weekendowej kawy. Oczywiście jeśli macie ochotę na babeczki ze słodkim dodatkiem dojrzałych gruszek i gorzkiej, rozpływającej się w ustach czekolady, macie? To proszę o to przepis ;) Składniki na ok. 16-18 szt.: 2 gruszki 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka
Simply Foodbabeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzTe tartaletki kakaowe ze śmietankowym kremem są bardzo szybkie do zrobienia i stanowią lekki deser po obiedzie. Efektownie wyglądają i co najważniejsze - są pyszne! Kremy śmietankowe
Posadzone i zjedzoneLubicie pączki? Ja bardzo, choć oczywiście jadam je z umiarem Dziś mam dla Was przepis na pączki, które przygotujecie w kilka chwil. Szybkie mini pączki waniliowe
Słodkie okruszkiSezon jagodowy w pełni. A że uwielbiam zarówno jagody, jak i małe słodkie wypieki, postanowiłam je połączyć i upiec pyszne ciasteczka. Zapraszam Was serdecznie na waniliowe
Słodkie okruszkiWytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkagłównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatityzrobić domową bułkę tartą. Ale są też inne sposoby. Polecamy super przepis na muffiny czekoladowe, które są najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z czerstwych bułek. Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki. U nas w domu zbieramy kawałki niedojedzonego chleba i pakujemy do dużego wora. Kiedy nazbiera się go już(...)zrobić z kawałków czerstwych bułek lub ze startej na proszek bułki tartej. Najlepiej jeśli użyjecie różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa różnorodność tym lepszy smak babeczek. I na koniec jeszcze kwestia cukru. Jeśli w cieście będzie dużo bułek słodkich, 2-3 łyżki cukru wystarczą. Generalnie nie ma co dodawając więcej niż 4-6 łyżek. Przepis pochodzi
Niedzielny kucharzchyba są najlepsze babeczki z kaszy jaglanej ! Gdy zrobiłam je po raz pierwszy - sama byłam zachwycona ich smakiem, więc nic dziwnego, że rozeszły się w błyskawicznym tempie. Później w przeciągu kilku dni piekłam je jeszcze aż... 4-krotnie, w tym 3 razy na zamówienie! Są wilgotne, takie mocno czekoladowo-kokosowe i cudownie pachną. Kaszy jaglanej w ogóle nie czuć(...)100g; u mnie prażona Cenos ) 1/2 szklanki cukru/ksylitolu (110g) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100g oleju kokosowego 1 jajko (duże lub 2 małe) 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 szklanki wiórków kokosowych (około 50g) Bita śmietana: 150 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć
Di gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki masła 2 jajka 0,5 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół cukru waniliowego Korzenne przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej lub kopiata łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem(...)papilotek, formy do muffinek wysmarowanej masłem lub foremek silikonowych. Powinno wypełnić ok. ¾ foremki. Piec w temp. 180 C ok. 20 – 25 min. Muffinki są gotowe, gdy patyczek wbity w babeczkę jest suchy
Gotujemy i jemyDzisiejszy przepis to już ostatni jakim chcę podzielić się z Wam przed Świętami. Kruche ciasteczka sprawdzają się w zasadzie na każdą okazję, dziś w wersji świątecznej
Ciastkozercykrem budyniowy , najczęściej o smaku waniliowym, natomiast drugi z nich to bita śmietana z dodatkiem żelatyny. W moim przypadku krem budyniowy miał smak cynamonowy, gdyż cynamon i figi to sprawdzone połączenie. Tak przygotowany krem dyplomatyczny wykorzystać możecie oczywiście nie tylko w tym cieście, jest on idealny do wypełnienia wszelkiego rodzaju tart, babeczek, deserków w pucharku, ptysi i wielu innych słodkich
MeCooksszklanki oleju i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystkie składniki. Krok 3 Przesyp suche składniki do mokrych. Wymieszaj tak żeby nie było suchych fragmentów. Krok 4 Nasmaruj olejem foremkę do muffinek. Przełóż ciasto do foremki – nie napełniaj do końca, bo ciasto wyrośnie podczas pieczenia. Krok 5 Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wstaw babeczki do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz
Niedzielny kucharznakładamy łyżką na blaszkę do babeczek, którą wcześniej zaklejamy folią spożywczą. Potem małą szklanką odciskamy zagłębienia. Tak przygotowane, wkładamy do zamrażarki na 25-35 minut. Następnie schłodzone maślane foremki wyjmujemy i napełniamy np. bitą śmietaną lub sernikiem na zimno, \albo schłodzonym budyniem, masą kajmakową... opcji jest b.dużo. Ja dałem serek waniliowy i bitą śmietanę, a ozdobiłem
chleba naszego