Ciasto: 500 g mąki 100 g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody szczypta soli 2 łyżki oleju kujawski z pomidorami bazylią i czosnkiem Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy olej i rozpuszczone w wodzie drożdże. ciasto zagniatamy, możemy dolać odrobinę wody jeśli będzie za mało. Ciasto ma być miękkie i odchodzić od reki. Wałkujemy cienko i kładziemy na dużą blachę piekarnikową. Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki zioła prowansalskie sól pieprz 2 ząbki czosnku Pomidory z przyp... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...