Kalafior au gratin (zapiekany)

Kalafior au gratin (zapiekany)

Kalafior au gratin (zapiekany)

Kalafior zapieczony pod beszamelowo - serową pierzynką. Dietetyczne to to nie jest, ale za to jakie dobre ! Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście warzyw w taki sposób to koniecznie musicie spróbować. U mnie kalafior, ale zapiec można dowolne warzywa - jeden rodzaj albo mieszankę różnych.Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Julią" autorstwa Julii Child chociaż nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała po swojemu :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Odmładzająca dieta Hausera

Dieta odmładzająca dr Gayelorda Hausera to dieta przede wszystkim oparta na sokach ze świeżych warzyw oraz owoców.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

warzywa, kalafior, kalafiorem, dietetyczne , dietetycznie

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Magda, 28 sierpnia 2013 10:22:57

Kalafiora mogłabym jeść bez końca, ale muszę przyznać, że ostatnio nieco mi się już znudziła jego najprostsza forma (czyli kalafior ugotowany), więc z przyjemnością skorzystam z przepisu na kalafiora pod beszamelem ;-)

Karmel-itka., 28 sierpnia 2013 10:47:42

też mam książkę Julii i mam zamiar ją teraz porządnie wykorzystać! pyszny sposób na kalafiora.

Antenka, 28 sierpnia 2013 11:06:10

cudnie przypieczony:) mniamm

Bernadeta, 28 sierpnia 2013 13:10:00

fiu fiu ale sie rozgotowalas z Julia :) dzieki, super przepis.

Iza Kulińska, 28 sierpnia 2013 13:17:46

zmieniając ser czy dodając inne przyprawy do sosu można zmieniać także to danie

Iza Kulińska, 28 sierpnia 2013 13:19:25

ciekawe przepisy i dobrze opisane chociaż już pojawiły się wątpliwości co do poprawności i dokładności tłumaczenia....

Iza Kulińska, 28 sierpnia 2013 13:19:41

bo taki lubimy :)

Iza Kulińska, 28 sierpnia 2013 13:20:00

mam nadzieję, że to dobrze :D

paola, 28 sierpnia 2013 15:38:37

Izo, kupiłam książkę dość dawno temu, bo mi odpowiada styl gotowania Julii. Naprawdę smacznie ją przypomniałaś. Lecę do biblioteczki :) Choć przyznam wstydając się niemożebnie, że sosu demi-glace jeszcze nie popełniłam... Może te "kaloryferki" będą preludium do książki? ;)

Marta- Taste Eat, 28 sierpnia 2013 15:43:59

Wygląda pięknie! Poezja!

Iza Kulińska, 28 sierpnia 2013 16:00:56

i pysznie smakuje !

Iza Kulińska, 28 sierpnia 2013 16:01:36

oj tam, nie wszystko na raz. Fajna książka i dużo cennych rad więc warto do niej zaglądać

Julia Magdalena, 28 sierpnia 2013 18:21:35

Świetny pomysł na kalafior w innym wydaniu! Wygląda bardzo apetycznie :)

Marzena, 28 sierpnia 2013 22:21:51

Tez za mna chodzi taki kalafior:) Musze w koncu popelnic:) Twoj wyglada mega apetycznie!:)

BernadettaP, 30 sierpnia 2013 13:48:54

Iza, widzę, że szalejesz z przepisami Julii na całego ! Ja zrobiłam jej naleśniki i kurczaka, a na liście jeszcze kilka przepisów mi zostało i teraz dołączył do nich kalafior zapiekany :D

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 15:01:09

szaleję to za dużo powiedziane, ale na pewno jeszcze przynajmniej kilka wypróbuję :) polecam też pomidory po prowansalsku !

BernadettaP, 30 sierpnia 2013 19:05:27

Izuś, pomidorki też widziałam i też są na mojej liście :D

Anonymous, 31 sierpnia 2013 17:30:05

Zrobione!Zjedzone ze smakiem:) Dziękuje za kolejny pyszny przepis.Pozdrawiam!

Iza Kulińska, 31 sierpnia 2013 17:52:16

polecam się :)