Cześć! Na sam koniec sezonu ogórkowego wpadłam na pomysł, żeby zrobić jakąś sałatkę. W domu nie przepadamy za sałatkami ze słoika z wieloma składnikami. Smakują nam natomiast te proste, z małą ilością warzyw. Taka właśnie jest sałatka szwedzka. Nie mam pojęcia, dlaczego szwedzka, ale jak zwał tak zwał smakuje po polsku :) Składniki: * ok. 2,5 kg ogórków * 2 litry wody * 1/2 szklanki soli * 4 średniej wielkości marchewki Sól rozpuściłam w 2 litrach wody. Ta... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Uwielbiam "stać przy garach". Uwielbiam jeść, testować nowe smaki. Na co dzień pracuję jako księgowa a po pracy kuchnia jest wyłącznie moja :D
Zapraszam do poczytania z moimi zmaganiami z garami:D Smaki dzieciństwa, próby odtworzenia kuchni włoskiej, azjatyckiej.