Pieczywo bawarskie należy do moich ulubionych. W maju poznałam jego tajniki i od tamtej pory co jakiś czas piekę tego typu przekąski. Dziś kolej na bułki 😊 - puszyste z lekko chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Składniki (na 8 bułek): 25 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej typ 500 + łyżka do podsypania blatu łyżeczka soli 230 ml ciepłej wody + łyżka Dodatkowo 3 łyżki sody 800 ml wody małe jajko + 2 łyżki wody Drożdże z cukrem, łyżką mąki i 100 ml wody dokładnie wymieszać. Odstawić na kilk... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)