babki - 8724 przepisów (strona:233/582)

Babeczka wiosennie szpinakowa 88

kiwi zbyt długo zalegać na mym stole będzie.. Poeksperymentuję. Zdam relację. Albo i nie. Wracając do podejrzliwości dziecka - powiedziałam, że owszem - kiwi. Zjadła dwa plastry jeszcze ciepłej babki. I wzięła do ręki przepis.  Przeczytała składnik nr 1. Poprosiła o trzeci kawałek. Więc - polecam nawet tym, którym składnik nr 1 przekreślał dotąd wszelkie szanse wypieku, na uznanie(...)całej cytryny i znów miksujemy do połączenia. Przesiewamy na raz mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do formy na babkę - keksowej o wymiarach 12 cm / 28 cm, lub do formy z kominem o średnicy około 24 cm ( jak u mnie tym razem ). Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach

Kronika Piekarnika
Muffiny cytrynowo - śmietankowe 88

Miękkie, nie gąbczaste. Pachną śmietanką, smakują cytrynką. Jak dobra ucierana babka cytrynowa. To w zasadzie jest przepis na maślane, ucierane ciasto na babkę, wsadzone w muffinkowe papilotki. Szybko się pieką, poręczne do zapakowania na wynos. Tylko, gdzie obecnie mogą być wynoszone? Po uprzedniej dezynfekcji wszystkiego, co w zasięgu ręki, jedliśmy je w samochodzie. Kawa podana nam z okienka przez tych

Kronika Piekarnika
Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb) 148

Siała baba mak, nie wiedziała jak Ale drożdżówki to innym razem, dzisiaj skupmy się na rogalach świętomarcińskich. Stwierdziłam, że ciasto drożdżowe powstanie na bazie mieszanki mąki kokosowej z łuskami babki płesznik . I chyba był to dobry ruch, bo ciasto wyszło całkiem udane. Nadzieniem nie zaprzątałam sobie zbytnio głowy. Najtrudniejszym jego elementem było chyba zdobycie białego maku … Mimo, że sezon(...)Składniki Zaczyn 50 ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżka inuliny 1 łyżeczka drożdży instant czubata Ciasto drożdżowe 3 jaja 60 g mąki kokosowej + trochę do podsypywania 10 g łusek babki płesznik zmielonych (psyllium husk) 1 łyżeczka cream of tartar 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany kokosowej kwaśnej PlantOn Nadzienie 100 maku białego 40 g masła klarowanego

Modern Cave Girl
Keto knedle dyniowe ze śliwkami (Paleo, LowCarb) 219

minut Składniki Knedle 5 sztuk śliwek węgierek 2 jajka 3 łyżki puree z dyni 10 g mąki kokosowej 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 20 g łusek babki płesznik zmielonych na pył (psyllium husk) 50 g wrzątku 2 łyżki erytrytolu 0,5 łyżeczki cynamonu Omasta 1 łyżka masła klarowanego 1 kostka czekolady gorzkiej niskowęglowodanowej 0,25 łyżeczki cynamonu Sposób(...)przygotowania Jajka zmiksować z puree z dyni, dodać sól, mąkę kokosową i łuski babki płesznik. Wlać gorąca wodę i miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Odstawić do zgęstnienia. Śliwki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połowę obtoczyć w mieszance erytrytolu z cynamonem i z powrotem złożyć. Ciasto na knedle podzielić na 5- 6 części w zależności od wielkości śliwek. Dłońmi zwilżonymi zimną

Modern Cave Girl
Chleb gryczano-ryżowy z dodatkiem babki jajowatej 200

mąk bezglutenowych (jedynie odrobina żytniej z zakwasu w składzie, bo nie prowadzę na razie zakwasu bezglutenowego). Kwaskowo-słodkawy z lekką nutą gryki, w środku wilgotny i mięciutki. Dodatek łuski babki jajowatej korzystnie wpływa na strukturę miękiszu, która jest tu podobna jak w żytnich chlebach. Zaczyn:  5 g zakwasu żytniego 25 g mąki ryżowej  25 g mąki gryczanej(...)t.pokojowej. Ciasto:  cały zaczyn  400 g wody  250 g mąki gryczanej  50 mąki ryżowej  50 g skrobi ziemniaczanej  20 g łuski babki jajowatej Po dokładnym wymieszaniu składników zostawiłem na godzinę w przykrytej misce,  następnie dodałem do tego: 10 g soli + 15 g cukru + 4 g drożdży świeżych wszystko rozpuszczone w 50 g wody

Przepisy na domowy ser i chleb
Błyskawiczna babka z malinami. 130

Dzisiaj zapraszam na bardzo prostą i szybką w wykonaniu babkę z malinami. Miękka, puszysta, bardzo smaczna. Ja do swojej dodałam kolorowe maliny i kilka poziomek. Ale każde inne drobne owoce będą dobrze pasowały. Wierzch po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem, polukrować, czy polać dowolna polewą. Ja tego nie zrobiłam, bo zależało mi aby babka była lekka, doskonała na letni piknik

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku 148

rejon południowo - wschodniej Francji, w pobliżu granicy szwajcarskiej i włoskiej. Zapiekanka sabaudzka to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana owinięta w boczek. Jest to danie nieco podobne do polskiej babki ziemniaczanej, jednak nieco ulepszone, bo z dodatkiem rodzynek i suszonych śliwek, ponadto owinięta boczkiem. Mmm pychotka ;) Jest to dość ciężkie i sycące danie, idealne na pyszną kolację w długie, zimowe wieczory(...)śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miski. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu i dokładnie wymieszać.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę, tortownicę, formę do babki lub inne naczynia do zapiekania wyłożyć plastrami boczku tak, aby na siebie nachodziły i aby połowa plastra wystawała poza naczynie. Na boczek wyłożyć masę ziemniaczaną, po czym przykryć plastrami boczku

