W jakiej temperaturze smażyć pączki, oponki, faworki.

W jakiej temperaturze smażyć pączki, oponki, faworki.

W jakiej temperaturze smażyć pączki, oponki, faworki.

  Domowe pączusie są najlepsze.       W głębokiej patelni lub rondelku najlepiej z grubym dnem roztapiamy tłuszcz. Najlepiej olej rzepakowy, smalec wieprzowy, a najlepszy będzie smalec gęsi. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 170 - 180 C. Zbyt niska temperatura spowoduje, że pączek będzie nasiąkał tłuszczem. Zbyt wysoka sprawi, że pączki będą się palić, a w środku będą surowe. Ciasto wrzucone do tłuszczu powinno od razu się smażyć. Gdy nie mamy termometru temperaturę tłuszczu możemy sprawdzić p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.