babki - 8724 przepisów (strona:373/582)

Babka kawowo-pomarańczowa 208

Pyszna babka w dwóch uzupełniających się smakach - kawy i czekolady.  250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 150 ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 30 ml wody  skórka obtarta z 1 pomarańczy  1/2 szklanki cukru pudru + odrobina

Szefowa kuchni
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 142

pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków

Karo in the Kitchen
Ciasto klementynkowe bez mąki 134

zamiast mąki. Nasłuchałem się o nim wielu opowieści i w końcu sam musiałem je upiec. Żałuję jedynie, że tak późno! Ciasto klementynkowe z tego przepisu przypomina mi słynne włoskie babki ponczowe nasączone limocello . Jest puchate, leciutkie, bardzo mokre i niezwykle aromatyczne. Po prostu wspaniałe! Jedynym problemem może być znalezienie dobrej jakości klementynek, najlepiej z ekologicznych upraw (inne mandarynki się

Food Square
Trufelki Kawowe I Zakupy W Sklepie Bee.pl 187

Zostało mi trochę ciasta i babki biszkoptowej, a że dawno nie robiłam domowych słodyczy to postanowiłam że pora stworzyć coś słodkiego ;) Do pomocy przybył mi sklep internetowy Bee.pl  u którego zakupiłam np. sproszkowane daktyle i bio kawę zbożową z figami. Ta kawa zbożowa   przeogromnie nam posmakowała i chyba zaraz będę się rozglądać za drugim opakowaniem ;) Więcej o zakupach

Gotowanie...to proste !
Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 992

Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka Czy w czasach gotowych ciast prosto z marketu, babek w proszku, mas cukrowych i kremów w tubkach jest jeszcze miejsce na dawne tradycyjne wypieki? Czy nie są zbyt proste, zbyt przaśne, mało wyszukane? Czy potrafią zachwycić gości tak, jak wielowarstwowe tęczowe cuda z cukierni? Wierzę, że tak. A im częściej piekę ciasta według tradycyjnych

Trzeci talerz
Piaskowa babka cytrynowa 124

Jeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D  Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny

Simply Food
Piatek: Zapiekanka makaronowa z camembertem 134

obydwu przypadkach ważnym składnikiem są jajka, pełniące rolę spoiwa zapiekanki. Kugel ziemniaczany robiliśmy już kilkakrotnie i jest to wspaniały dodatek do odświętnych dań, bardzo podobny do naszej, polskiej babki ziemniaczanej. Makaronowego kugla jeszcze nie piekliśmy, ale na pewno za niego się zabierzemy, bo zapiekanka, którą Wam dzisiaj prezentujemy bardzo nas do tego zachęciła. Makaronowa zapiekanka inspirowana jest kuglem, stanowi rodzajem

Niedzielny kucharz
Kuleczki dyniowe z żurawiną 125

może z 10 minut, plus chwilka w lodówce na schłodzenie ciasta i gotowe :) Ciasto, które miałam upieczone znajdziecie tu –>KLIK . Takim sposobem możecie uratować także zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto rozdrabniamy w malakserze na drobną kruszonkę. Dodajemy twarożek i zagniatamy

Mienta blog
Spaghetti zapiekane a'la babka 161

przekładamy do miski do przestygnięcia. W tym czasie do makaronu wbijamy jajko i mieszamy. Do przestudzonego sosu ścieramy 100 g sera żółtego i mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę na babkę (silikonową). Na dnie układamy kilka plasterków pieczarek, cienką warstwę makaronu,  grubą warstwę sosu, następnie znów makaron i po bokach znów upychamy plasterki pieczarek. Kolejna warstwa sosu i przykrywamy makaronem

Gotowanie jest łatwe
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 241

pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków

Karo in the Kitchen
Babka czekoladowo-kokosowa 202

Zapraszam na babkę o dwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:).  250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 150ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania 1 tabliczka mlecznej czekolady 1. Mąkę

Szefowa kuchni
Trójkolorowa babka 138

Przedstawiam przepis na babkę trzy w jednym:). Ma w sobie trzy smaki: kokos, kakao i mak. Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje.  6 jajek 250g masła 1 szklanka cukru  1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 1 łyżka kakao 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku  cukier puder do posypania

Szefowa kuchni
Panna cotta z musem owocowym 91

namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do kieliszków (wlewałam do przechylonych kieliszków umieszczonych w formie na babkę). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem owoce

cucinare