Składniki dla 4 osób: • 8 plastrów mortadeli 5mm grubości bez skórki • 8 jajek • sól, pieprz • olej do smażenia Wykonanie: • Plastry mortadeli obsmażyć na rozgrzanym oleju z jednej strony aż utworzy się miseczka. • Do każdej miseczki delikatnie wbić jajko, tak aby żółtko nie rozpadło się. • Posypać solą i pieprzem. • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na 10 min – aż białko się zetnie. • Podawać na gorąco. Doskonałe na śniadanie. • Aby jajko nie wyl...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...