzem; wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Rozgrzać niewielką ilość oliwy na dużej patelni; saute brokuły i cukinię (tak żeby były lekko przypalone) . Ozdobnie zaaranżować na półmisku pulpety z warzywami z piekarnika oraz warzywa z patelni, posypać tłuczonymi pestkami dyni. Smacznego. KLIKNIJ
Jem więc Jestemniego jakiś smaczny sos - i już, danie gotowe! I chociaż lubię czasem poeksperymentować, to ostatecznie wygrywają najulubieńsze połączenia. Ser z niebieską pleśnią + makaron świderki (pełnoziarnisty!) + kurczak + brokuły = raj dla podniebienia! :) Wersja nieco odbiega od tradycyjnych przepisów z sosami na bazie śmietany, natomiast pojawiają się niezastąpiony jogurt i mleko. Dodatek mięsa nie jest konieczny, ale ja akurat miałam(...)smacznym dodatkiem. Na koniec danie uwieńczyłam posiekaną natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałów - poezja :) Do powtórzenia koniecznie! Składniki (na porcje dla 3-4 osób) : 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki brokuł świeży 100 g sera z niebieską pleśnią 1/2 szklanki mleka mały jogurt naturalny (ok. 180 g) pojedynczy filet z piersi kurczaka (ok. 200 g) 2 łyżki oleju 2 ząbki
Kuchnia Ellieząbek czosnku garść orzeszków pinii suszony tymianek suszona bazylia sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę i brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek(...)brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać na ciepło z orzeszkami pinii
Moja Galeria Smakuprzez to często robię ją dla moich domowników. Świetnie nadaje się na kolację. Składniki: 250 g makaronu 350 g piersi z kurczaka 1/2 główki brokułu 2 pomidory łyżka ziół prowansalskich sos 10 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku 1/4 pęczka matki sól,pieprz (do smaku) Wykonania: Mięso pokroić w kostkę, polać oliwą, posypać ziołami, solą oraz(...)pieprzem i usmażyć. Makaron ugotować al dente, osączyć, przelać wodą. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 5 minut. Pomidor pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko razem połączyć z oliwą doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wrzucić do miski polać sosem i wymieszać
magiczna kuchnia Kasiwarzywa były największą częścią dania. Obfitość w kolory też jest mile widziana, podobno oczami też jemy! :) Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki groszku konserwowego - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy (u mnie curry, kurkuma(...)papryka słodka) * tary ser Parmezan do posypania Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obsypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy do lodówki. Brokuły gotujemy do miękkości i kroimy na mniejsze różyczki. Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy. Gotujemy makaron al dente. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę
Be Fit Be Strongryżowej - 2 duże jajka lub 3 małe - 2 łyżeczki oleju kokosowego Składniki na farsz: - 450g mrożonego lub świeżego brokuła - 100g jogurtu naturalnego - 80g Apetiny Basil&Oregano Gotujemy brokuły do miękkości. Ciasto: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej(...)mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną i jogurtem. Tak przygotowaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki lub trójkąty. Smacznego
Be Fit Be Strong