Pełnoziarniste pierniki 220blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) tym razem wałkowałam bardzo cienkie ciasto na jakieś 2-3 mm, chciałam żeby wyszło jak najwięcej pierników, a do tego miałam czas i ochotę, żeby się tak bawić w ciągłe wałkowanie;) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 175przepisy na Ciasto czekoladowe Patrycji i na bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Na bezę: 4 białka(...)bardzo sztywna i lśniąca. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijamy jeszcze 2 minutki. Z piany formujemy na babeczkach rękawem cukierniczym choinki. Wkładamy babeczki z bezami do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C bez termoobiegu na 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i trzymamy je w piekarniku jeszcze przez 40 minut
Kulinarne Inspiracje
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6509wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić
Ladylaura.
Bardzo zwykłe babeczki 203pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik wyśmienity 291Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego
Kuchcik gotuje
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 227odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie
Aga w kuchni
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 222znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie posmarować białkiem, posypać cukrem i piec około 35-40 minut w temp.180 stopni
Kulinarny karnet Christophera
Orzechowiec 220pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni
Wypieki Uli
Ciasteczka antoninki 279Wszystko razem zagniatamy aż utworzymy jednolitą bryłę. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Układamy je na blaszce. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier puder. Białka mają być bardzo słodkie i sztywne jak do bezy. Układamy na wyciętych kieliszkiem ciastkach łyżeczką albo szprycą trochę bezy. Gotowe ciastka pieczemy 20 minut w 180 stopniach tak aby beza
ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizza Romantica z ricottą 292ricotta oraz słodkie, pieczone pomidorki w kontraście ze słoną szynką parmeńską tworzą zupełnie nową jakość pizzy. Pamiętajmy też, że pomidory i chili, to jedne z największych znanych afrodyzjaków. Oczywiście z ciasta nie musimy tworzyć serc – można z niego zrobić jedną bardzo dużą pizzę lub dwie średnie. Im cieńsze ciasto – tym smaczniejsza. Polecam także i bez szczególnych okazji(...)malakserze. Nie zużyjemy całego sosu. Ja resztki mrożę w pojemniku na lód. Można także przez kilka dni przechowywać w lodówce. Pizza Romantica: Wyrośnięte ciasto uderzamy i dzielimy na dwie części. Na papierze do pieczenia wałkujemy lub wygniatamy rękami dwie pizze – starajmy się uzyskać jak najcieńsze ciasto (ja zrobiłam grubsze brzegi, ale nie ma takiej potrzeby). Jeśli zmieścimy dwie
Poezja smaku
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1801same blaty pieczemy tylko 7 minut to jednak trzeba wykonać tą czynność 6 razy. Za każdym razem wałkując kolejny blat, które były dość cienkie więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż(...)garnka do miski i po lekkim ostudzeniu dodajemy jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy na blacie podsypanym mąką i na wałku przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasto się rwało, doklejamy kawałki już w foremce. Każdy blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty
Relaxtime
Pizza na cieście z kalafiora – Pizza kalafiorowa bez mięsa i glutenu 297Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: 1 kalafior (około 650 g) 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być(...)mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi formuję placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki owsiano-żytnie w Lipcowej Piekarni 250być, to zbuduje aromat . FAZA 2 - ciasto właściwe Po 12-godzinnym czasie fermentacji zimnej, wyjąć miskę z rozczynem na 2 godziny przed pieczeniem, aby zawartość uzyskała temperaturę pokojową - ok. 18-24 o C . Do rozczynu dosypać mąkę oraz sól i wyrabiać przez ok 20 minut aż ciasto będzie elastyczne - ja robiłam to ręcznie, na stolnicy co jakiś(...)ciasto trochę bardziej lepiło się do rąk, niż przy zastosowaniu samych mąk pszennej i owsianej - nie szkodzi, taka jej "uroda" . Po wyrobieniu, ciasto podzielić nożem na 8 równych części - po ok 100g . Każdą część delikatnie zrolować w ręku na podłużny, szpicowaty kształt. Następnie obtoczyć w płatkach owsianych - lekko bułeczki dociskając - i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Grunt to przepis!
Babka z czekoladą i wiśniami 230pudru 10 dkg miękkiego masła 3 jajka (osobno żółtka i ubite białka) 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zając czekoladowy 80 g (lub 80 g mlecznej czekolady w tabliczce) 100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Czekoladowego zająca/miko(...)ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Łyżką wmieszać posiekaną czekoladę. Masa będzie gęsta. Białka ubić ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką delikatnie ale dokładni ubite białka w ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć
Posadzone i zjedzone
Chleb marchwiowy z orzechami 194łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa(...)gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka. Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia
Proste Potrawy