Dzisiejsze ptysie to moje drugie podejście do tych słodyczy, oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, żeby ptysie dało się łatwiej wycisnąć szprycą na papier do pieczenia. W dodatku
CiastkozercyDzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się
CiastkozercyWzięło mnie na babeczki ;) Tym razem zrobiłam moje ulubione, czekoladowe z kremem mascarpone. Na wierzch wyłożyłam solony sos karmelowy z fistaszkami, co dopełniło smak i wygląd muffinek ;) Są rewelacyjne! Polecam! Składniki na muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami na 18-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego(...)śmietankę (karmel się zetnie, ale tak ma być) i gotujemy do chwili, gdy uzyskamy kremowy, gęsty sos. Dodajemy fistaszki, sól i dokładnie mieszamy, studzimy. Chłodne babeczki dekorujemy kremem (np. rękawem cukierniczym), na wierzch wykładamy łyżeczkę sosu z orzeszkami. Najlepsze są świeżutkie, choć po nocy w lodówce są nadal pyszne
Rozpustne gotowanieCoś pysznego dla dbających o linię, czyli babeczki 3x bez ;) Bez mąki, bez cukru bez tłuszczu- a mimo tą są mięciutki i wilgotne. Można dodać do nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI (12 sztuk) 1,5 szklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana) 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 3 łyżki(...)ekstraktem waniliowym. Białka ubijamy na sztywno. Sypkie składniki łączymy z masą żółtkowo- jogurtową. Na koniec delikatnie łyżka, po łyżce dodajemy pianę z białek. Masę rozkładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotkami, tak aby masa wypełniała foremki do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki z masą dokładamy dużą łyżkę lekko podduszonego rabarbaru (bez soku). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
DefinicjaSmakuDodatkowo dzięki zawartości kwasu mrówkowego neutralizuje działanie kwasu moczowego, dlatego też jest świetnym rozwiązaniem dla osób chorych na artretyzm. Zakupy możecie zrobić przez internet , a poniżej łapcie przepis na babeczki z miodu gryczanego z orzechami. Składniki: 2 jajka niepełna szklanka oleju roślinnego 4 łyżki miodu gryczanego 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy(...)mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszacie dalej, by wyrobić ciasto. Wsypujecie orzechy, łyżką łączycie je z ciastem i przekładacie na foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones
GRUBY WAŁEKwaniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej czekolady lub czekoladowy pisak Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj , choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą . Wykonanie masy: Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty(...)uszka. Na główce zamocować uszka oraz oczy. Na oczach narysować źrenice za pomocą roztopionej gorzkiej czekolady i wykałaczki lub przy użyciu czekoladowego pisaka. Nosek zrobić za pomocą wykałaczki. Babeczki posmarować masą i przykleić do niej główkę wraz z piankami. Pomysł na dekorację ze strony www.cioccolatogatto.blox.pl . Fot. Magdalena Ziemiańska www.magdalenaziemianska.pl
Mania Wypiekaniaprawie do pełna papilotek/zagłębień pozostawiając ok. 1 cm luzu. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180stopni. Można sprawdzić czy muffinka jest upieczona za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia. Gotowe można po prostu zjeść lub też udekorować kremem. Polecam krem do dekoracji babeczek , krem waniliowy lub też krem budyniowy
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów budyniu dla szukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem(...)zbyt lejąca należy włożyć ją do lodówki by stężała. Masa nadaje się zarówno do ciast (jako warstwa kremu np jak tu z malinami) jak i do dekoracji babeczek czy tortów
Mania Wypiekaniabudyniu Spostrzeżenia? 1. Budyń trzymamy w kąpieli aż faktycznie zacznie gęstnieć – zdejmując za wcześnie doczekamy się prędzej siwych włosów niż jego stężenia 2. Nie do końca wyrosły mi babeczki tak jak u Erica – takie płaskie były Może papilotki były za małe (niskie) i budyń zawarty w babeczkach spowodował ich brak „wzrostu”? 3. Śmietanę należy używać
Kuchenne WariacjeMuszę się przyznać, że te babeczki upiekłam z myślą o akcji amore del tropico , chociaż pomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację. Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam
Wiem co jemnaprawdę liczy się dobra zabawa w grupie.Były też jabłka lub jakiekoliek inne psiary na patykach.Teraz można zamiast ziemniaków lub razem z nimi wrzucić pomarańcze a dokładniej...pomarańcze-babeczki. Do takich babeczek w pustych łupinach pomarańczy nadaje się najzwyklejsze ognisko.W gorącym żarze zagrzebuje się wydrążone pomarańcze napełnione surowym ciastem.Przy takiej zabawie nie chodzi o efektowny wygląd a o efekt zaskoczenia
Sztuka gotowania w/g Samiryświecie babeczek i muffinów mężczyźni bywają pokrzywdzeni. Piękne kremowe stożki, kolorowe posypki i słodkie ozdóbki nie koniecznie trafiają w ich gust. Za to chyba nawet pięciolatkowi spodobają się proste muffiny w barwach wojskowego kamuflażu :) Do tego babeczki są bardzo smaczne i lekkie, z wyraźnie wyczuwalnym pomarańczowym aromatem. Przepis wystarcza na przygotowanie 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Trzeci talerzObiecałam synkowi, że jeszcze dziś upieczemy babeczki z makiem dlatego bierzemy się do pracy. Pomarańcze w domu są - są, mak jest - jest, kefir był w promocji - kupiony, a pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów. Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady, którą(...)kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut. Babeczki są mięciutkie, delikatne, o lekkim cytrusowym zapachu
apetytnapieczenieMuffiny z gruszką to pyszne, mięciutkie babeczki najeżone kawałkami tego słodkiego owocu. Jak każde muffiny, także i te przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek śmietany do ciasta sprawia, że babeczki po upieczeniu są wyjątkowo miękkie i wilgotne. Najlepiej jest wykorzystać średnio soczyste owoce, aby ciasto nie namokło od ich wilgoci. Muffiny po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż
Smakołyki BerenikiŚwietnie smakują z poranną kawą, kusząco pachną, mięciutkie rozpływające się w ustach. SKŁADNIKI (10-12 babeczek) 170 g mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku dopieczenia 2 łyżki śmietany 18% pół szklanki oleju 250 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre, następnie dokładnie łączymy(...)sobą. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Pieczemy 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Babeczki udekorować bitą śmietaną. rrarossa@gmail.com
RAROSSA