Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników. Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni
Walijskie PichcenieKeks to takie "żelazne" ciasto pieczone u mnie nie tylko z okazji świąt. Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze
Walijskie PichcenieTradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego
Walijskie PichcenieKapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku. Potrawa jest bardzo
Walijskie PichcenieW kuchni angielskiej znany jako "haddock" , w polskiej jako "łupacz". Ryba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało
Walijskie PichcenieForma tej sałatki podobała mi się, jak tylko po raz pierwszy ją zobaczyłam na blogu Danusi. Danusia z bloga CO MI W DUSZY GRA
Walijskie PichcenieNiestandardowa ale bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka. Najwięcej czasu zajmie nad ugotowanie ryżu, a i ten można kupić (przynajmniej w UK) już ugotowany na
Walijskie PichcenieDelikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw. Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę
Walijskie PichcenieŚledzika??? :-) Składniki: kilka sztuk matiasów 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 ogórki konserwowe łyżka octu pieprz olej Wykonanie: Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną
Walijskie PichcenieCiasto pachnące miodem, który nadaje mu także ładny złoty kolor. Przełożony smacznym puszystym kremem, z polewą. Najsmaczniejszy dopiero po dwóch dniach od przygotowania. Ciasto: forma
RAROSSAKuchnia to zapach, więc uważam, że warto samodzielnie przygotować przyprawę do piernika, bo w jej składzie nie znajdziecie zbędnych dodatków, które są w gotowych torebkach, bo
Apetyczna babeczkaKorzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia
Smakołyki BerenikiŚwięta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś
Smaczna PyzaJa wiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać
Smaczna PyzaPrzepis wygrzebany z szafy. Zniszczony, zalany, pociapany..ale odzyskany. Gocha dostała go od pani Milewskiej, stąd też nazwa. Babka w cudzysłowu, bo pieczona w keksówce
Czarnawisienka