Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Wersji tej potrawy jest bardzo wiele bo to jedna z popularniejszych zup, ale każda gospodyni robi ją po swojemu i nieco inaczej. Mnie zapadły w pamięć słowa Ukrainki z jakiegoś programu podróżniczo - kulinarnego, która mówiła, że na Ukrainie zwykle gotuje się ją na wieprzowych żeberkach a sposób rozdrobnienia warzyw dużo mówi o gotującym. Ponoć jeśli gospodyni zależy na dobrej opinii to jarzyny pokroi ręcznie, nawet jeśli będzie gotowała kocioł zupy. Starte spotyka się raczej w masowych jadłodajniach.Myślę, że coś ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

barszcz ukraiński, barszcz, zupa, warzywa, żeberka, fasolka, jarzyny

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Koper, 17 stycznia 2013 11:25:03

Jedna z moich ulubionych zup :) Ja nie dodaję kapusty, za to obowiązkowo musi być zielona fasolka szparagowa (zimą mrożona). A przy okazji, to masz uroczą pieprzniczkę z solniczką :-)

Izaa, 17 stycznia 2013 11:39:51

bardzo lubię; chyba muszę też zrobić

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 11:41:56

Koperku, składniki można sobie modyfikować wedle tego co lubimy :) pieprzniczka i solniczka to takie zakochane duszki :D

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 11:42:17

świetna, rozgrzewająca zupa na zimę :)

Kasia, 17 stycznia 2013 12:04:23

No i proszę, ja zawsze kroję! :) Ostatnio zdarzyło mi się gotować barszcz w pracy, gar na 30 osób (wyobraź sobie, szefowa mnie spytała, czy ja umiem barszcz gotować!:D) i też warzywa kroiłam. ;) Też robię na żeberkach lub wędzonym boczku, przyprawiam dodatkowo majerankiem. Pięknie sfotografowane... :)

Psie Wędrówki, 17 stycznia 2013 12:20:42

mmm pychotka :)ja wczoraj gotowałam kapuśniak na żeberkach i zrobiłam placki ziemniaczane mocno czosnkowe .. właśnie zjadłam i zaraz błogostan mnie dopadnie i zasnę na biurku :P

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 12:23:39

dzięki, Kasiu :)

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 12:24:29

ojej, kapuśniak . . . też dawno nie robiłam a tak lubię ! :)

Anna Roszkowiak, 17 stycznia 2013 12:48:26

Doczekałam się przepisu :) Lista zakupów zrobiona, a jutro gotowanie. Już mam slinotok :)

W kuchni Uli, 17 stycznia 2013 12:53:16

pysznie wygląda

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 13:15:23

Anna, nie czekałaś długo :) koniecznie daj znać jak wyszedł barszcz :)

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 13:15:36

dzięki :)

Aldi, 17 stycznia 2013 13:22:49

Cudne zdjęcie :) Ja też kroję ręcznie warzywa, ale nie zawsze gotuję barszcz na żeberkach :))

Anonymous, 17 stycznia 2013 13:33:01

Jej. Jak dokładnie wszystko opisane. Krok po kroczku. Fajnie spotkać kolejna osobę która tak jak ja kroi warzywa :) moja mama zawsze tak robiła i dla mnie to było normalne. Jak podałam mojemu chłopakowi pierwszy raz taka zupę to zwariował bo nie wiedział że warzywa a już na pewno buraki można kroić a nie ścierać na tarce :DMiałam robić tą zupkę tydzień temu ale jakoś nie było kiedy. Twoje pięknie apetyczne zdjęcia zachęciły mnie żeby jednak w końcu ją ugotować. I takie pytanie mam: ten kiszony barszcz czerwony to taki kupny czy sama robisz? To mój pierwszy komentarz u Ciebie ale bloga śledzę od jakiego czasu. Bardzo mi się tu podoba. Panuje tu taki przyjemny domowy klimat :)Pozdrawiam

Anucha, 17 stycznia 2013 13:33:54

Uwielbiam tę zupę. U nas koniecznie musi być bardzo gęsta, no i warzywka krojone. Też nie zabielam.Piękne zdjęcia, tylko sięgać po łyżkę i pałaszować:)Pozdrawiam.

Mad, 17 stycznia 2013 13:39:29

Jedna z najlepszych zup :)Chyba wezmę z Ciebie przykład i nagotuję sobie barszczyku :)

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 13:48:07

ja czasami robię wersję bezmięsną zupełnie, same warzywa :)

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 13:49:44

barszczyk kiszę sama - przepis znajdziesz tutaj - http://smacznapyza.blogspot.com/2011/11/kiszony-barszcz-czerwony.html bardzo mi miło Cię gościć i dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 13:50:06

w takim razie smacznego :)

Iza Kulińska, 17 stycznia 2013 13:50:46

Mad, dobry przykład warto wziąć - to dobra zupa na zimowy czas :)

Justyna Bąk, 17 stycznia 2013 22:37:05

juz mam pomysł na jutrzejszy obiad, dzięki:)

Marzena, 18 stycznia 2013 04:23:03

Super wyglada:) W zyciu nie robilam barszczu ukrainskiego chociaz zajadalam sie nim baardzo czesto:) zawsze kto inny gotowal:)

Iza Kulińska, 18 stycznia 2013 10:07:31

bardzo się cieszę, że mogłam podpowiedzieć :)

Iza Kulińska, 18 stycznia 2013 10:08:19

Marzena, zrobienie jest proste - tylko krojenie nieco pracochłonne jeśli robi się zupy większą ilość, ale za to jaka radocha później :)

Anna Roszkowiak, 21 stycznia 2013 13:44:25

No to melduję, że barszcz wyszedł jak marzenie. Trochę inny niż pamiętam z dzieciństwa, ale sama wcześniej napisałaś - każdy robi go po swojemu. Wypróbowałam kilka przepisów i ten jest jak dla mnie najsmaczniejszy. Dzięki :)

Iza Kulińska, 21 stycznia 2013 13:49:40

bardzo się cieszę, że smakował :)

Anonymous, 11 lutego 2013 08:37:05

właśnie dziś gotuję barszczyk, tak mnie coś naszło .pamiętam go z dzieciństwa może wyjdzie taki,nie wiem zobaczymyja jeszcze dodaję grzybki suszone ale twój przepis Izuniu jest rewelka.pozdrawiam darek

Iza Kulińska, 11 lutego 2013 10:06:20

to był bardzo smaczny barszcz a z grzybkami tej zupy nie jadłam :)

Anonymous, 24 kwietnia 2013 23:28:21

A co można dodać zamiast barszczu kiszonego bo chciałam jutro zrobić na obiadek ?

Iza Kulińska, 25 kwietnia 2013 01:10:38

możesz ugotować esencjonalny wywar z buraków albo jeszcze lepiej zrobić sok jeśli masz sokowirówkę - zakwasić trochę sokiem z cytryny albo odrobiną octu - to nie będzie to samo, ale powinno wyjść smacznie