Będąc na Bałkanach jedliśmy różne postacie tego dania. Burek to rodzaj placka z ciasta filo lub yufka, wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera, ziół lub szpinakiem. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego, zawijać, zakręcać. Danie to jednak rozpierzchło się na kuchnie innych narodów wraz z emigrującymi ludźmi i teraz zajadamy je w różnych zakątkach naszego globu. Burek można zwijać w ślimaka lub zrobić ciasto w zwykłej blaszce prostokątnej a potem pokroić na kwadraty. Zaprasz... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...Gotuje bo lubię, pieke bo kocham to robić i bawie sie tym doskonale.Zapraszam do odwiedzania mojego bloga Moje Małe Czarowanie.