Taka kalafiorowo-jajeczna sałatka latem robi u nas za obiad. Jest smaczna, a czas przygotowania to w sumie czas gotowania kalafiora i jajek. W upalne dni schłodzona sałatka orzeźwia i syci. Składniki: ? 1 kalafior ? 1 główka sałaty zielonej ? 5 jajek ? kilkanaście pomidorków koktajlowych ? pęczek szczypiorku ? 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos ? 1 mały kubek jogurtu naturalnego ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? 1 ząbek czosnku ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Kalafior ugotować w... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...