Babka migdałowa

Babka migdałowa

Składniki: Ciasto: 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 120 ml mleka 50 ml amaretto (opcjonalnie) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 0k. 50 ml śmietanki 30% 30 g płatków migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170°C (góra-dół). Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując ...

Czytaj dalej na blogu Zakamarki mojej kuchni

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.