Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Uwielbiam domowe dżemiki, konfitury. Zazwyczaj przerabiam jabłuszka, ale trafiły do mnie śliweczki. Przerobiłam więc 2 kg na pyszne powidła, takie tradycyjne przesmażane 3 dni. Polecam i Wam. Wychodzi z tego mała ilość- 2 słoiczki 300ml. Ale smak jest nie do przebicia! Co nam trzeba? 2kg bardzo dojrzałych śliwek (po czym poznać? lekko marszczą się przy ogonkach) Cukier opcjonalnie. Prawdziwe powidła robi się bez cukru. Ilość? Gdy mamy mocno dojrzałe to starczy 50g na 1 kg Gdy nie są mocno dojrzałe dajemy po 100... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Latosiowydom

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.