babki - 8613 przepisów (strona:42/575)

Babka waniliowa 237

naszych umysłach, jako zapach z dzieciństwa powiązany z kuchnią, wypiekami… i nie tylko (desery, lody, budyń…). Babka waniliowa – aromatyczna, puszysta, lekka, delikatna, wilgotna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku wanilii, to oczywiście nie będzie to samo, ale… dla samej babki warto przepis wypróbować. Wracając jeszcze do magicznej pasty . Smarowanie formy pastą (włącznie z krawędziami ) sprawia(...)ciasto inaczej rośnie – pnie się do góry, a jego wierzch (po upieczeniu) ma ciekawe i dosyć nietypowe kształty. Za pierwszym razem nawet się przestraszyłam, że babka nie wyjdzie. Teraz jestem przygotowana i zawsze z ciekawością obserwuję kolejne etapy podczas pieczenia. Gorąco polecam i wanilię, i babkę, i magiczną pastę. Wydrukuj przepis The post Babka waniliowa appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem 143

obłędna. Delikatna, maślana, z marcepanowymi kartofelkami, czekającymi w każdym kawałeczku niczym słodka niespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest jeszcze bardziej aromatyczna i wilgotna. Tę cudną bożonarodzeniową babkę wieńczy dodatkowo korona z kremu maślanego z serkiem Philadelphia , znanego z ciasta marchewkowego . Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę(...)średnicy 23 cm Babka: 200 g masła 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) 4 jajka 250 g mąki 100 g mielonych migdałów 200 g daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g marcepanowych kartofelków 50 ml wiśniówki (lub rumu albo brandy) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 100 g masła

Food Square
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 130

Już myślami zbliżam się do Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto makowe to jedno z ciast które zawsze są w moim domu. Uwielbiamy makowce. Tą babkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać(...)ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Gdyby ciasto było zbyt kleiste podsypać mąką i lekko ponownie zagnieść. Nałożyć farsz z maku i zawinąć jak roladę. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Delikatnie i sprawnie szybko włożyć roladę do formy, tworząc koło. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 130 C i włożyć formę z ciastem. Zwiększyć temperaturę

Kuchnia Pokoleń
BABKA ŻÓŁTKOWA 185

Ostatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę babkę jest już na blogu od kilku lat. Za pierwszym razem zrobiłam babkę wg tego starego przepisu, za drugim poszłam krok dalej i nadałam babce lekkości, zamieniając jedno żółtko całym jajkiem. Babka zdecydowanie zyskała(...)minut na termoobiegu, do suchego patyczka .  Można także piec na programie góra-dół, w temp.180*C, do suchego patyczka, czas powinien być podobny. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego odparowania. Ja jeszcze letnią babkę lukruję, wówczas nie wysycha. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - słodka kremówka Do miski

Smaczne Zdrowe
Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 174

Cytrusowa babka (mieszana łyżką) . U mnie w domu po prostu uwielbia się babki. Dzisiejszą wersja została wzbogacona o sok i startą skórkę z pomarańczy i limonki. Babka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Bardzo często pomagają mi przy niej dzieci Uwielbiają mieszać składniki. Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta cytrusowa babka będzie idealna. Polecam, spróbujcie. Cytrusowa babka idealnie smakuje(...)jajka, mieszamy. Na koniec wlewamy ciepły (nie gorący!) tłuszcz. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się

Słodkie okruszki
Babka piaskowa waniliowa, bardzo delikatna 188

Pyszna puszysta i bardzo delikatna babeczka. Można dodać olejek cytrynowy lub rumowy, wtedy babka będzie miała inny aromat. To już zrobicie jak lubicie. Wykonanie ciasta – jajka wrzucić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i olejek, długo ubijać. Masa musi zwiększyć swoją objętość. Kolor powinien się zmienić na bledszy. Ubijać 5 minut. Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez(...)masło w mikrofalówce lub garnuszku cały czas ubijać obroty 3,5 i przez otwór od miarki powoli wlewać gorące masło Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Babki ponczowe 176

świeże maliny i miętę. Babeczki jeszcze przed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :) 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki(...)Delikatnie mieszamy i przykrywamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski z rozczynem. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii […] Artykuł Babki ponczowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Babka majonezowa 133

Kiedy zapytałam Was na Instagramie , co u Was w domu piecze się na Wielkanoc, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w odpowiedziach znalazłam głównie Babkę majonezową! Zrobiłam rodzinny rekonesans, i nikt, dosłownie NIKT u mnie nie kojarzył takiego cudu. Ale olabogarety! Dziewczyny, jak ja Wam dziękuję, że mnie uświadomiłyście! Zaczęłam testowanie, Karolina i Natalia przysłały mi swoje przepisy (dzięki, dzięki :* ), przejrzałam internety(...)piekłam. A rodzina testowała ;) i wiecie co? Ta jest po prostu rewelacja! Nieupieczone ciasto dalej pachnie majonezem, więc miałam sporo wątpliwości, ale po wyciągnięciu z piekarnika jest magia! Babka z majonezem okazała się idealnie puszysta, nieco biszkoptowa, lekka, mięciutka, po prostu rozpływająca się w ustach. Nie wiem jak długo może stać (dziewczyny, help! podzielcie się swoim babkowym doświadczeniem

