Wczoraj był dzień, w który dogadzaliśmy swoim podniebieniom – na obiad wieprzowina po chińsku , na deser cytrynowa babka z majonezem , a wieczorem zrobiliśmy smoothie z ananasem, świeżym szpinakiem i świeżym jarmużem. To kolejna nasza propozycja bardzo udanie łącząca owoce z warzywami. Porządna porcja zielonego smoothie w szklance zastąpiła nam wieczorny posiłek, dostarczając dużo witamin, a mało kalorii. Udostępnij Składniki
niecodziennikparysmaczniejszych przepisów na blogu. Niesamowicie wilgotne ciasto kakaowe, masa budyniowa z dodatkiem mascarpone oraz orzeźwiająca, lekko kwaśna frużelina wiśniowa. Całość smakuje po prostu bajecznie. Jeśli nigdy nie robiliście babki majonezowej, może dziwić Was dodatek majonezu do ciasta, ale zapewniam, że to głównie dzięki niemu wychodzi ono tak dobre. Do jego przygotowania wykorzystałam mój ulubiony, zdecydowany w smaku, majonez Kielecki
Smaki Na TalerzuCzas : 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 bułeczki wielkości kajzerek Pieczywo bez drożdży to sepcjalność starej kuchni irlandzkiej. Soda bread to specjalność każdej irlandzkiej szanującej się babki. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy, kto nigdy wcześniej ciasta nie robił. Tak jest też z błyskawicznymi bułeczkami śniadaniowymi. Wystarczy połączyć składniki, utoczyć kulki, spłaszczyć
Niedzielny kucharzzapraszam na pyszne ciasto. Ciasto kajmakowe z bananami. Ciasto niezwykle pyszne, słodkie i pachnące. Pięknie wygląda, będzie ozdobą każdego stołu. Takie ciasto można upiec na Wielkanocny stół zamiast tradycyjnej babki. Bardzo je polecam. Do upieczenia tego ciasta użyłam masy krówkowej o smaku kajmaku od HELIO . Masę bardzo polecam. Upieczcie takie ciasto i koniecznie dajcie znać czy smakowało. Potrzebujemy
Izabelawkuchniweekendu, bez domowego ciasta. Tym razem, pyszny sernik z brzoskwiniami. Myślę, że ten przepis, spokojnie możecie wykorzystać na święta. Ja robiłam w zeszłym tygodniu. Dziś mam w planach jakąś babkę, albo babeczki. Jeszcze nie wiem, ale na pewno coś wykombinuję. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Agusiowe smakołykiSkładniki : 1 łyżeczka suszonych liści babki lancetowatej 1 łyżeczka suszonego tymianku świeży sok z cytryny miód 250 ml wody Sposób wykonania : Z ioła zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie przecedzamy, dodajemy do smaku sok z cytryny i miód, dokładnie mieszamy łyżeczką . Miód i sok z cytryny dodajemy, gdy herbatka będzie mieć około
Przepisy i porady kulinarneGenialna,delikatna,puszysta i w ogóle nie sucha,do tego zrobiłam moją ulubioną polewę czekoladową i zniknęła błyskawicznie.Mogę wam ją polecić z czystym sercem. Zdecydowanie najlepsza babka jaką jadłam.Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.Polecam
Swojskie jedzonkopodgrzać. Temperatury na zewnątrz wiosenne ale mimo to rano bywa chłodno i fajnie jest zjeść ciepłe śniadanie. Zajrzyjcie też do przepisów na Kaszkę kukurydzianą bananowo – czekoladową oraz Biszkoptowa babkę kukurydzianą . PRZEPIS KASZKA KUKURYDZIANA Składniki kaszka kukurydziana: 4 czubate łyżki kaszki kukurydzianej grubej 0,5 szkl mleka kokosowego 1,5 szkl wody 1 dojrzały owoc kaki 3 śliwki suszone
Dorota SmakujePrzepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe :). Do przygotowania ciasta kokosowego będziemy potrzebowali: Użyłam foremki 26 cm x 11 cm 250 g mąki pszennej (około półtorej szklanki 250 ml) 150 g cukru (trochę więcej jak pół szklanki 250 ml) 150 ml mleczka kokosowego 100 g masła roztopionego i przestudzonego 4 jajka (rozmiar
Uwaga Babcia GotujeDziś są moje urodziny, więc spieszę do Was z kawałkiem pysznego ciacha :) A skoro dzisiaj również święto wszystkich fajnych babek, to życzę nam zdrówka, cierpliwości i uśmiechu na każdy dzień :) Składniki: biszkopt orzechowy - 6 jajek - 6 łyżek cukru - 250 g mielonych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 łyżki bułki tartej - 1 i 1/2 łyżki mąki krupczatki
Zainspirowana w kuchnitakie spokojne. Z najbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi. Na stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było – babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi – oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Cała reszta może nie istnieć
Szybko Tanio Smaczniewyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia (ja użyłam taką do babki, z dziurką w środku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Studzimy i gdy ciasto będzie chłodne obficie posypujemy cukrem pudrem. Najsłodszego
Szybko Tanio SmacznieCiasto jogurtowe to szybki pomysł na smaczny deser. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie możemy przygotować. Deser ten możemy urozmaicić różnymi owocami, truskawkami, jagodami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebula kilkanaście zielonych oliwek sos: 3 łyżki oliwy z oliwek + łyżka wody+ łyżka soku z cytryny+ łyżka musztardy+ odrobina soli i pieprzu czarnego pestki: po 2 łyżki dyni, słonecznika, babki płesznik, konopii (jak ktoś ma) Robimy! Udziec siekamy na mniejsze kawałeczki i obsmażamy lekko na patelni grillowej- bez tłuszczu – studzimy W misce mieszamy sałaty z mięsem, pokrojonymi drobno pomidorami
Latosiowydomjest wyczuwalny. Podczas przygotowania tego deseru po całym domu będzie roznosił się aromat cynamonu. Ciasto marchewkowe możemy podać posypane cukrem pudrem lub przygotować i polać je lukrem. Przeczytaj również: Babka Wielkanocna Składniki 3-4 marchewki (300g) 1 duże jabłko 250 g mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 250 g brązowego cukru 180 ml oleju szczypta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!