biszkopt - 17572 przepisów (strona:52/1172)

Biszkopt z rabarbarową galaretką i malinową pianką 137

upieczenia lekkiego ciasta biszkoptowego przełożonego rabarbarową galaretką. Całość udekorowałam różową pianką przygotowaną na bazie ubitej Śnieżki i galaretki malinowej. Sk ładniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 4 jajka niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g) niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (130 g) połowa szklanki wody 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli galaretka(...)cukru 2 galaretki o smaku truskawkowym 2,5 szklanki wrzącej wody pianka malinowa 1 galaretka o smaku malinowym  1 szklanka wrzącej wody 1 opakowanie Śnieżki 200 ml mleka Biszkopt Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, pod sam koniec dodawać stopniowo zwykły cukier, wanilinowy i wszystko ze sobą

Ugotować
Rolada biszkoptowa z truskawkami 208

półkę i piekę około 14 minut, tak aby ciasto się zrumieniło, podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika.  Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i przekładam na papier oprószony cukrem pudrem (papier powinien być większy od wielkości biszkopta), biszkopt kładę górą do dołu i zdejmuję papier, na którym piekł(...)się biszkopt. Następnie biszkopt zwijam w rulon, razem z papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kremu – krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny: Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję cukier puder

Uwaga Babcia Gotuje
TORT DLA FANA ĆWICZEŃ NA SIŁOWNI 105

siłownię to i tort przygotuję w tym akcencie. Jakież było zaskoczenie męża, kiedy zobaczył dekoracje i te ciężarki ;) A smak... rewelacja. Sam krem jest przepyszny, do tego lekki, puszysty biszkopt, całość otynkowana masą maślaną i udekorowana masą plastyczną. Fakt faktem masa cukrowa jest mega słodka i wiem, że nie każdy ją lubi, ale mnie osobiście bardzo podobają się tego typu(...)torty, a masy można po prostu nie jeść ;) Składniki na tort o średnicy 18 cm: Biszkopt: * 3 jajka * niepełne pół szklanki cukru * pół szklanki mąki tortowej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku

Zrób to smacznie
Ciasto Łabędzi puch 494

borówkowym. Jak dla mnie ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki nieco się już przegryzą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Łabędzi puch – Składniki: Łabędzi puch – składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100 g 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnio-czubate łyżki(...)puch – dodatkowe składniki: ok. 400 g dżemu porzeczkowego, wiśniowego, malinowego, jagodowego lub borówkowego * szklanka o pojemności 250 ml.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Łabędzi puch: Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Kolejno dodawać

Kulinarne Przeboje
Rolada z kremem kokosowym i marakują. Konkurs! 120

się uda, to była totalna improwizacja!  Ale, ale! Udała się w 200%! Jest tak pyszna i piękna sama w sobie, że naprawdę ciężko jej się oprzeć. Pyszny, puszysty biszkopt, krem z marakui i krem kokosowy z mleka kokosowego tworzą niebiańskie ciasto, które rozpływa się w ustach. Pulpa z marakui jakiej również użyłam zawierała pestki i wiecie co? Te pestki(...)marakui są tak fajne, tak ciekawe podczas gryzienia, że ma się wrażenie, że cały smak owocu został w nich zawarty.  Składniki do rolady z kremem kokosowym i marakują: Biszkopt: 4 jaja 75 g cukru 75 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część), u mnie mleko

MamaOskarka
TORCIK BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI 136

taka okazja, którą warto celebrować, szczególnie te okrągłe rocznice. Zobaczcie jakim tortem poczęstowałam gości na imprezie z okazji jego 40 urodzin. Nie chwalę się, ale pyszny był.Polecam! Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)syropu poncz: 3 szklanki przegotowanej wody cukier do smaku sok z cytryny- wedle uznania masa na wierzch: 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie

Z Majeczką w kuchni
Tort Książęcy 195

jesienny wieczór zapraszam na pyszny Tort Książęcy, będący połączeniem biszkoptów, ciasta kokosowego, masy z pomadek "Michałków" oraz masy kakaowej. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżka kakao, Biszkopt jasny: 2 jajka(...)pomadek Michałków, Masa kakaowa: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 200g masła, 2 łyżeczki kakao, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 100ml wody, 50ml spirytusu, 150g orzechów włoskich, róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort bez pieczenia 154

modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mi nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy(...)Składniki: 150 g/ ok. 18 sztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Jak zrobić Tort bez pieczenia? Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy

