biała - 7122 przepisów (strona:330/475)

Marchewka z porem duszona w białym winie 139

Składniki: 5 marchewek 1 por 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki białego wina sól, pieprz 2 łyżeczki cukru Marchewkę pokroić w krążki a pora w cieniutkie słupki o długości 4-5 cm. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone marchewki i dusić pod przykryciem około 7 minut. Dodać pora, sól, pieprz a na końcu wino. Dusić, aż wino odparuje. Dodać masło

Moja Galeria Smaku
Kurczak słodko-kwaśny 417

kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kaszą jęczmienną, pomidorkami i rukolą 216

rukoli, pomidorków i podsmażanej cebulki jest pyszna. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej spora garść rukoli pomidorki koktajlowe 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól, pieprz 2 łyżki białego octu winnego Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulkę, na koniec dodać czosnek. Zdjąć

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z brokułem i olejem lnianym 173

się natomiast wysoką zawartością wielonienasyconych tłuszczów, a także kwasów tłuszczowych: omega 3 oraz omega 6. Olej ten stanowi podstawę diety dr Budwig i zazwyczaj kojarzony jest z pastą z białego sera. Jednak jego zastosowanie może być bardzo różnorodne od dodatku do sałatek po koktajle właśnie. Więcej o oleju lnianym LenVitol możecie przeczytać tutaj . Imbir natomiast doda orzeźwiającego smaku oraz rozgrzeje

Moja Galeria Smaku
Risotto ze szpinakiem i groszkiem 167

Składniki na 2-3 porcje: 150 g ryżu Arborio 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 duże garście świeżego szpinaku, porwanego na mniejsze kawałki 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/3 białego wina ok. 500 ml bulionu warzywnego < klik >; zużyłam mniej 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę

Moja Galeria Smaku
Ryż z czerwoną fasolą i selerem naciowym 142

Składniki na 2-3 porcje: 100 g białego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku natka pietruszki 1,5 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować zgodnie z przepisem

Moja Galeria Smaku
Camembert w sosie musztardowym 146

pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut. Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść ciepłe. Przepis pochodzi s tąd

Moja Galeria Smaku
Chow mein z kurczakiem i warzywami 215

filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki białego pieprzu Makaron ugotować, odcedzić. Czosnek posiekać. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i smażyć około

Moja Galeria Smaku
Risotto z krewetkami i groszkiem 191

porcje: 120 g ryżu Arborio  130 g krewetek 1 szklanka zielonego groszku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć

Moja Galeria Smaku
Sałatka z cieciorki z grzankami 195

szczypta chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie.   Dressing: 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość

Moja Galeria Smaku
Spaghetti z groszkiem i kozim serem 246

sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta z 1/2 cytryny natka pietruszki sól, pieprz

Moja Galeria Smaku
Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi brzoskwiniami 203

słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć. 2. Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem

Moja Galeria Smaku
Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 167

jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni

Moja Galeria Smaku
Sałatka z pomidorami i fetą 201

talerzu. Cebulę pokroić w krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią

Moja Galeria Smaku
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 576

Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 puszka ananasa 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce połączyć ocet

Moja Galeria Smaku