Rozpoczął się rok szkolny, co dzień wielu z nas posyła dzieci do szkoły. Jak zapewne wiecie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie wolno nam wypuścić dziecka rano z pustym brzuchem do szkoły. (Oprócz oczywiście kanapki na drugie śniadanie!) Powinniśmy być głusi na wszelkie wybrzydzania i tłumaczenia, że „z rana nie wchodzi”, albo zrobić coś, co dzieci lubią i zjedzą ze smakiem. Z lat mojego dzieciństwa pamiętam jajka sadzone. Najczęściej były serwowane, gdy trochę zaspaliśmy do szko... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...