Ciastkozercy
Bezglutenowa babka orzechowa 145

Wpadłam w babkowy szał. Jak cały okres Wielkiego Postu nie miałam czasu na tworzenie wielkanocnych przepisów, tak teraz drugi dzień z rzędu piekę baby – wczoraj prezentowałam Wam Babkę piaskową , a dziś będzie to Bezglutenowa babka orzechowa . Przepis dla osób, które muszą unikać glutenu, jajek lub laktozy. Ciasto robi się maksymalnie szybko i prosto. Poradzi sobie z nim każdy, nawet(...)się także ciasta w lżejszej wersji. Nie mówię, że nie ruszę tych tradycyjnych, bo pewnie to niewykonalne, ale chciałabym ograniczyć tradycyjne słodkości, dlatego na świątecznym stole zamierzam postawić także babkę z dzisiejszego przepisu oraz Dietetyczny mazurek jaglany . Tak w ramach lżejszej alternatywy. Ciekawa jestem jak to wygląda u Was. Stawiacie na tradycyję, czy nowoczesność na świątecznym stole? Będziecie dostosowywać przepisy

365 dni dookoła kuchni
Babka migdałowa – delikatna i wilgotna 203

Babka migdałowa – delikatna i wilgotna; jedna z moich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie(...)wilgotna. Jedna z najlepszych jakie jadłam! Do tego babka migdałowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i długo zachowuje świeżość. Składniki: 100g zmielonych migdałów (mąki migdałowej) 120g mąki pszennej 190g cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu z migdałów opcjonalnie: lukier (1 szkl. cukru pudru plus 3-4 gorącej wody

Pociąg Do Kuchni
Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką. 152

Witajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów.  Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej uczty(...)greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy

Izabelawkuchni
Babka majonezowa 1690

Kiedy zapytałam Was na Instagramie , co u Was w domu piecze się na Wielkanoc, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w odpowiedziach znalazłam głównie Babkę majonezową! Zrobiłam rodzinny rekonesans, i nikt, dosłownie NIKT u mnie nie kojarzył takiego cudu. Ale olabogarety! Dziewczyny, jak ja Wam dziękuję, że mnie uświadomiłyście! Zaczęłam testowanie, Karolina i Natalia przysłały mi swoje przepisy (dzięki, dzięki :* ), przejrzałam internety(...)piekłam. A rodzina testowała ;) i wiecie co? Ta jest po prostu rewelacja! Nieupieczone ciasto dalej pachnie majonezem, więc miałam sporo wątpliwości, ale po wyciągnięciu z piekarnika jest magia! Babka z majonezem okazała się idealnie puszysta, nieco biszkoptowa, lekka, mięciutka, po prostu rozpływająca się w ustach. Nie wiem jak długo może stać (dziewczyny, help! podzielcie się swoim babkowym doświadczeniem

Ciastkozercy
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady 160

Lekko wilgotne ciasto bananowe z kawałkami czekolady mlecznej. Moje upiekłam w formie tortowej z obręczą do babki, ale można wykorzystać również zwykłą formę do babki lub mniejszą tortową, a nawet upiec ciasto w formie keksowej. Czekoladę mleczną można również zastąpić gorzką. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego(...)około 50 minut. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać przez sitko cukrem pudrem. Uwagi: Moje ciasto piekłam w formie tortowej o średnicy 26 cm ze wstawką do pieczenia babki. Jeżeli takiej formy nie posiadacie, to możecie wykorzystać zwykłą formę tortową o średnicy 22-24 cm lub formę do babki lub formę keksową

Passions hobbies life
Cytrynowa babka z pomarańczową skórką 164

pyszną cytrynową babkę z pomarańczową skórką. Składniki: (na 1 małą papierową keksówkę + 1 babeczkę) 100 g masła lub margaryny 100 g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny + skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru (można dać troszku mniej) cukier puder do oprószenia babki(...)przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać ciut większą foremkę, bo ciasto bardzo rośnie w piekarniku. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (u mnie około 35 minut). Małą babeczkę najlepiej piec osobno, bo piecze się krócej około

Słodkie okruszki
Serowa babka z żurawiną 238

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :) BABKA SEROWA: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g serka śmietankowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA(...)następnie wlać powoli olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy

https:KKuchniaMniam