Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej 248łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę mieszam z olejem, papryką mieloną, majerankiem oraz solą i pieprzem. 2. Do marynaty wkładam boczek. Mięso dokładnie nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Boczek razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Piekę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 282Przygotowanie: Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin. Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze
Kuchnia Łukasza
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 181trochę rozdałam i namroziłam dla nas tyle, że wystarczyło na kilka dni. I po co to kupować w sklepie z konserwantami? :) Składniki: Składniki na marynatę: 1-1,5 kg szynki 1-1,5 kg boczku 7 liści laurowych (Prymat) 10 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 4-5 łyżek soli 2 łyżki maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku(...)Nacinamy na całej powierzchni i szpikujemy pokrojonymi kawałkami czosnku. Składniki glazury szynki dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony. Boczek nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn
Kolorowy Przepisownik
Przepis na marynatę do szynki lub boczku. 717parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek. Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka : http://youtu.be/8dPHktlYzVI
Przepisy i porady kulinarne
Boczek pieczony w rękawie 248Oczywiście najlepiej domową wędlinkę. I tak oprócz prasowanek czasem podaję gotowany boczek. Tym razem postanowiłam zrobić go w innej wersji i będzie to Boczek pieczony w rękawie . Składniki: - surowy boczek marynata: - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżka przyprawy grillowej - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta chilli - szczypta czarnego pieprzu - 4 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki(...)oleju rzepakowego - 1/4 szklanki wody Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Czosnek obieram i miażdżę w prasce. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą i mieszam. Boczek lekko nacinam u góry. Nacieram go marynatą i umieszczam w misce z resztą marynaty. Odkładam do lodówki, najlepiej na 24h lub chociaż na jedną noc. Tak przygotowany boczek przekładam razem z resztą płynnej marynaty
Kuchnia co dnia
Bekonowe roladki z kurczakiem 390kolory na talerzu, trzy smaki w ustach. Składniki : ( na 3 osoby ) 100 gr kaszy gryczanej (woreczek) ok. 450 gr fasolki szparagowej połówkę piersi kurczaka ok 35 dag boczku marynata do kurczaka kostka rosołowa drobiowa Przygotowanie : Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu z tym że do gotującej się wód wrzucam(...)sprawdzoną ), boczek kroję w plastry. Długość tych plastrów powinna wystarczyć na owinięcie każdego kawałka + jeszcze przywinięcie. I tak też teraz robię, wyciągam kolejno paseczki kurczaka z marynaty i zawijam w boczek, jeśli któryś kawałek się Wam rozwija to użyjcie tak jak ja wykałaczek. Przygotowane roladki maszerują do rozgrzanego na 200 oC piekarnika na ok 25 minut. W moim wydaniu
Mechanik w kuchni
Boczek Chashu 258Chashu to zrolowany boczek, wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego i mirinu z dodatkiem imbiru i dymki. Kroi się go w cienkie plastry i podaje jako dodatek do japońskiego ramenu. Bardzo efektownie wygląda i smakuje znakomicie. Pozostałą marynatę po pieczeniu wykorzystałam do przygotowania marynowanych jajek również do ramenu. Składniki: 1 kg surowego boczku 5 cm imbiru 3 szalotki(...)Imbir i czosnek pokroić w plastry, dymki posiekać. Do formy żaroodpornej lub głębszej blaszki wlać wodę, sos sojowy i mirin. Dodać imbir, czosnek i dymki. Przemieszać i ułożyć w marynacie boczek. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 3 godziny, co 30 minut obracać boczek na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia
wyzwania kuchenne
Boczek pieczony – na zimno do kanapek 216sklepie za ladą chłodniczą „uśmiechał się” do mnie elegancki boczek. Nie mogłam przejść obojętnie. I tak trafił do mnie, dzięki temu prezentuje go Wam. Składniki: 2 ½ kg boczku ( dobrze gdyby był gruby ) Marynata 100 ml oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczki soli morskiej 1 ½ vegety 4 łyżeczki majeranku ( czubate ) Wykonanie: Do kubka wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy. Z obu stron, na umyty i osuszony boczek nakładamy marynatę. Zamarynowany boczek pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc pod przykryciem w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez 2 godziny. Po podpieczeniu
Smaki Ewy
Szaszłyki z oliwkami 330Składniki (na ok. 8 szaszłyków) do kupienia w Almie 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 bakłażana 3-4 łyżki czarnych oliwek 15 dkg boczku marynata: 1 cebula 1 łyżeczka … Czytaj dalej Szaszłyki z oliwkami
czarrna od kuchni
Boczek pieczony w ziołach 201Boczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny ! Składniki: 1 kg chudego surowego boczku Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka mięty 1/2 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka soli Sprawdzone przyprawy www.owocowyraj.eu Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę
Apetyczna babeczka
pieczony schab 230plastrami wędzonego boczku Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty. składniki na osiem osób 2 kg schabu 150 g wędzonego boczku marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej stronie 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól(...)sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Wędzony boczek kroimy na plastry. Następnie plastry układamy na wyjętym z lodówki schabie. Całość mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym
Miód i pieprz
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 266potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe - boczek Marynata: - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - sok z cytryny - syrop klonowy - chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło - olej(...)sezamowy - cytryna (skórka i sok) - sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki
mojewypiekiinietylko
Chłopskie śniadanie 197sanki z dziećmi. Proponuje wam na takie śniadanie swojski chleb, wypróbowany już z sukcesem przez niektórych z was. Znajdziecie go tutaj oraz pieczony boczek. Boczek ważący około 700 gram zamarynowałam w gotowej marynacie - Chipotle Marinade, ale możecie(...)zamarynować go w swojej własnej ulubionej kombinacji. Boczek o wadze około 600-700 gram zamarynować i odstawić na 12 godzin do lodówki. - do woreczka foliowego wlałam marynatę, włożyłam boczek i delikatnie potrząsnęłam woreczkiem tak, aby cały kawałek pokryła marynata- poza tym użyłam : 1 duża cebula 1 gwiazdka anyżu 1 małą główkę czosnku 4-5 gałązek tymianku 1 gałązkę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Boczek z grilla 229cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy ich w sporej ilości. Dodamy także m.in. pieprz oraz ostrą paprykę – trochę pikanterii(...)wytapia, pozwala na odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry
Kulinarna Pokusa
Boczek w musztardzie duszony w białym winie 235użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata: przyprawa do boczku (od Rafex ) + sól 2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej ) Dodatkowo: 1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna
Di gotuje