Wiosenne pierożki - ravioli z zielonego ciasta, z ricottą i jajkiem przepiórczym

Wiosenne pierożki - ravioli z zielonego ciasta, z ricottą i jajkiem przepiórczym

Wiosenne pierożki - ravioli z zielonego ciasta, z ricottą i jajkiem przepiórczym

Przepis na : obiad

Zielone ravioli to wyjątkowa potrawa, której wyrazisty smak ciasta ze szpinakiem, kremowa ricotta i delikatne jajko przepiórcze w środku na pewno zrobią wrażenie!  Składniki: Na ciasto: 200 g mąki pszennej (najlepiej typu 00, idealna do makaronu) 100 g świeżego szpinaku  2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki  soli Na farsz: 250 g ricotty sól i pieprz do smaku 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie, do farszu) 6 jajek przepiórczych (po jednym do każdego ravioli) świeża bazylia lub... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zakamarki mojej kuchni

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.