Austria - Kaiserchmarrn

Austria - Kaiserchmarrn

Austria - Kaiserchmarrn

Przepis na : śniadanie

Kaiserschmarrn to austriacka wersja naleśników. Nazwa pochodzi od cesarza ( Kaiser ) Franciszka Józefa I, a historii powstania tychże cesarskich omletów jest wiele. Każda z nich ma jednak coś wspólnego z Franciszkiem Józefem I. Żadna z nich nie wydała nam się jednak na tyle ciekawa, aby warto było o niej coś więcej napisać. Składniki (4 porcje): - 4 jajka  - 300 ml mleka - 125 g mąki - 2 łyżeczki cukru - łyżeczka cukru waniliowego - szczypta cynamonu - szczypta soli - 3 łyżki rodzynek - 2 łyżki rumu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.