Co roku robię buraki z papryką, a od czasu do czasu z chrzanem. W tym roku zrobiłam jeszcze kilka słoików tartych buraków bez jakiś szczególnych dodatków. To będzie dobra baza do zrobienia sałatki do obiadu czy sałatki śledziowej z buraczkami. Składniki: 5 kg buraków 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli Sposób przygotowania: 1. Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Buraki umieścić w garnku. Porcjami dodawać sól, cukier i ocet - najlepiej doprawi... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...