minut, aż karmel będzie miał konsystencję gęstego kisielu. Odstaw do przestudzenia, a następnie dopraw solą. Ja wsypuję około ¼ łyżeczki. Karmel wystudź całkowicie. Krem karmelowy Masło utrzyj mikserem na biały puch. Następnie powoli wlewaj część karmelu, nie przerywając miksowania. Krem wstaw na kwadrans do lodówki, a następnie zmiksuj ponownie. Gotowy krem powinien być gęsty na tyle, by móc się rozsmarowywać
Food Squarerównież sporą ilością białka. MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE
Zdrowie na języku :Pcoś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody
zadanie-gotowanieSkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki cukru kryształu 1 kostka margaryny 4 jajka 8 łyżek wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 500g białego półtłustego sera 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować. Odlać
Prosto i Smacznie z Anetąoparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach rozwinęła się kuchnia wegetariańska, której dania są bardzo ostre. Co ciekawe nawet w fast foodach takich jak Mcdonald’s oferta została
Codogarawzajemnie prowadziłyśmy rozmowy "typowo" kobiece :) dotyczące urody, wychowywania dzieci oraz nowinki żywieniowe. Na spotkaniu blogerskim zorganizowane były również różne warsztaty z których wyniosłyśmy nową wiedzę. Moja szefowa Sylwia Biały zadbała również o to abyśmy z głodu nie pomarły :). Przepyszna lekka wakacyjna sałatka z kaczki została specjalnie przygotowana przez zespół Piekielna Kura Lubin :) Jestem ogromnie szczęśliwa, że wszystkim bardzo smakowało
ClauditteMissCookingBardzo kolorowa sałatka, w której bazą jest ryż i tuńczyk. Pozostałe składniki, to moja improwizacja. Efekt ciekawy smakowo i wzrokowo. Zapraszam. SKŁADNIKI 2 torebki ryżu białego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 2 średnie pomidory 2 średnie ogórki 1papryka sól, pieprz 2 łyżki majonezu WYKONANIE Ryż gotujemy tak , by się
W kuchennym oknie EwyJak mie już wlejzie 1 do gowy jaki recept 2 nowy… – cojsik te rymowanki mi sam niy pasuj ō m, ale jak żech już
Chop w kuchniczosnkiem i winem na fenkule, w domu pachnie nieziemsko! Do przygotowania boczku potrzeba nam: około 1,5kg surowego (mięsnego) boczku ze skórą 1 butelka pół słodkiego lub pół wytrawnego białego wina 250-500 ml wody anyż w ziarnach lub gwiazdkach (kotanyi) kminek (kotanyi) owoce jałowca (kotanyi) około 8-10 liści laurowych (kotanyi) sól gruboziarnista 1 duży fenkuł (koper
Kuba Gotujeryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania, po ten w saszetkach. Tylko jaki wybrać do obiadu? Raczej odradzałbym ryż biały. Owszem, jest to najtańszy rodzaj ryżu, jednak poprzez poddanie go procesowi polerowania traci znaczną większość składników odżywczych. Drugi najpopularniejszy i dość często goszczący na naszych talerzach rodzaj ryżu
Jacob Tastespóźniej. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków wylej powoli wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo
Qlinarnie i Qlinarniemało słodkości – łyżka bitej śmietany lub kulka waniliowych lodów. To ciasto zniknie szybko. SKŁADNIKI 160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej ½ łyżeczki soli 130g miękkiego masła 83% 120g drobnego cukru (biały, trzcinowy) 100g płatków owsianych 3 czubate łyżki słodzonego kakao (użyłam Nesquik) 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, polecam Gostyńskie 1 duża cytryna- wyciśnięty sok i starta skórka 1 mała pomarańcza – wyciśnięty
Karo in the Kitchenodstawić na 6 - 10 godzin w ciepłe miejsce. Gdy jogurt zrobi się puszysty, jest gotowy i może stać w lodówce co najmniej tydzień. Jeżeli kolor jogurtu zmieni się z białego na różowy, należy go wyrzucić. Na jedną porcję należy wymieszać dwie szklanki jogurtu ze szklanką świeżych malin Przygotowanie wg mojego przepisu Jogurt podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczyli kaszotto ze szparagami. Co dodałam i jak zrobiłam sprawdźcie sami poniżej! Zielono mi! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3/4 pęczka szparagów zielonych - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty białego wina wytrawnego (może też być cydr) - sól, pieprz - utarte w moździerzu przyprawy: tymianek, rozmaryn, odrobina skórki z cytryny - woda letnia -2 łyżki- oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie
SMYKWKUCHNItutaj przecież chodzi. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :) Składniki: (dla 2 osób) - 300g piersi z indyka (np. 2x150g ) 1 opakowanie grzybów boczniaków - 300g 100g białego ryżu 250g mrożonego groszku pół szklanki ziarenek sezamu pół pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku 1 szklanka (250-300ml) wywaru warzywnego lub wody 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie) 1 łyżka masła
Symfonia Smaków