Ciasto z rabarbarem i domową pianką budyniową

Ciasto z rabarbarem i domową pianką budyniową

Ciasto z rabarbarem i domową pianką budyniową

Maj to idealny czas na rabarbar. Kończą się zapasy owoców jesiennych, nie ma jeszcze truskawek, borówek i innych owoców jagodowych. Zostaje zatem rabarbar, który - systematycznie podlewany - wypuszcza kolejne liście z jadalnymi ogonkami liściowymi. Upiekłam już sporo ciast z rabarbarem. Najbardziej smakuje mi on ze słodkimi ciastami kruchymi, bo lubię na języku kontrast słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Ostatnio przypomniałam sobie weselne ciasta z lat 80-tych i 90-tych - z pianą z białek o konsystencji pia... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.