Jeżynowa babka z melisą 296Święta wielkanocne kojarzą się z wiosną, kolorami które budzą nas do życia. dlatego polecam nietypową babkę na zimno na bazie jeżyn mrożonych i melisy. Jest delikatna, lekka jak puch i rozpływa się w ustach. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć
wesoła kuchnia
Babka jogurtowo kokosowa 291Ciasto jogurtowo kokosowe, poleca się na święta. Testowałam już różne babki ale ta wyszła wyśmienicie, rozpływa się w ustach, musicie spróbować sami. Składniki: 100g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru migdałowego 3 jajka 100g wiórków kokosowych 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na ciasto Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia, jajka
Kurnikowo
Tarta z łososiem według Michela Moran 273pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Po samym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy nie kosztowałam tak doskonałej baby wielkanocnej. Czuję, że pojawi się na stole w te święta. Ja, wraz z Sylwią ze smaker.pl, przygotowywałyśmy
Kuchnia Bazylii
Bezglutenowe babeczki owsiane z jagodami i różą 182Wielkanocne babeczki dla dbających o linię ;) Oczywiście nie mówię, że wypiek jest najzdrowszy na świecie, ale na pewno bardziej fit, niż tradycyjne babki. Babeczki z mąki owsianej bez glutenu, wychodzą delikatne i puszyste, a dodatek jagód i pachnącej róży dodaje im ciekawego urozmaicenia. 200 g mąki owsianej bezglutenowej 2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub innego, którego używacie łyżeczka sody
Mienta blog
Wielkanocny wieniec frankfurcki 227Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy
Szalona Kuchnia Eweliny
MAJONEZ DOMOWY EKSPRESOWY 251możemy dostosować do indywidualnych smaków. Jeżeli lubimy gęsty należy dodać nieco więcej oleju. Idealny na zbliżające się święta Wielkanocne , jak i do sałatek , kanapek. Świetnie sprawdzi się również w Babce majonezowej SKŁADNIKI jako łyżeczka musztardy łyżka soku z cytryny 350 ml oleju roślinnego sól, pieprz wysoki słoik blender "żyrafa" SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajko wbić do słoika, dodać pozostałe składniki
RAROSSA
Babka dyniowa z miodem 169się wydawało, że do Wielkanocy jest jeszcze dużo czasu, a tu już tuż, tuż... A ja jeszcze nie obmyśliłam menu :) Taka smakowita babka powstała z dyniową wkładką, mocną herbatą, orzechami i miodem, macie ochotę??? Przepis podaję na dużą formę lub dwie mniejsze. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 kopiasta szklanka dyni w kostkach Poltino - 1 szklanka wrzątku plus torebka
Apetyczna babeczka
Babka Wielkanocna - Alpro Napój Sojowy Bez Cukru 169SKŁADNIKI: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki + 3 łyżki 1 szklanka Napoju Sojowego Alpro Bez Cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2
Gotowanie jest łatwe
Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą 229Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto
Oryginalny smak
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 584góralskiej biesiady. Sprawimy w ten sposób jedną z smaczniejszych niespodzianek naszym gościom. Stojąc przy takim stole i próbując smaczności możemy przenieść się na chwilę do czasów naszych babek i prababek. Smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - przepis na pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI : 1kg słoniny, pokrojona w kostkę 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 duże cebule, pokrojone
Moja Książka Kucharska
Migdałowe gniazdka Wielkanocne- muffinki 207Jajka, mięsa, babki, mazurki i wiele, wiele innych wielkanocnych przysmaków znajdziecie na moim blogu. Tym razem przygotowałam coś co sprawi radość dzieciom, zresztą przy samym tworzeniu mieliśmy wiele radości ;) Muffinkowe gniazdka z zielonym kremem śmietanowym i kolorowymi jajeczkami. A wy jakie znacie świąteczne propozycje, które możemy przygotować z dziećmi? Szukamy inspiracji ;) Składniki: 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka
Życie zaczyna się w kuchni
WIELKANOCNE BABECZKI MARMURKOWE (wegańskie, bezglutenowe) 245Wielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę? Mam na to rozwiązanie! Małe babeczki możesz zrobić w bardzo prosty sposób – wystarczy, że masz formę na muffinki. Kiedy odwrócisz gotowe muffinki, polejesz je czekoladą i ozdobisz rodzynkami otrzymasz… tak – wielkanocne babeczki
Via Gusto
SERNIK CREME BRULEE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI 284nimi niesamowicie miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i chyba już zawsze w głowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus. Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki, puszyste chałki i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas. W tamtym roku na moim facebooku rozległa
Ostra na Słodko
Ślimak drożdżowy z makiem 249wielkanocnego, piekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia
Grunt to przepis!
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 842dodaj ich sporo. Cebula , zawsze wybieramy białą i dość łagodną w smaku. Warto opalić ją nad palnikiem z gazem i opaloną dodać do wywaru, to trik, który stosowały nasze babki, aby uzyskać piękny i zloty kolor rosołu. Marchewki w rosole powinno być dużo, im więcej jej dodasz tym rosół będzie bardziej delikatny i będzie aż robił się "słodki". Zasada
SMYKWKUCHNI