biszkopt likier - 500 przepisów

Ciasto Kukułka 456

rozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo(...)delikatnie łyżką.Czekolada:200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 4 kieliszki wódki lub spirytusuCzekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem alkoholu. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Dodatkowo:1 opakowanie okrągłych biszkoptów likier kawowy np. BaileysWykonanie:Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem układamy namoczone w likierze biszkopty. Biszkopty polewamy połową czekolady. Drugi blat ciasta smarujemy od spodu pozostałym

Made By Mom And Son
Truskawkowa bombka 212

Szybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę. Można zrobić w różnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru(...)startej białej czekolady 4  listki żelatyny 10 dag podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów  użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1  galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru

Wanilia i Kardamon
Malinowa charlotte w pucharkach 129

smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na  4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka likieru truskawkowego 1 listek żelatyny 3 łyżki cukru(...)pudru Dodatkowo: kora mleczno-biała do posypania Listki mięty do dekoracji Świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopty połamać na kawałki skropić likierem truskawkowym ułożyć w pucharkach. 4 sztuki zostawić w całości do dekoracji. Przygotować krem: W misie miksera umieścić serek mascarpone, wlać słodką śmietankę oraz wsypać cukier puder, zmiksować na krem, dodać rozdrobnione maliny oraz łyżkę likieru truskawkowego, dodać

Wanilia i Kardamon
Tiramisu ze śmietaną 115

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kieliszki amaretto kakao Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Wodę podgrzać,wlać amaretto, wsypać kawę i wymieszać, ostudzić. Maczać w likierze biszkopty i kłaść na dnie formy. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na biszkopty. Następnie znów na warstwie śmietany ułożyć maczane w likierze biszkopty i wyłożyć

Gotuję Testuję
Deser tiramisu 138

kawy i likieru amaretto...mmm. Nic dodać ,nic ująć. Polecamy :D R'n'G Kitchen Składniki 500 g serka mascarpone opakowanie biszkoptów Lady Fingers 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml likieru amaretto Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy serek ,dokładnie łączymy. Kawę rozpuszczalną rozrabiamy w przegotowanej wodzie (70 ml) ,mieszamy z likierem. Biszkopty nasączamy mieszanką kawy i likieru. Na dno pucharków układamy biszkopty ,następnie dodajemy 1/8 masy ,kolejno biszkopty i 1/8 masy serka. Wierzch posypujemy kakao ,dekorujemy. Podajemy min 2 godziny po schłodzeniu

R'n'G Kitchen
Tiramisu kawowe bez jajek 177

opakowanie serka mascarpone (250 g) - 3 krople olejku migdałowego – kakao do oprószenia  W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem kawowym. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki. Szybko wyciągać biszkopty, gdyż zaraz robią się bardzo miękkie (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy). Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania(...)kieliszek ajerkoniaku(nie trzeba koniecznie choć smak jest o niebo lepszy;)). Połowę masy wyłożyć na biszkopty oprószyć kakao, a na niej ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie i likierze biszkoptów. Na górę wyłożyć pozostały krem i znów oprószyć kakao. Foremkę wstawić na kilka godzin do lodówki (po 3 godz. zajadałam). Można delikatnie przykryć folią aluminiową aby deser nie chłonął zapachów

Kubki smaku
Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami 201

truskawkowa 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30 % do ubijania 200 g truskawek, u mnie mrożone 50 ml likieru o smaku śmietankowo-truskawkowym Dalkowski dodatkow o 5 podłużnych biszkoptów likier śmietankowo-truskawkowy Dalkowski do nasączenia biszkoptów 2 kostki czekolady, u mnie gorzka Truskawki rozmrozić. Do miski wlać śmietankę i ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone. Następnie