Ciastkozercy
Torcik z czarnymi malinami i mascarpone 97

ciacho samo się broni. Biszkopt cudowny, owoce genialne – po prostu polecam. Biszkopt: Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy(...)żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka

MojaQchnia.pl
Tort kosz malinowo- kokosowy 169

wersji, po prostu bez robienia plecionki oraz kwiatów z kremu. Boki tortu możecie udekorować wiórkami kokosowymi, a na wierzchu poukładać świeże maliny. Zapraszam 😃 Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 7 szt, cukier puder  biszkopty podłużne 5 szt, masa: mascarpone 250 g, śmietanka(...)cukier 200 g, masło 250 g, barwnik spożywczy różowy lub czerwony, do nasączenia: woda gorąca 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 opakowanie, dodatkowo: listki mięty do dekoracji, Sposób przygotowania: Biszkopt: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy

kulinarne odsłony pati
Sernik "FANTAZJA" - z truskawkami 194

Sezon na truskawki w pełni. Zachęcam Was do przygotowania poniższego sernika, który składa się z biszkoptu, masy serowej o smaku truskawkowym, kremu śmietanowego i świeżych truskawek. Pomysł na proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Jestem pewna, że poniższym sernikiem zachwycicie gości 😍 Składniki: biszkopt  (forma do pieczenia 25 cm x 40 cm) 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka(...)opakowanie śmietany 36% (200 g) 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (80 g) do dekoracji świeże truskawki Na samym początku przygotować biszkopt : białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka oraz stopniowo wlać wodę i wsypać mąkę. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto

Ugotować
Tort truskawkowy cheesecake 185

truskawkowy cheesecake. Jest to naprawdę prosty tort przełożony kremem z śmietankowo serowym z dodatkiem truskawkowego musu. Oprócz kremu zrobiłam również truskawkową galaretkę. Tort truskawkowy cheesecake to tort na puszystym biszkopcie. Wypróbowałam nową odmierzania składników do biszkoptu. Zazwyczaj biszkopt piekę z 5 jajek. Tym razem przyszykowałam 3 jednakowe szklanki. Do pierwszej wbiłam jajka. Następnie do drugiej wsypałam mąkę, a do trzeciej(...)cukier do tej samej wysokości szklanki jak szklanki z jajkami. Jeśli nie macie wagi pod ręką to jest to świetny i sprawdzony sposób na biszkopt. Krem do tortu zrobiłam z serka typu philadelphia i białej czekolady. Zawsze drżę ,kiedy mieszam ostudzoną czekoladę z twarogiem. Jak się domyślacie wszystkie składniki na krem muszą być w pokojowej temperaturze. Udało mi się, krem

codojedzenia
Ciasto z truskawkami, czyli impresje czerwcowe 136

przygotować doskonałe ciasto truskawkowe? Agata podaje przepis na rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami oraz garść porad, które pomogą osiągnąć perfekcję. Sugeruje, żeby jajka, których używamy do przygotowania biszkoptu, miały temperaturę pokojową, a sam biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, przed planowanym przygotowywaniem ciasta. Możemy upiec go w nieco większej blaszce, niż podane jest to w przepisie (nasze ciasto(...)nieco niższe niż w oryginale). Zamiast truskawek możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Natomiast żeby galaretki szybciej nam stężały, po przestudzeniu umieśćmy je w lodówce. Ciasto z truskawkami Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru (165 g) 2/3 szklanki mąki tortowej (113 g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (4 g) szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego

KulinarneImpresje.pl
Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową 150

cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas(...)przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałwowy 600 ml śmietany kremówki 350 g czekolady mlecznej 350 g chałwy waniliowej 250 g mascarpone Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki

Wędrówki po kuchni
Tort urodzinowy mojej 6-latki 248

wycieczka… To był cudowny dzień. A tort? Powiem Wam szczerze, że znikł bardzo szybko. W szczególności smakował solenizantce i jej bratu Składniki: (użyłam 24 cm tortownicy)   Na biszkopt: 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj (najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek(...)cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania