bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:363/1508)

Królewski chleb Jagiełły 160

stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyrobić na ciasto o elastycznej konsystencji, tak aby odchodziło od boków miski. " W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym. 1. Garnek żeliwny  -  lub tak jak u mnie: naczynie żaroodporne z pokrywką Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę kuchenną przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką włożyć całość(...)bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut -  ja przedłużyłam czas pieczenia o 5 dodatkowych minut dla uzyskania bardziej chrupiącej skórki . Po wyjęciu z piekarnika, wyłuskać chleb z naczynia i studzić na metalowej kratce -  musi odparować również od spodu . 2. Foremka silikonowa  -  tę metodę pieczenia wypróbuję następnym razem Wyrobione ciasto chlebowe

Ukojenie Podniebienia
Królewski chleb Jagiełły 152

stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyrobić na ciasto o elastycznej konsystencji, tak aby odchodziło od boków miski. " W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym. 1. Garnek żeliwny  -  lub tak jak u mnie: naczynie żaroodporne z pokrywką Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę kuchenną przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką włożyć całość(...)bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut -  ja przedłużyłam czas pieczenia o 5 dodatkowych minut dla uzyskania bardziej chrupiącej skórki . Po wyjęciu z piekarnika, wyłuskać chleb z naczynia i studzić na metalowej kratce -  musi odparować również od spodu . 2. Foremka silikonowa  -  tę metodę pieczenia wypróbuję następnym razem Wyrobione ciasto chlebowe

Ukojenie Podniebienia
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 178

glutenu – bez tego pizza będzie się trudniej formować a ciasto może się rwać. Po 15-20 minutach leżakowania ciasta rozpłaszczamy je i delikatnie rozklepujemy, następnie przenosimy na kłykcie dłoni i rozciągamy nadając plackom owalny kształt, odrobinę szerszy od długości szparagów. Formujemy na plackach wyższy rant (zerknijcie do TEGO POSTA gdzie pokazuję jak formować ciasto). Znowu zostawiamy ciasto(...)bez termoobiegu . Chcemy mieć piekło jak w piecu chlebowym, w którym pizza piecze się dosłownie moment. W warunkach domowych tyle w zupełności wystarczy, tym bardziej że większość piekarników w trakcie dogrzewania i podtrzymywania do tak wysokiej temperatury sama załącza termoobieg – a on niepotrzebnie wysusza ciasto. Zostawcie w nim na najniższym poziomie blachę do pieczenia (lub kamień do pizzy

Karo in the Kitchen
Kora orzechowa wg Aleex 159

wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną) • 10 dag wiórek kokosowych • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 puszka brzoskwiń • 2 budynie waniliowe bez cukru • 1 łyżka mąki pszennej • 250 dag masła • 3/4 szklanki(...)pomarańczową galaretką • 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto bakaliowe: orzechy posiekać, odważyć wiórki i żurawinę. 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 3. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować na małych obrotach miksera. 4. Na masę jajeczną przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz bakalie. Delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy

W mojej kuchni
Kruche ciasteczka z malinami i cukrem 181

smakują wszystkim. Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem jest  prosty, jak drut   poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Do ciasta nie dodajemy cukru, tym razem nadzienie składa się ze słodkich malin z rumem i posypałam powierzchnię cukrem trzcinowym. Ciasteczka są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku(...)wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie  prostokąta, smarujemy malinami z rumem, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą posypujemy cukrem.  Foremką, ja miałam karbowane serce wycinamy z ciasta serca.  Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 431

jednak możecie bez problemu złapać za srebrny element do podnoszenia pokrywy – nagrzewa się, ale optymalnie. Jak widzicie piec wyposażony jest w dwa pokrętła. Jedno to skala temperatury, a drugie to timer. Piec rozgrzewamy na opcji temperatury 1,5, a tuż przed samym włożeniem rozgrzewamy go na maksa na opcji 3. Najważniejszy element pieca to kamień ogniotrwały. To właśnie(...)jest tak chrupiąca! Kamień po zakupieniu pieca będzie idealnie biały, jednak z czasem, ze względu na pieczenie będzie zmieniał kolor na ciemniejszy. Nie wpływa to jednak na jakość pizzy. Piec posiada także kilka elementów grzewczych – na górze i dole oraz otwory wentylacyjne, co zapewnia odpowiednią cyrkulacje powietrza. Wilgoć z ciasta zostanie odprowadzona w odpowiedniej ilości. Jedną, taką