Codzienne Gotowanie
Deser malinowy z dodatkiem czekolady 102

jeszcze nie urosły (jest początek maja), a te z odległych krajów nie za bardzo do mnie przemawiają Deser nie jest duży – mieści się w 20 cm, niewysokiej foremce na babkę, zatem jeśli potrzebujecie większej ilości, to proponuję zrobić podwójną porcję. Składniki: 1 ½ galaretki malinowej 400 ml wody 150 g malin 200 g jogurtu naturalnego 1 czekolada 50 g masła(...)śmietanki 30% 3 garście płatków kukurydzianych lub rozkruszonych biszkoptów ½ galaretki malinowej rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia. W foremce na babkę (metalowej lub silikonowej) układam na dnie maliny i zalewam przestygniętą galaretką. Odstawiam do całkowitego zastygnięcia do lodówki. 1 galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna dodaję

Słodki sentyment
Ekspresowy sernik na zimno 128

dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu. Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników. Do foremki na babkę o średnicy górnej 20-22 cm wlewam pierwszą porcję twarogu z galaretką, wciskam w masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Następnie tak samo postępuję(...)drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść. Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą masę, wciskamy owoce, układamy ciasteczka, po zastygnięciu wylewamy drugą masę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Górę ciasta ozdabiam

Słodki sentyment
Ciasto rumowe 130

karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta potrzebować będziemy aż szklanki dobrego rum najlepiej, żeby był(...)waniliowego 180 ml mleka Składniki na syrop rumowy 35 g masła 80 g cukru 1 szczypta soli 100 ml wody 120 ml rumu Instructions Formę z kominem do wypieku babek wysmarować masłem i wysypać mielonymi orzechami lub mąka krupczatką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. W misce umieścić masło, 3 łyżki oleju i cukier, całość ubić na puszystą

SprawdzonaKuchnia.pl
Risotto z dzikimi roślinami 138

zamkniętym pojemniku w lodówce. Wytrzymają w ten sposób do tygodnia. Dziś zapraszam was do wypróbowaniu bardzo prostego przepisu na tani, pożywny obiad. Ja dodałam do rissotto pokrzywę , podagrycznik , babkę lacetowatą i liście chrzanu . Wy możecie zgodnie z tym co lubicie i znajdziecie dodać inne chwasty np tasznik, szczaw, koniczynę, gwiazdnicę czy inne. PRZEPIS NA RISOTTO Z DZIKIMI ROŚLINAMI Składniki(...)szkl ryżu do risotto np arborio 5 szkl bulionu warzywnego lub rosołu 2 garście dzikich roślin – i mnie 3 małe listki chrzanu, garstka pokrzywy, garstka podagrycznika, kilka liści babki lancetowatej sól pieprz czarny 1 puszka groszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego Jak zrobić risotto z dzikimi roślinami: Zaczynamy od cebuli. Drobno ją siekamy i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Szklimy. Następnie

Dorota Smakuje
Placek bez pracy 128

pracy". Podzielę się z Wami dziś przepisem na ten cud. Pisanie tego postu potrwa prawdopodobnie dłużej niż przygotowanie i upieczenie naszego pradawnego smakołyka. To tak naprawdę rodzaj prostej babki, kiedy jako dzieci robiliśmy ją wychodziła czesto z cieniutką nitką zakalca przy dnie prodiża, ale to nie była wada. Taki właśnie smakował nam najbardziej . Moja dzisiejsza propozycja ma dwie maleńkie zmiany(...)plackiem bez pracy, nie zaburzy raczej tej leniwej konwencja.   Bardzo polecam i życzę smacznego. Myślę, że to idealne ciasto na pierwsze wspólne pieczenie z dziećmi.   # babka #placekbezpracy #szybkiewypieki #dopieczeniazdziecmi #donaukipieczenia #prostababka #nanaglaochote #itbmtt

I tu będę miała takie te
„Wstydu za grosz!” I kolejny ucierany placek. 102

okrągłą tortownicę - około 2-3 jabłek obranych i pokrojonych na cząstki - pół kostki masła- rozpuść, odłóż na bok -półtorej szklanki mąki tortowej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka babki płesznik i łuski babki jajowatej (opcjonalnie)- genialne na jelitka - 4 jaja Jaja utrzyj z cukrem na puch, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, naisonka i chłodne , rozpuszczone masło. Wylej

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 135

skupiono wokół dwóch centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą ilością pieniędzy na rynku(...)Ziemniak podstawą diety Polaków Trzeba przy tym pamiętać, że ziemniak był podstawą diety Polaków przynajmniej do lat 80 XX w. Przygotowywano z nich różne potrawy np. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną, pyzy i różnego rodzaju kluski. Królowały oczywiście ziemniaki z wody podawane np. ze smażonym jajkiem czy zsiadłym mlekiem, a smakiem wakacji były kartofle z ogniska. Mleko najpierw sprzedawano z konwi

ProstePesto.pl
Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto 288

świetny zamiennik placków ziemniaczanych. Przepis na fuczki Składniki 200 g kapusty kiszonej (po odsączeniu z zalewy) 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% (100 g) 2 łyżki mąki z łuski babki jajowatej / kokosowej / dyniowej (20 g) przyprawy łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry łyżeczka majeranku ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej ½ łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki oleju do smażenia

WegePrzepis