pomocą :) Od dziś (przez cały miesiąc) będziecie mogli znaleźć na blogu mnóstwo inspiracji na świąteczne, a następnie sylwestrowe dania. A więc zaczynamy! Na dobry początek prezentuję znakomite ciasto bez pieczenia, które nazwałam: pomarańczowy puch! Ma konsystencję delikatnej, rozpływającej się w ustach pianki (a’la ptasie mleczko), pięknie pachnącej i smakującej pomarańczami. Wyglądem na pewno przypomina Wam wciąż bijący(...)jest pyszny, a przy tym długo zachowuje świeżość. Może być przechowywany w lodówce nawet 7 dni! Ciężko również poprzestać na jednym kawałeczku… ;) Wypróbujcie koniecznie, polecam! Składniki: ok. 19 sztuk herbatników 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ew. z kartonu) 1 łyżeczka cukru pudru 2 galaretki pomarańczowe 1 płaska łyżeczka startej skorki pomarańczowej
MyCookBook.plCiasto bez pieczenia, które przypomina popularny batonik Maxi King. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :) Masa mleczna: 200 g. masła 3 szklanki mleka w proszku 400 g. serka(...)cukru pudru Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka 100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku i serka. Całość rozetrzeć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieżurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne(...)szklanki) 100 ml wody (mniej niż pół szklanki) 100 g suszonej żurawiny 150 g orzechów pistacjowych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z jednej pomarańczy 220 g herbatników Pistacje obieramy z łupinek. Jeśli kandyzowaliśmy skórkę w dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy w malakserze na pył, a drugą połowę łamiemy na kawałki
Poezja smakucholerę nie mogliśmy nigdzie kupić jakiegoś składnika. Nam się to przytrafiało wielokrotnie, zwłaszcza podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej o czym często pisałem na naszym blogu W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka Tak więc, niejako z potrzeby chwili pojawił się pomysł, aby znaleźć jakieś substytuty przynajmniej niektórych produktów. Poszperaliśmy w Internecie, popytaliśmy Przyjaciół i po wielu próbach(...)Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapostaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150 g 2 jajka budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru pudru 4 małe śliwki węgierskie płaska łyżeczka kakao ok 80 g herbatników 50 g masła Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem. Wypełniamy dno foremek - kokilek. (możemy odłożyć łyżkę po posypnia wierzchu(...)ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, serek oraz budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy stopniowo białka i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na herbatniki. Na środek wykładamy masę śliwkową. Pieczemy w 185 stopniach przez 40 minut
Lena Gotujewycinam wybrane kształty, w tym przypadku to był kształt klasycznych herbatników, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę max. 15 minut. Zwykle jest to mniej niż 15 minut. Tu obserwujcie ciastka, bo każdy piekarnik piecze inaczej, więc pilnujemy aby wyciągnąć ciastka rumiane, a nie brązowe(...)foremki, wstawiałam do lodówki na kilka minut i potem gotowe tafle przyklejałam na wystudzone ciastka smarując wierzch odrobiną czekolady. Ciastka z czekoladą na wierzchu zniknęły od razu, a te bez czekolady zaraz na drugi dzień. Gwarantuję Wam, że jeśli upieczecie chociaż raz te ciastka na jednym razie się nie skończy ;) BUZIAKI
Blondynka Gotujebez orzechów, rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem. SKŁADNIKI: mleko pełne w proszku 500 g woda 200 ml herbatniki (użyłam 3 paczki herbatników "Jutrzenka" masło 1 kostkę 3 łyżki kakao ciemnego cukier 3/4 szklanki SPOSÓB WYKONANIA :- mleko wsypuję do dużej miski do tego dodaję pokruszone herbatniki(...)masło cukier i kakao - mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji- tak przygotowaną masę powoli wlewam do naszego mleka z herbatnikami, mieszam drewnianą łyżką- gdy wymieszamy nasze składniki gotową masę przekładam do przygotowanej foremki (użyłam foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia)- tak przygotowany blok wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc.Gotowe możemy zajadać. To jest wersja
Basia w kuchniWreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto
Różne smaki w kuchnitrzy razy zmielony, więc idealnie nadaje się niezbyt rzadki ser z wiaderka. U mnie latem piekarnik odpoczywa, gdyż wolimy ciasta na zimno. Kochamy serniki, więc jeśli chodzi o ciasto bez pieczenia, wybór jest prosty — sernik, staram się tylko urozmaicać jego smak. Tym razem był sernik z owocami. Ciekawa jestem, czy również lubicie serniki i jakie najbardziej? Składniki(...)truskawek 150 g dojrzałych borówek 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 150 g maślanych herbatników Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z owocami na zimno? Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie są nektarynki
Kuchcik gotujeśmietany niż sera) w nim nie znajdziemy. Sernik zrobiłam bez spodu, ale jeśli chcecie aby sernik miał podstawę, wystarczy pokruszyć na pył dowolne ciasteczka (maślane, owsiane, digestive czy herbatniki), połączyć je z rozpuszczonym masłem i wylepić dno okruchami – będzie równie pysznie. Sernik z jogurtów greckich jest bardzo delikatny. Ma piankową konsystencję. Idealną do podawania na ciepło(...)jogurtu greckiego / bałkańskiego (2 duże opakowania) 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 6 dużych jajek 1,5 szklanki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 1 szklanka mrożonych owoców leśnych opcjonalnie: cukier puder do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='800 g jogurtu greckiego / bałkańskiego
Poezja smakudeser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Z Majeczką(...)śmietankowego z wiaderka (polecam "Delfiko") - zimnego SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ: 2 łyżki masła 3 lyżki cukru 200 g wiórków kokosowych DODATKOWO: 20 dag herbatników (typu Petitki) WYKONANIE: Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj delikatnie masłem. Na to ułóż herbatniki. MASA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego
Słodko-Słony Świat IlonyNa takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !Szukałam szybkiego ciasta – znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Przepis sprawdził się świetnie, chociaż trochę musiałam czekać zanim budyń ostygł (ale był upał i przez
Szybko Tanio Smaczniestopniowo połączyć z mlekiem. Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami. Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki. Sernik ostrożnie(...)najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu. W wersji bezglutenowej użyjcie odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu. Wtedy idealnie nada się budyń bez glutenu , który bez problemu możecie nabyć w sklepie eSłoneczko
Di gotujePyszne czekoladowe ciasto z bananami bez pieczenia. Do ciasta można dodać dowolną ciemną czekoladę. Jak ktoś woli bardziej słodkie może dać mleczną natomiast gdy ktoś woli mniej słodkie może dać gorzką. Ciasto jest proste i przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach. składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady(...)łyżki żelatyny 6 niedużych bananów masa śmietankowa na wierzch 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 4 kostki ciemnej czekolady, dałam mleczną spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić. Herbatniki przełożyć do rozdrabniacza i zmielić na pył. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło
Monia miesza i gotujePrzepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama
Kto ugości moich gości?Miętowy sernik z granatem.... nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku, podany z owocowym sosem
Wanilia i Kardamon