Kuchnia Bazylii
Szybkie ciacho jogurtowe z rodzynkami 180

nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich słodkości...Ogólnie lubię piec i bardzo dużo i często piekę..tym razem zrobiłam bardzo proste do zrobienia ciacho..bez miksera i sprzątania..jak zwykle tylko 2 miski i 1 łyżka. 600 g jogurtu naturalnego 50 dkg mąki cukier waniliowy 1 jajko  150 ml oleju  25 dkg cukru 2 łyżeczki sody(...)rodzynki Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie łyżką wymieszać wszystko razem , dodając rodzynki.Przełożyć ciasto do blaszki.Piec w temperaturze 160 stopni przez  około 55 minut

Moje domowe kucharzenie
Babka cytrynowa 218

miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną

Gotuj z Mąką
Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy 119

być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C. Smacznego! ciacha są lekko słodkie, kruche

greenscarf
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 239

ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest(...)cukru, jak w bezie. Miksujemy do całkowitego połączenia.   Syrop cukrowy powinien się już gotować . Gdy osiągnie 120⁰C (sprawdzajcie termometrem, temperatura jest bardzo ważna ) miksując bezę na wysokich obrotach wlewamy go bardzo, bardzo powoli blisko ścianki miski (ale nie bezpośrednio po ściance). Całość miksujemy po wlaniu syropu około 10 minut, by beza całkowicie ostygła. Gratulacje, bezę włoską już macie

Karo in the Kitchen
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 201

zgrany duet. I tym razem się nie zawiodłam. Mięciutkie, ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast z jabłkami. Słodkości z jabłkami znajdziecie również u Ani , Mirabelki(...)jabłka. Białko ubić, pod koniec dodając cukier i mąkę. Marcepan zmiksować z żółtkiem i cynamonem. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę marcepanową wyłożyć równomiernie na jabłka. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, pod koniec przykrywając wierzch folią, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło. Ostudzić. Smacznego! Jesień jesienią, a żyć trzeba. Jutro mam zamiar upiec w domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną. 157

teraz zapraszam do przepisu :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 10 dag margaryny Palma firmy Bielmar 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Nadzienie: 2 jajka 330 g śmietany 18 % szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy(...)mąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Nadzienie: Jajka

Izabelawkuchni
Tarta z porzeczkami 148

śmietankowe lub waniliowe ok. 3 szklanek mleka6 łyżek cukru2 szklanki porzeczki (u mnie czarna)Beza :3 białka 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)5 łyżek wiórków kokosowychPrzygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię(...)delikatnie przestygł. Wrzucamy do niego porzeczki i dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wykładamy budyń z porzeczkami i na to wykładamy ubitą pianę z białek (ubijamy białka, gdy będą już sztywne dodajemy cukier i wiórki. Dokładnie mieszamy).U mnie zostało jeszcze trochę ciasta więc położyłam małe kawałki na pianie z białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika

charlotte gotuje
Kruche Ciasto Z Jagodami I Śmietanowo-Budyniową Warstwą 403

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Kruche ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka z jajek kl. L 130 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 1/2 szkl cukru Nadzienie: 200 ml gęstej śmietany 18 % 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru (opakowanie 40 g) 60 g cukru(...)około 400 ml jagód cukier puder Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie 3. Białka

Gotowanie...to proste !
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem 112

kończąc jedną pracę, a rozpoczynając drugą, zamykała w swoim życiu pewien etap. Na jej życzenie upiekłam ten serowy smakołyk, chcąc osłodzić jej sentymentalną chwilę pożegnania. Mieszanka serów sprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji

Raj dla Podniebienia