Monia miesza i gotuje
Tort kokosowy. 147

ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu: 75 ml likieru migdałowego (amaretto) 75 ml mleczka kokosowego Likier i mleczko mieszamy ze sobą. Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze/talerzu, nasączamy go 1/2 mieszanki likieru i mleczka. Wykładamy połowę masy(...)kremowej z wiórkami. Następnie kładziemy drugi biszkopt, nasączamy pozostałym likierem z mleczkiem. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu z wiórkami. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostawioną wcześniej resztą masy. Oprószamy pozostałymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg uznania.  Schładzamy przez minimum 3 godziny w lodówce. Przed wyłożeniem masy kokosowej można oprószyć biszkopt startą gorzką czekoladą

Moje-pitraszenie
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 246

200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli(...)Lekko wymieszać.  Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się

Mania Wypiekania
MIGDAŁOWO - KUKUŁKOWE TIRAMISU 154

Składniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 600g serka  mascarpone 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak) okrągłe biszkopty(...)Sposób wykonania:  Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch.  Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową). Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy je na dnie naczynia.  Na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera

Prosto i Smacznie z Anetą
ciasto Twix 174

mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku 1/2 szklanki mleka kieliszek likieru advocat lub innego likieru paczka podłużnych biszkoptów 150 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną) 2 batoniki Twix Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal miksując dosypywać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać(...)odrobiną mleka. Wlać na gotujące się pozostałe mleko i ugotować jak budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.  Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt i posmarować  kajmakiem. Na kajmak wyłożyć połowę kremu. Biszkopty moczyć w mleku z likierem i ułożyć na kremie układając je "do góry nogami". Rozłożyć pozostały krem i przykryć resztą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort truskawkowo-migdałowy 127

urodzinowy wypiek musi zawierać te owoce) :) Tort jest przepyszny, wyjątkowy, boski… Wprost nie mogę się go nachwalić i nie znajduję odpowiednich słów, aby opisać jego smak. Migdałowy, „gąbczasty” biszkopt, nasączony likierem Amaretto (który nadaje mu charakteru), przełożony kremem śmietanowym i sporą ilością truskawek tworzy niezapomniane doznania smakowe. Koniecznie musicie go spróbować! Ze względu na sporą zawartość likieru, nadaje się raczej(...)mniej) 1/2 szklanki mąki pszennej np. tortowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków

MyCookBook.pl
Rolada tiramisu 211

łyżek mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa(...)pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między i na biszkopty zostawiając 3 łyżki do posmarowania wierzchu, rozsmarować i zwinąć roladę.Rozsmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać kakao i wstawić

Mix smaku
Tort kakaowy z masą chałwową i wiśniami 149

chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody dodatkowo: ¾ szklanki likieru kawowego słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) wiśnie w zalewie dekoracje: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki miodu róże i kokarda z plastycznej czekolady róże z masy cukrowej Wykonanie: biszkopt: Mąkę, kakao i przyprawę przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)kilka godzin aż zastygnie. Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść. tort: Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch. Pierwszy biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować połową dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone wiśnie oraz krem. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć likierem

Mama Gotuje
Tiramisu 202

Opis: Tiramisu to klasyka włoskich deserów. Deser składa się z warstwy biszkoptu nasączonej mocną kawą oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę z serka mascarpone, jajek, śmietany i cukru. Całość pokrywa warstwa grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Deser tiramisu najlepiej podawać mocno schłodzony. Idealnym połączeniem do tego deseru jest podawana kawa espresso. Składniki: 500g serka mascarpone(...)utrzeć mikserem na jednolitą, jasną, kremową pianę. Na niskich obrotach miksera dodajemy powoli serek mascarpone. Najlepiej dodawać w kilku turach. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy również kieliszek likieru. Przygotowujemy biszkopty. Zaparzoną wcześniej i ostudzoną kawę espresso przelewamy do szerokiego naczynia. Biszkopty zanurzamy pojedynczo w kawie z obu stron. Tak przygotowane biszkopty układamy jeden obok drugiego w prostokątnym naczyniu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne