Ogórki małosolne to pierwszy z przetworów ogórkowych wykonywany w mojej kuchni.Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i są gotowe już pod trzech dniach.Choć ja osobiście zajadam te dwudniowe, jeszcze słabo ukiśnięte, w środku twarde i całkiem zielone :)Lubię tak !Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco.No chyba, że mamy w domu ogórkowych żarłoków !Składniki:* ogórki gruntowe* gałązki kopru* kilka ząbków czosnku* sól* wodaWykonanie:Nie podaję szczegóło... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...