Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym 204Składniki na 15 szt muffinek: suche: 300 g mąki (przesianej) 130 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki proszku
Świat Ciasta
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 361Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach
PysiaGotuje.pl
Spiralne maczki 227Coraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja.
Niezły Młynek
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE 261Naprawdę prosty przepis na bardzo smaczny makowiec 😊 Ja użyłam do niego gotowej masy makowej, którą jedynie wzbogaciłam o bakalie. Oczywiście jeśli dysponujecie wolnym czasem zachęcam do
Walijskie Pichcenie
Śledź po polsku 229Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma
Pyry na Gaz
Migdałowe gwiazdki 197"Coraz bliżej święta.....coraz bliżej święta..."- już od jakiegoś czasu widać w telewizję charakterystyczną dla świąt reklamę "Coca-Coli" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest
Pobite gary Barbary
Pomarańcze w karmelowym syropie 221Pomarańcze królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym
dolcevitainmykitchen
Ciasto piernikowe z migdałami 221Mocno korzenne i słodkie takie jest to ciasto. Ma teksturę i smak piernika. Po upieczeniu jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z
Bon appetit mon amie
Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym 281Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas. Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej krewniaczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 220Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2
wesoła kuchnia
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 267Czarne pierogi z karpiem i kimchi przygotowywaliśmy na wigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie
Kuchnia Bazylii
Śledzie z cebulką i żurawiną 206GRUDZIEŃ to czas przygotowywania świątecznych dań - zarówno tych na słodko jak i słono. Jeżeli chcecie urozmaicić tradycyjny przepis na śledzie z cebulką to dodajcie
Ugotować
Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) 198Lubię eksperymentować z warzywnymi słodkościami, bo to nie do końca oczywiste połączenia, a smak zaskakuje… Zdecydowanie na plus. Już kiedyś próbowałam pierniczków z batatem, a
Fitkot
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 216PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba
Kuchnia Paulettes
Śledzie z piekła rodem 679Na każdej imprezie na przystawkę doskonale sprawdza się śledzik, z cebulką i ognistym ketchupem zachwyci amatorów pikantnych smaków. Doskonały również na świąteczny czas. Te
Wanilia i Kardamon